telefon na karte

Temat przeniesiony do archwium.
31-56 z 56
| następna
Bardzo Ci dziękuję.
Witam

Jade pierwszy raz do wloch, tak na dluzej i mam pytanie dot komorki. Czy karta VODAFONE kupiona w niemczech, bedzie dzialala we wloszech jak we wlasnej sieci bez oplat roamingowych? czy bedzie liczyl sie juz roaming z racji tej ze kupiona byla w niemczech? i jeszcze jedno pytanko- czy bede mogla kupic bez problemu doladowanie do takiej karty?

BARDZo prosze o jakas odpowiedz:)

Buzka, pozdrawiam!:)
Karta działać będzie, ale oczywiście w roamingu (choć to grupa Vodafone, to jednak dwie osobne "firmy" z dwóch różnych krajów) i karty doładowującej nie będziesz mogla kupić we Włoszech.
dzieki za odp. znalazlam aukcje na allegro, http://allegro.pl/item497922149_nowe_karty_vodafone_cala_europa_tanio.html i z opisu wynika, ze za roaming bym nie placila hmm. wybieram sie w gory wiec nie wiem czy tam kupie zestawy startowy. z tego co slyszalam to tylko w salonach firmowych.
To, co obiecywane jest na tej aukcji, mija się z prawda. Wez pod uwagę, ze np. polski Plus to w rzeczywistości tez Vodafone (z tym, ze jeszcze nie zmienił nazwy), a za rozmowy w Polsce przy użyciu włoskiej karty Vodafone w sieci Plus płaci się normalne stawki roamingowe (nie licząc usług promocyjnych jak np. Vodafone Passport).

Co do zakupu zestawu startowego, we Włoszech wymagane jest okazanie dokumentu tożsamości oraz włoskiego codice fiscale, wiec jeśli nie posiadasz codice fiscale, musiałabyś poprosić o zakup kogoś, kto nim dysponuje.
Trzeba chyba szukac informacji w Niemczech, nie we Wloszech. Tu sa dostepne w druga strone. Bywa cos takiego jak free roaming, ale okres waznosci jest ograniczony.
Dee- mi się udało kupić zestaw startowy (dla koleżanki) Vodafone z PL paszportem.
Nie pytali o codice fiscale.
Zazwyczaj pytają, ale jak to we Włoszech - czasem uda się trafić na sprzedawce, który da sobie spokój.;)
moim zdaniem już nie jest wymagane.Każdy z Unii ma prawo do zakupu.
Tak jest od roku 2007.
Możesz podać mi przepis potwierdzający to, co napisałaś?
PS. Na pewno wymagane jest okazanie dokumentu tożsamości (by uniknąć tzw. anonimowych kart SIM, w związku z walka z terroryzmem), a zazwyczaj również codice fiscale. Możliwe, ze od obcokrajowców go nie wymagają, ale chcialabym wiedzieć, czy jest to jakoś regulowane.
Dee-przepraszam Cie ale jaki zwiazek mają przepisy z regulaminem operatora?
Poprostu, Vodafone nie wymaga już takich informacji.
Przepisy maja związek, np. taki, ze jeśli w 2005 r. minister Pisanu uchwalił, ze przy zakupie karty SIM należy okazać dowód tożsamości, to Vodafone musi się do tego stosować, czy ma to w regulaminie, czy tez nie. Dlatego zaciekawiło mnie, czy istnieje przepis dotyczący codice fiscale (który może wynikać z tego np., ze CF jest obowiązkowy we wszelkich sprawach mających związek z administracja publiczna, a dane posiadaczy kart SIM potrzebne są właśnie administracji publicznej i służbom bezpieczeństwa). No ale widzę, ze z Toba na temat przepisów nie da się porozmawiać.:)
to fakt nie sypie paragrafami z rękawa :):):)

wiem o tym ze sa takie regulacje w IT ,ale nie oznacza to ze obcokrajowiec jezeli nie posiada codice nie moze kupic starteru.
Polak ma swoj PL dokument i na niego kupuje.
Nie slyszlam o przepisie,ktory zabrania zakupu starteru obcokrajowcą nie posiadajacym codice.
Mozeliwe ze jest...
mozesz to sprawdzic w kazdym z pkt Vodafone aby sie upewnic ze majac tylko paszport spokojnie zakupisz starter.
Ja kupowalam starter Wind z dokumentem oczywiscie, ale nie prosili o codice fiscale, wiec nie pokazalam:) Moze to wlasnie zalezy od sprzedawcy w danym salonie.
Idylla, ja zapytałam z ciekawości, bo lubię wiedzieć i już.
Tez jestem ciekawa, bo jednak zazwyczaj prosza o CF.
Ja zakupilam zestaw startowy TIM i tez o nic nie pytali.
ode mnie w TIMie chcieli CF
ostatnio wszedzie chca CF, nawet w automatach na papierosy
Ode mnie chcieli ostatnio w aptece:) a kupowalam tylko aspiryne:)
Moim zdaniem zależy od sprzedawcy, jeden dla zidentyfikowania kupującego będzie wymagał tylko dokumentu a inny zażąda C.F.
W ubiegłym roku kupowałam w Vodafone SIM na firme i zażyczyli sobie wszystkich dokumentów firmowych plus dowodu, C.F. mojego przelozonego. Przy zakupie trotylu nie robią chyba takiej szopki :D

Co do koniecznosci C.F przy zakupie papierosow, to domyslam sie, ze kupowalas w ciagu dnia z automatu? Chodzi o utrudnienie sprzedazy papierosow nieletnim.
Jest przepis zobowiązujący sprzedawców do ustawienia automatów w ten sposób, aby do 21.00 sprzedawały wyłącznie na podstawie karty C.F. albo innego dokumentu potwierdzajacego, ze ma sie powyżej 18 lat :)
No w aptece to akurat jest obowiązkowe (do monitorowania wydatków, ale tu bardziej chodzi o tessera sanitaria), a poza tym to dla dobra kupującego, bo bez tego nie mógłby odpisać sobie leków od podatku.:)
ja na szczescie nie pale ale wiem, ze cos takiego istnieje, moim zdaniem to jest to bez sensu bo palacze znajda zawsze sposob na zdobycie papierosow a w tym automacie to wystarczy tylko wpisac kod wiec chyba nie jest problemem spisac taki numer z karty np. rodzica
:):):)
spoko,spoko....

a propos apteki w PL (dokłądnie w Warszawie) przy zakupie leków (recepta)równiez prosili o dokument.
ale jeżeli chodzi o firmę to jak najbardziej dlatego że beż rejstracji i dokumentacji nie było by możliwosći odliczenia kosztów użytkowania.
Temat przeniesiony do archwium.
31-56 z 56
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka