ZASIŁEK RODZINNY-JAKIE DOKUMENTY Z POLSKI

Temat przeniesiony do archwium.
Niedługo wyjeżdżam do Włoch do pracy jako infermiera;będę pracować na kontrakcie [praca legal. w Domu Opieki]Wpolsce zostawiam dwoje małych dzieci;napiszcie proszę czy mam prawo otrzymywać dodatkowo do wynagrodz.zasiłek rodzinny na dzieci i w jakiej wysok.;jakie dokumenty muszę zebrać w polsce przed wyjazdem aby móc otrzymywać ten dodatek;proszę o konkretne odpow
www.inps.it -tam jest o zasiłkach,które max.są do 190 euro na dziecko(w zależności od dochodów rodzica)
a czy na uczace sie dziecko też jest zasiłek?
ZASILEK RODZINNY PRZYSLUGUJE OBYWATELOM POLSKIM OD 01.05.2004 (OD WEJSCIA POLSKI DO UE)TO ZALEZY CZY WYCHOWUJESZ DZIECI SAMA TZN JESTES PO ROZWODZIE TO MUSISZ PRZEDSTAWIC AKT ROZWODOWY A JEZELI JESTES W ZWIAZKU MALOZENSKIM TO POTRZEBNE SA ZAROBKI ROCZNE MEZA A JEZELI MAZ NIE PRACUJE TO ZASWIADCZENIE Z ZATRUDNIAKA NO I OCZYWIESCIE ZASWIADCZENIE ZE SZKOLY ZE DZIECI UCZESZCZAJA DO SZKOLY ZASWIADCZENIE O ZAMELDOWANIU NA STALE W POLSCE CALEJ RODZINY
Od-do którego roku życia przysługuje zasiłek na dzieci?A jeśli zostają w Polsce to też?
chciałabym wiedzieć czy pracując na czarno mogę też starać się o przyznanie zasiłku rodzinnego(dzieci mieszkają razem ze mną we włoszech)?czy taki zasiłek przysługuje tylko dzieciom,których rodzice pracują legalnie?
jest juz temat na temat zasiłków,dosc duzo opracowany.Tylko dla pracujacych legalnie jest mozliwosc dostania zasiłku dla dzieci.A to dlatego,ze potrzebny wniosek składa sie u pracodawcy i urzedu zajmujacego sie zasiłkami,stamtąd dostaje sie dokumenty,które przesyłane są do Polski do odpowiedniego urzędu a z Polski po ich rozpatrzeniu odsyłane są znów do Włoch.trwa to od 3-6 miesiecy zanim zaczna wypłacac..
pomozcie,,skladam od listopada dokumenty na zasilek rodzinny we wloszech(przetlumaczone przez tlumacza przysieglego mam :akt slubu,akty urodzenia,zameldowanie stale w polsce,zaswiadczenie o nie pobieraniu zasilku rodzinnego w polsce)i ostatnio powiedziano mi ze musze miec stale zameldowanie we wloszech zeby wloski inps w ogole rozpatrzyl wniosek czy ma racje zaklad pracy czy tylko utrudnia mi jak moze ,zaznaczam ze pracuje legalnie poprzez agencje pracy obiettivo lavoro. podejrzewam ze im sie nie chce nic zalatwiac
Juz gdzieś jest temat o zasiłkach,prócz tego.Z tego co wiem to wszystkie dokumenty+zaświadczenie o legalnym zatrudnieniu mozna samemu wysłac do Polski do urzędu decydujacego o zasiłkach(w każdym województwie jest taki,najczesciej przy Urzedzie Marszałkowskim).Oni już sami to dalej prowadza i wysyłaja do Włoch.W sumie to cała ta procedura trwa nawet 6 miesiecy
Piszecie wszyscy bardzo ogólnie. Ma ktos jakies konkretne linki ? Zalatwial ktos już to ? Jesli było cos wczesniej na forum, to nie wiem pod jakim temetem, bo mi się nie udało znaleźć.
Na stronie L'INPS jak ktoś cos znalazł, to proszę o bezposredni link, bo nie dodatrłem do żadnych konkretów :(
Jesli zatem ktos wie konkretnie jaka jest procedura, to proszę się udzialać na forum.
"Zasiłki rodzinne na dzieci-ile płaca":w wyszukiwarke wklikaj ten tytuł,na tym temacie wszystko znajdziecie dokładnie opisane
Wklejam (w wyszukiwarkę forum)całoś, wklejam kawałki i mam 0 rezultatów.
MOże juz usuneli ten watek, a może ja nie nie kumam jak go znaleźć.
Tobie sie on pojawia jak wyszukujesz ?
to ja nie wiem jak to robisz...mi po jedynym "zasiłki rodzinne" od razu ten temat wyskoczył

http://www.wloski.ang.pl/ZASILKI_RODZINNE_NA_DZIECI_ILE_PLACY_12166.html

wklejasz słowo klucz i wszystko sie wyswietla
Ok, znlazłem już, znalazlem.Thanks
hejka...wiem wiem ze ten temat juz byl ale potrzebuje dowiedziec sie jakis swiezych informacji a do konsulatu juz od 2 godz nie moge sie dodzwonic..czy ktos skladal ostatnio wniosek o zasilek rodzinny pracujac we wloszech...niech mnie oswieci jakie dokumenty i gdzie trzeba zlozyc..i ewentualnie gdzie mozna przetlumaczyc te polskie dokumenty na wloski.....z gory dziekuje za wszelkie informacje...i please nie kazcie mi szukac w wyszukiwarce bo juz to zrobilam i sie pogubilam....ciao
Poniewaz nie dalas sobie sama rady z nasza filetowa wyszukiwarka ,pomoge ci,zerknij tu: http://www.wloski.ang.pl/zasilek_rodzinny_33031.html http://www.wloski.ang.pl/zasilek_rodzinny_9748.html http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=84148201

Ważne formularze wymagane do ustalenia miejsca ubezpieczenia:
E 101, czyli podleganie ubezpieczeniu społecznemu w Polsce mimo pracy za granicą - wystawia ZUS, gdy pracownik lub prowadzący działalność jest tylko oddelegowany za granicę. Ale prowadzący działalność musi udokumentować, że prowadził ją w Polsce (nie mogła być zawieszona). ZUS sprawdzi też: czy czas wyjazdu jest określony, czy odprowadzasz składki na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne, co będziesz robić za granicą. W czasie delegacji musisz w Polsce utrzymywać firmę, płacić składki (według polskich stawek płacisz składki do ZUS), podatki. Jeżeli spełniasz wszystkie warunki, ale zalegasz z opłacaniem składek, ZUS też powinien wystawić ci E 101. Rolnicy! Wy także idziecie do ZUS po E 101. ZUS potraktuje was jako prowadzących działalność i sam zwróci się do KRUS po informacje. Ważne dla pracowników transportu międzynarodowego: wam E 101 może być wystawiony na dłużej niż 12 miesięcy, np. na 1,5 roku.

ZUS zwykle sprawdza, czy pracownik rzeczywiście był wcześniej zgłoszony do ubezpieczenia, czy nie wyjeżdżał. Dlatego każe czekać co najmniej jeden dzień, zwłaszcza przy większych firmach.

E 102 - gdy delegacja za granicę ma być przedłużona powyżej 12 miesięcy.

E 103 - gdy ubezpieczeni wybiera pracownik placówki dyplomatycznej.

Powyższe formularze uzyskujemy z ZUS bezpłatnie.

E 106 - formularz do ubezpieczenia zdrowotnego rodziny pozostałej w kraju i pracującego za granicą na czas, kiedy przebywa on u rodziny w kraju.

E 109 - formularz do ubezpieczenia zdrowotnego rodziny pozostałej w kraju, gdy pracujący za granicą nie chce korzystać z czasowej opieki zdrowotnej w Polsce, bo nie będzie tu przyjeżdżał.

Powyższe formularze pobieramy od pracodawcy za granicą lub tamtejszego ubezpieczyciela, a przekazujemy do NFZ w miejscu zamieszkania rodziny.

Wymagane do uzyskania świadczeń rodzinnych:

Międzynarodowe świadczenia załatwiamy u swojego pracodawcy za granicą lub w tamtejszej instytucji zajmującej się takimi świadczeniami, ale druki poświadczamy w Polsce w Regionalnym Ośrodku Polityki Społecznej (ROPS).Takie ośrodki mieszczą się przy urzędach marszałkowskich w każdym województwie. W ROPS możemy też dostać druki formularzy.

E 401 - podstawowy. To zaświadczenie dotyczące członków rodziny. Powinien być aktualizowany raz na rok.

E 402 - potwierdza naukę ucznia lub studenta. Potrzebny jest, gdy dziecko ma prawo do świadczeń dłużej niż do 18. roku życia z tytułu nauki. Takie przedłużenie wypłaty z powodu nauki stosują np.: Polska, Austria, Belgia, Niemcy, Portugalia, Francja i Włochy.

E 403 -zaświadczenie o przyuczaniu się do zawodu.

E 404 -zaświadczenie lekarskie dla przyznania świadczeń.

E 405 - zaświadczenie o okresach zatrudnienia do sumowania okresów zatrudnienia.

E 407 - do specjalnego zasiłku na dzieci niepełnosprawne

E 411 - potwierdza uprawnienia do świadczeń w państwach członkowskich , w których mieszkają członkowie rodziny.

Te druki są bezpłatne. Można tylko wystąpić do zagranicznego pracodawcy czy instytucji, a oni prześlą dokumenty do Polski i poczekają, aż ROPS je odeśle, ale wtedy zwykle załatwianie świadczeń trwa dłużej. Dlatego korzystniej jest samemu pobrać druki, przywieźć lub przesłać je do rodziny w Polsce. Żona może załatwiać te dokumenty bez męża.
Reszte jakby co to podpowie ci Deelayah..ale zapewniam cie ze to wszystko juz tu bylo opisywane na forum
jak widzisz nic nie trzeba tlumaczyc tylko wypelnic odpowiednie druki i zlozyc we wlasciwym miejscu we wlasciwe ręce.Poradzisz sobie tylko nie stresuj sie.
dzieki serdeczne....jestes szybsza niz konsulat polski...hahaha .a co do stresu..hmm..staram sie ale czasami mam tak dosc...dobrze ze wtedy mozna sie spakowac i pojechac na prawdziwa pomidorowke...BUON ANNO per tutti
czesc, przepraszam ze znowu wracam do tego samego ale chce sie upewnic,mieszkam z zona i curka we wloszech od 4 lat od 3 pracuje legalnie, w rolnictwie,czy przyslyguje mi zasilek rodzinny? z gory dziekuje za pomoc.
Dee nie wiesz jak jest z zasilkami rodzinnymi dla osob pracujacych w rolnictwie?
Od pierwszego dnia członkostwa w Unii Polacy uzyskali prawo do świadczeń rodzinnych przemieszczając się w jej granicach. Umożliwia to koordynacja systemów zabezpieczenia społecznego. Do dnia wejścia naszego kraju do UE Polakom nie przysługiwały świadczenia rodzinne w przypadku wyjazdu do któregokolwiek z państw członkowskich w celu podjęcia pracy, na studia lub by zamieszkać będąc na emeryturze lub rencie.

Osoba podejmująca w innym państwie UE pracę jako pracownik najemny lub na własny rachunek, jest traktowana w zakresie uprawnień do świadczeń rodzinnych na równi z obywatelami tego państwa członkowskiego. Oznacza to, że Polakom legalnie zatrudnionym na terenie Włoch przysługują zasiłki rodzinne na takich samych zasadach jak Włochom. Świadczenia rodzinne przysługują również tym pracownikom, których rodziny mieszkają w innym państwie członkowskim. Przykładowo, jeżeli żona Polaka pracującego w Italii mieszka w Polsce i wychowuje dzieci, wówczas Polakowi przysługuje świadczenie rodzinne na dzieci zamieszkujące w kraju.

Przypominamy, że każde państwo ma inną wysokość świadczeń rodzinnych. Jeśli pracujesz w innym kraju niż twój współmałżonek i tobie jak i jemu należą się świadczenia rodzinne, ale możecie pobierać je tylko z jednego państwa. Zasiłki nie kumulują się. Dlatego warto dowiedzieć się, który kraj wypłaca najwyższy zasiłek. (We Włoszech zasiłek rodzinny, czyli assegno familiare w roku bieżącym wynosi 124,89 euro).

We Włoszech wysokość zasiłków rodzinnych uzależniona jest od wysokości dochodów rodziny. Ponadto wysokość zasiłku jest ustalana co roku przez rząd w planie budżetowym.
Prawo do zasiłku mają osoby, których roczny dochód w roku bieżącym nie przekracza 22.480,91 euro. Pomoc społeczna, a w szczególności zasady przyznawania świadczeń, zakres i formy wsparcia nie podlegają regulacjom wspólnotowym UE i pozostają w gestii ustawodawstwa poszczególnych krajów członkowskich.
We Włoszech zasiłek rodzinny (assegno familiare) przysługuje pracownikom etatowym, zatrudnionym przez tzw. cooperative, pracownikom sezonowym oraz zatrudnionym „a progetto”.
Pomoce domowe, opiekunki osób starszych i dzieci, zatrudniane przez cooperative i wykonujące lavoro a progetto składają wnioski bezpośrednio w INPS w miejscu zamieszkania.

Do wniosku o przyznanie zasiłku rodzinnego trzeba m.in. załączyć dokumenty, które należy przywieźć z Polski.
Są to:
- wyciąg z księgi meldunkowej (wydawany w urzędzie gminy w miejscu zameldowania),
- zaświadczenie o nie pobieraniu świadczeń rodzinnych. W Polsce instytucją, która realizuje zadania z zakresu koordynacji świadczeń rodzinnych jest samorząd województwa. Decyzje w tych sprawach wydaje marszałek województwa (Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej), i ten właśnie urząd wydaje ww. zaświadczenie,
- zaświadczenie o dochodach (wydawane przez Urząd Skarbowy).

Na podstawie tych trzech dokumentów konsulaty w Rzymie, Katanii i Mediolanie wystawiają tzw. deklarację konsularną (w języku włoskim), honorowaną przez urzędy INPS.
Na stronie internetowej www.inps.it w rubryce „le prestazioni a sostegno del reddito”, klikając na “assegno per il nucleo familiare” znajduje się instrukcja dotycząca przyznawania świadczeń rodzinnych.
Ze strony można pobrać również formularz potrzebny do złożenia podania o przyznanie zasiłku rodzinnego. Druk nosi nazwę ANF. 42.

Uwaga! Pamiętajmy, aby wszystkie zaświadczenia były wydane na jednolitych w całej UE drukach (E401, E402, E404).
przepraszam .....chciałam zapodać tylko linka...
potrzebuje przetlumczyc..do inps..dokument o orzeczeniu rozwodu czy ktos to robil.czy trzeba miec to zrobione przez tlumacza przysieglego...i nie wiem czy w polsce czy tu we wloszech..wogule ile taka ,,przyjemnosc ,,kosztuje...hmmm wie ktos??'
tylko tlumacz przysiegly..zapewne liczy od strony...
możesz to zrobić w Konsulacie , cena ok 30 eurosów za stronę A4...
Witam, pracuje legalnie we Włoszech, moje dzieci są już pełnoletnie ale nadal się uczą. Do tej pory przyznawany miałam zasiłek rodzinny lecz szef wycofał go ponieważ weszły ponoć nowe ustawy. Macie może pojęcie co to za ustawy i czy w ogóle coś uległo zmianie?
http://www.inps.it/home/default.asp?sID=%3B0%3B4740%3B4741%3B&lastMenu=4741&iMenu=1&iNodo=4741
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia