ile zarabiaja polki w rzymie jako opiekunki

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 61
poprzednia |
chciala bym sie dowiedziec jak płacą w rzymie za prace jako opiekunka.
Nie wiem jak placą w Rzymie, ale chyba podobnie jak w calych Wloszech. To zależy od pracodawcy i czy pracujesz na czarno czy legalnie. Zazwyczaj placą czekiem lub "do reki" i przeważnie regularnie co miesiąc.
Z tego co wiem to opiekunka osoby starszej nie może zarabiać mniej niż 700 euro netto+mieszkanie i wyżywienie gratis.Opiekunka do dziecka nie może zarabiać mniej niż 650 netto za pracę tylko przy dziecku 4 godz.dziennie 5 x w tyg.+mieszkanie i wyżywienie gratis.Pomoc domowa nie mniej niż 6[tel]netto+zakwaterowanie i wyżywienie gratis.Są pracodawcy,któtrzy płacą nawet pow.100 euro,zwłaszcza w dużych miastach.Powinni też odprowadzać ubezpieczenie i inne obowiązujące składki.
Zjadłam 1 zero,miało być "...płacą powyżej 1000 euro"
do Aupairka. Z jakich zródel masz te informacje?
Nie tak dawno Super Express(jakoś pod koniec czerwca) opublikował Europejską Listę Płac.przewodnik ktoi ile może zarobić w U.E.Informacje dotyczące wymogów w poszczególnych krajach można też znaleść w portalu Europejskich Służb Zatrudnienia www.eures.praca.gov.pl
jak otworzysz www.eures.praca.gov.pl wejdź w temat"warunki zatrudnienia w UE".Tam,pod tematem będą wymienione różne kraje,klikasz"włochy"i wszystko nt.zatrudnienia ci się wyświetla.Możesz też wejść na www.infopolonia.it/vademept.html(strona jest po polsku)
Pytam, bo uważam, że bardzo zawyżylaś zarobek. Ile się zarabia jako opiekunka do starszej osoby mogę podać na wlasnym przykladzie.
Mieszkam w Toskanni czyli w regionie raczej bogatym. Opiekuje się 92 letnim w miarę sprawnym fizycznie staruszkiem. Moja praca jest legalna. Co do zarobku, to mam placone comiesięcznie 650 E, ale.... co trzy miesiące mam potrącane ubezpieczenie ok. 70 E. Za rozmowy telefoniczne też muszę sobie sama placić (mam na mysli te miejscowe i miedzymiastowe). Do Polski dzwonę z karty). Moge tylko raz w tygodniu zrobic sobie kąpiel. Za dodatkową kapiel muszę placić miesięcznie 10 e. Za internet placę sama ok.35 e na mies. Za prąd, który czerpie mój komp.5 e mies. Comiesiecznie na życie, środki czystości i lekarstwa dostaję 250 e. Jest to bardzo niewiele. To tak jak w Polsce 250 zl. na dwie osoby. Więc na życie muszę dokladać ze swoich. Po zbilansowaniu wychodzi, że miesięcznie zarabiam ok.450-500e. Mój pracodawca powiedzial, że jeśli znajdę pracę na lepszych warunkach, to moge odejść od niego. Jak na razie nie udalo mi się to.
Jeżeli wiecie, gdzie można więcej zarobić jako opiekunka, to podzielcie się ta informacją. Owocnych poszukiwań. Pozdrawiam.
Tak jest wydrukowane w artykule.Moja koleżanka jest we Florencji,dostaje na rękę 800 euro+utrzymanie.Jeśli robi coś poza zakresem obowiązków(np.upierze czy uprasuje rzeczy lub posprząta pomieszczenia należące do innych członków rodziny)to dostaje za to dodatkowe pieniądze.To samo dotyczy opieki nad dziećmi.Ale nieraz widziałam ogłoszenia w prasie,że szukane są gosposie czy opiekunki np.w Rzymie którym oferuje się pensję 200 euro.Nie wiem kto się na takie coś godzi.Napisz do Super Expresu,może ci tą Europejską Listę Płac przyślą. Nt.warunków zatrudnienia we Włoszech można przeczytać na polskojęzycznej stronie www.infopolonia.it/vademept.html
To jest normalne, że niektóre fakty przedstawia się w bardzo różowych kolorach szczególnie koleżance. Być może po to aby wzbudzić w niej zazdrość.
Porównajcie jakie fakty podają czasopisma, a jak wygląda to w realu. Ja nie zawyżam i nie zaniżam, bo po co. Zainteresowanym mogę przeslać moją "busta paga".
jestem zainteresowna [email]
www.infopolonia.it-otwiera się strona po włosku,na górze jest polska flaga na którą się klika i otwiera się po polsku.Być może moja koleżanka trafiła na bogatych ludzi albo tak dostaje bo opiekuje się 2 ludzi po 70(są to rodzice tych co ją zatrudnili).
Witam!rn Duzo czytalam Pani wypowiedzi ja mam 42 lata od maja otrzymuje kuroniowke do pazdziernika 2006. Nigdy nei myslalam o wyjezdzie, ale tym razem tu nie ma szans na prace. Teraz ucze sie wloskiego i chcialabym wyjechac. Nie prosze o prace, tylko prosze odpowiedziec mi czy z podstawowa znajomoscia jezyka wloskiego mam szanse na prace jako opiekunka do dziecka lub osoby starszej? Znajomosc tej pracy jest mi znana! pozdrawiam arleta
1majusia1 do Cinquantatre
Dzisiaj nie mam możliwości przeslania, bo nie mam kserokopiarki. Wieczorem przepiszę i pośle. Kopie przesle przy okazji.
Odpowiem innym razem, bo za niedlugo ide na wolne. Huraaaaaaa. Pozdrawiam i życze milego popoludnia.
ja znam włoski dobrze i mam już wprawe w opiece ze starszymi, ale nie mam szans w znalezieniu pracy tak mówią te które pracują juz jako opiekunki , mówią ze jest trudno o prace
moja odp. byla kierowana do Magara i i do 1majusia!
I to jest prawda. Kilka lat temu bylo o wiele latwiej. Życzę powozdenia.
a moja do 1majusia1
Ciao:) We Włoszech coraz trudniej znalezc prace jako opiekunka bez znajomosci jezyka, ale jest to mozliwe. Wazne zeby znac podstawowe zwroty i miec checi do nauki (Wlosi to doceniają). Radze zaopatrzyc się w dobry slownik a z czasem będzie tylko coraz lepiej. Pozdrawiam
dziękuje jest mi teraz szczęście bardziej potrzebne niż kiedykolwiek.
pozdrawiam
coska dzieki za odzew jestescie mile ja tak bardzo ucze sie jezyka ze sama sie sobie dziwie ze dosc latwo przyswajam A tak wogole to ja doskonale wladam rosyjskim ale tam nie potrzebny (chyba) .
tak bardzo chcialabym byc blizej viareggio,florencja,mediolan, czy to znaczy ze nie potrzeba opiekunow nie ma ludzi starszych,? czy jest jakis inny powod ze tak trudno znalesc tam prace? pa pa
1majusia1 ja to szukałam i pytałam wszystkich znajomych cio pracują w bolonii , firenze roma ale zawsze jedna odpowiedz " no nie wiem czy sie cos zalatwi trzeba znać jezyk ,jest trudno itp. " nikt nie chce pomóc bo mio znajomi nie wezmą kasy odemnie i dlatego im sie nie oplaca jak bym byla obca to juz bym miala prace . nie wiem ja mam take zdanie o tych których znam.
wiesz ja do pazdziernika nie wyjade ,to dziwne ale moje rodzina nie ma nic przeciw!!!!!no tak dzieci duze a maz ciagle w
pracy, sluchaj ja znalazlam oferty na
stronach ale zawsze mysle ze to nie pewne, co ty na to?
Mam kilku znajomych w Viareggio ale chyba jest tak jak muwisz!! pozdro kolezanka chce aby pojechac do Bari ,ale nie wiem......?
przepraszam "mowisz" powinnam napisac o zamkniete nie wiem jak to sie stalo!!
pracowalam na poludniu kolo bari nie ma tam kokosów .ale zresztą tak mi sie wydaje ze zarobki są podobne jak w rzymie.jeat tam ladnie ja ostatno pracowalam za 500 ale przedemna brala 550 jak sie zorientowali ze jest dużo ch ętnych to zaniżyli.nawet nie mialam co jeśc. odbilii mi 50 euro za telefon ,ale ja nigdzie nie dzwoniłam bo mam komórke.nie wspominam milo ostatniej pracy.
dzieki caska ,sama nie wiem co mam robic?? jeszcze mam czas ! moze ktos mi pomoze i powie na co zwracac uwage????prosze
ja tez mam taka nadzieje ze sa osoby na tym swiecie co im nie zalerzy na "kasie" tylko maja uczciwe zamairy i moga pomóc nam
pozdrawiam
caska,a
ty juz jestes w Italii???jak teraz ci sie wiedzie? Czy jestes zadowolona? pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 61
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka