Pytam, bo uważam, że bardzo zawyżylaś zarobek. Ile się zarabia jako opiekunka do starszej osoby mogę podać na wlasnym przykladzie.
Mieszkam w Toskanni czyli w regionie raczej bogatym. Opiekuje się 92 letnim w miarę sprawnym fizycznie staruszkiem. Moja praca jest legalna. Co do zarobku, to mam placone comiesięcznie 650 E, ale.... co trzy miesiące mam potrącane ubezpieczenie ok. 70 E. Za rozmowy telefoniczne też muszę sobie sama placić (mam na mysli te miejscowe i miedzymiastowe). Do Polski dzwonę z karty). Moge tylko raz w tygodniu zrobic sobie kąpiel. Za dodatkową kapiel muszę placić miesięcznie 10 e. Za internet placę sama ok.35 e na mies. Za prąd, który czerpie mój komp.5 e mies. Comiesiecznie na życie, środki czystości i lekarstwa dostaję 250 e. Jest to bardzo niewiele. To tak jak w Polsce 250 zl. na dwie osoby. Więc na życie muszę dokladać ze swoich. Po zbilansowaniu wychodzi, że miesięcznie zarabiam ok.450-500e. Mój pracodawca powiedzial, że jeśli znajdę pracę na lepszych warunkach, to moge odejść od niego. Jak na razie nie udalo mi się to.
Jeżeli wiecie, gdzie można więcej zarobić jako opiekunka, to podzielcie się ta informacją. Owocnych poszukiwań. Pozdrawiam.