Uznanie polskiego prawa jazdy przez agencje ubezpi

Temat przeniesiony do archwium.
Wracam troche do dyskusji w temacie "prawo jazdy we wloszech" http://www.wloski.ang.pl/Prawo_jazdy_we_wloszech_11059.html

Musze ubezpieczyc mòj skuter i pytalam w agencjach ubezpieczeniowych jak oni sie odnosza do naszego prawa jazdy. Teoretycznie jest tak jak pisaly dziewczyny w wyzej wymienionym temacie. Mozemy jezdzic z naszym prawkiem. Ale potem jak bede miala "wypadek" ubezpieczenie nie bedzie mi z tego robilo problemòw?? Dzisiaj bylam po preventivo alla RAS i zapytalam kobiety o te kwestie. tak sie zlozylo ze byl tam ich rappresentante legale. podalam jako przyklad ta Circolare del ministero dei trasporti n. 31 i poweidzial ze jest to TYLKO circolare a nie LEGGE. wiec jesli cos sie stanie to moga sie doczepic a wiadomo jakie agencje ubezpieczen sa upierdliwe. otwarcie to powiedzial.
a moze ktos znalazl jakis punkt prawny ktòry reguluje te kwestie???
zuza,

1.tutaj masz odnosnik do Legge:
Ai sensi dell'art. 135 del Codice della Strada un conducente munito di patente rilasciata da uno Stato estero può guidare in Italia veicoli per i quali è valida la sua patente, purchè non sia residente in Italia da più di un anno. Con la patente estera può guidare tutti i veicoli per i quali essa è valida, sia immatricolati all'estero che in Italia, anche se non di sua proprietà.L'art. 136 del Codice della Strada disciplina le modalità di conversione della patente di guida rilasciata da uno Stato estero in patente italiana.

2.a tutaj rozwinieta kwestia circolare: szukaj w tekscie "Patenti rilasciate da Stati appartenenti all’Unione Europea"
http://www.sulpm.net/SULPM/aggiornamenti_professionali/conversioni_di_patenti.htm

3.firmy ubezpieczeniowe najwyzej moga zastrzec sobie niewaznosc polisy gdy "ubezpieczony /prowadzacy pojad nie jest uprawniony do prowadzenia pojazdow zgodnie z obowiazujacymi przepisami"

zatem: skoro "obowiazujace przepisy" (circolare to tez jest obowiazujacy przepis , czy to sie panu prawnikowi z agencji podoba czy nie , obowiazujacy tak dlugo, az nie zostanie zmieniony, lub zastapiony innym)mowia o tym, ze prawo jazdy wydane przez jedno z panstw unii europejskiej upowaznia do prowadzenia samochodu na terenie Wloch, to ciebie takie zastrzezenie nie bedzie dotyczyc
howgh!;)
pzdr:)
grazie :)

allora:
1. mnie nie dotyczy bo jestem residente od 8 lat...
2. musze sobie to na spokojnie przeczytac...
3. to wlasnie to czego sie boje dopòki nie zrobie riconoscimento della patente (czyli dopiero we wrzesniu)

chcialam zastrzec ze nie mam polskiego miedzynarodowego prawa jazdy tylko normalne...

czy jest tu ktos kto mial z tego powodu problemy???
wydrukowalam sobie tez ze strony ACI punkt 135 i 136 i poczytam sobie na spokojnie w domu... i ewentualnie pogadam z kumpela adwokatka jak ona to interpretuje ;)
widzac ze prawnik RAS'u by mi sie doczepil do prawa jazdy jakby mi sie cos stalo... mah...
najlepiej ze jak chodzilam sie pytac po szkolach jazdy to niektòre nawet twierdzily ze trzeby tylko convertire a nie ma czegos takiego jak riconoscimento....
pensa te...

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia