pomoc w wypelnieniu FORMULARZA NFZ

Temat przeniesiony do archwium.
WITAM. zwracam sie z ogromna prosba o pomoc w wypelnieniu formularza nfz do wydania karty. jestem na rencie. mam wlasnie druk przed soba. w pozycji 1-dane osoby wyjezdzajacej -to wpisze swoje,2- dane osoby oplacajacej skladke- czy mam tu wpisac zus? czy swoje dane?3-cel wyjazdu- zaznaczam pobyt czasowy 5- informacje diotyczace wyjazu- kraj- wpisac wlochy? okres pobytu od do----nie wiem dokladnie na ile wyjade i kiedy bedzie data wyjazdu ale ok.25 sierpnia. CZY MAM ZALACZYC KSERO DWODU OSOBISTEGO? wysylam poczta formularz. wiem ze mam wyslac ksero odcinka renty i decycji przyznania renty. bardzo prosze o pomoc w wypelnieniu formularza. na ile wogole wazne jest ubezpieczenie?
Odpowiem na ostatnie pytanie : ubezpieczenie czyli karta EKUZ jest ważna do dnia który podałaś jako ostatni dzień pobytu w danym miejscu za granicą (25 sierpnia)
1. ok
2. Czy ty opłacasz ubezpieczenie czy ZUS?
3. możesz napisać cel turystyczny (jeśli to zgodne z prawdą), bo "czasowy" to raczej nie jest cel
5. kraj - Włochy, data - najlepiej podaj parę dni z zapasem
Załącz ksero dowodu: przód i tył
Mnie ten druk pomogły wypełnić urzędniczki NFZ,po kilkunastu minutach miałam już kartę.Tam też pracują ludzie i pomogą,
witam. ja jestem na rencie a ubezpieczenie placi zus, czy w tej rubryce mam podac zus? czy swoje dane? czy mozna napisac ze chce tam przebywac 3 miesiace? chce podjac tam prace na czarno ale tego nie moge zaznaczyc wiec co mam zaznaczyc?
Mnie wpisały zus(zasiłek p/emerytalny-bo to była karta dla męża),cel turystyczny ale najlepiej będzie jak pójdziesz do NFZ,pomogą,tylko nie mów o pracy na czarno.A karta jest chyba tylko na miesiąc,po tym czasie trzeba ponowić wniosek.Może to zrobić ktoś upoważniony przez ciebie.Ja np występowałam w imieniu męża.
Krystyna, pole nr 3 wniosku (dane osoby oplacajacej skladke) wypelnia sie tylko w przypadku, gdy osoba wyjezdzajaca jest zapisana do NFZ (zgloszona do ubezpieczenia) jako czlonek rodziny (np. bezrobotny i niezarejestrowany w Urzedzie Pracy maz kobiety pracujacej), tak wiec w Twoim przypadku pole to nalezy zostawic puste. Jako "cel wyjazdu" slusznie zaznaczylas "pobyt czasowy" (nie ma pola "cel turystyczny").

W przypadku rencistow EKUZ jest wydawana na okres otrzymywania swiadczenia (maksymalnie na 5 lat), wiec mysle, ze spokojnie mozesz wpisac 3 miesiace, bo raczej Ci renty do tego czasu nie zabiora.:)

Pozdrawiam,
Dee
wczoraj doslownie odebralam Europ. Karte Ubezpiecz. Zdrowotnego - podalam cel turystyczny i wydano mi ja na 2 miesiace
Agnese (bez zlosliwosci, to czysta ciekawosc), gdzie wpisalas ten cel turystyczny? Przed odpisaniem Krystynie zapoznalam sie w wnioskiem o wydanie karty i tam takiego pola nie widzialam...
PS. Maksymalny okres waznosci EKUZ zmienia sie w zaleznosci od rodzaju odprowadzanej skladki (osoba pracujaca, bezrobotny, uczen/student, rencista itp.).
Ja właśnie nie pamiętałam, czy tam się zaznacza czy wpisuje, dlatego zaproponowałam cel turystyczny :) na podstawie tysiąca innych wypełnionych w moim życiu papierów :)
dziekuje bardzo za pomoc. ja rente mam do grudnia 2006 roku. zaznaczyc na trzy miesiace czy do konca renty 5 miesiecy? ja skladam wszystko listownie bo nfz w mojej okolicy jest daleko oddalony od mojej wioski.dziekuje za wszystkie rady i pomoc.
Napisz na 5 miesiecy, co Ci szkodzi; najwyzej wydadza Ci na krocej.:)
nie pamietam gdzie to wpisywalam, czy byla opcja do zakreslenia czy wpisalam sama :) wysylalam im wniosek poczta wraz z ksero ostatniego druku RMUA (na potwierdzenie, ze jestem zatrudniona), dali mi na 2 miechy moze dlatego ze napisalam, ze wyjezdzam w sierpniu i we wrzesniu na pobyty tygodniowe, krotkie
A to dali Ci na 2 miesiace, bo jestes ubezpieczona jako osoba pracujaca (taka jest maksymalna waznosc karty w tym wypadku).:)
Dziś weszłam do NFZ,żeby zapytać się o tą kartę.Powiedziano mi,że oni dają tylko max.na 2 miesiące.A później,już we Włoszech,jak będziesz miała odprowadzane składki do ich kasy chorych to dostaniesz włoską kartę,którą będziesz mogła posługiwać się jak przyjedziesz do Polski np.na urlop.
witam, mam 27l, obecnie nie pracuje, poszukuje,nie jestem ubezpieczona w nfz a potrzebny mi ekuz do wyrobienia wloskiej karty, co zrobic? rejestrowac sie w up w polsce?jakie jest wyjscie.dziekuje
Pigulina daja na max 3 mies ale musisz zaplacic skladke z gory za te 3 mies wprzód
Rozyczka jestes w Itali?..bo nie rozumiem twego wpisu... Czy wPolsce?Jesli nie jestes ubezpieczona w Polsce to n ie dostaniesz zadnej karty EKUZ ...Mozesz sie ubezpieczyc dobrowolnie w NFZ http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1443
tak jestem w Italli, zalatwiam formalnosci (narazie jest progres)residenza i w momencie jak teraz nie pracuje potrzebuje jakiegos ubezpieczenia, ta karta assecurazione senitaria, i wogole.dzieki Sette
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa