CENY MIESZKAń

Temat przeniesiony do archwium.
Kto się orientuje w jakiej cenie są do kupna mieszkanka we wloszech np 2 pokojowe.Zamierzam z rodziną wyjechać do Włoch sprzedać tu w Polsce swoje mieszkanie i kupić niiedrogie we Włoszech [interesują mnie ceny mieszkań tylko w północnych regionach CZY KTOś WIE ????
wystarczy poszukać w internecie przecież to proste :)

np.

za 65 metrowe mieszkanie w Mediolanie zapłacisz 250000 Euro
za 122 metrowe 565000
co do mieszkań to za bardzo nie wiem.Ale domek z ogródkiem,ok.150 m.kw.może kosztować nawet 2[tel]euro.Zależy w jakim mieście,regionie,dzielnicy itp.parametrów
DZięki ale 200tys.euro?to u nas w Polsce tez kupisz domek za 2 mld [jak oczywiscie chce sie mieć odrazu przysłowiowa willę z basenem]chodzi mi o skromne mieszkanko dwu pok
www.casa.it

wystarczy wpisać region i cenę mieszkania jaka Cię interesuje ,a wyświetlą się wszystkie możliwe opcje :)
http://www.wloski.ang.pl/Mieszkanie3_pokojowe_we_Wloszech_11889.html
Mam nadzieje,ze sie przyda;)
Taki domek za 2[tel]euro to nic szczególnego.z tego co wiem to Włosi mało kiedy kupują domy czy mieszkania,raczej wynajmują bo przy migracji zarobkowej to jest bardzo korzystne.Można starać się o lokale socjalne-coś w rodzaju szeregowców z małym ogródkiem za które płaci się tylko czynsz,światło,wodę itd.(u nas takie szeregowce kosztują majątek)ale nie znam jakie warunki trzeba spełnić aby się o takie coś starać
Do SARA-MARIE -dzięki ale tam jest wszystko na tej stronce po włosku
ostatnio widzialem mieszkanie 45m kwadratowych na polodniu 200 tys euro :) mieszkania sa drogie
Bedę pracować we Włoszech jako pielęgniarka i dlatego wyjeżdzam z Polski a po jakimś czasie chcę ściągnać rodzine wiec sami rozumiecie ze juz teraz interesuja mnie mnie wiecej ceny mieszkań;czy pracownik słuzby zdrowia we Włoszech ma jakies specjalne przywileje jesli chodzi o kupno czy otrzymanie kredytu na dogodnych warunkach na kupno mieszk?>?????
Każdy może starać się o kredyt,mają dogodne warunki ale cudzoziemcy nie tak od razu.A kupowanie mieszkania czy domu to nie jest dobry pomysł.Wynajęcie jest naprawdę dobrym przedsięwzięciem,można trafić na umeblowane,Włosi też tak robią.
Dzięki za radę ;bedę miała to na uwadze;
Bo jak już kupisz mieszkanie czy dom to zapuścisz korzenie na zawsze.A jak trafi ci się lepsza praca w innym regionie to co zrobisz?Zanim sprzedasz to co bedziesz miała to praca ci może przejśc koło nosa.A wynajmując po prostu pakujesz się do samochodu,klucz oddajesz dozorcy i jedziesz.
Owszem lecz zastanawia mnie czy przy wynajmie mieszkania sporzadza sie tam jakąs umowę tzn np.na jak długi okres czasu bede mogła wynajmować z rodzina.....
sądzę,że tak.Ale to najlepiej będzie sprawdzić na miejscu.Przecież to nie wynajmuje się pokoju przy rodzinie lecz samodzielny lokal.A administratorowi chyba wszystko jedno ile osób będzie w mieszkaniu.Grunt żeby czynsz był płacony.
W malej mieścinie w Toskanii mieszkanie ok. 50 m2 kosztuje 80tys. euro. Jest to centrum miasteczka, Mieszkanie na pierwszym pietrze bez tarasu.
Sory ale pisząc o rodzinie miałam na myśli swoja [dzieci i meza] a nie wynajecie lokum u jakiejs włoskiej rodziny i broń boże razem z nimi ;DZIEKI
Jak więc widzisz,przy takich cenach kupno domu czy mieszkania jest nieopłacalne.
Wyjezdzam najpierw sama [rodzina pózniej] moze ktos sie orientuje jakie papiery musze miec z Polski zeby otrzymywać we Włoszech rodzinne [zostawia dwoje dzieci w wieku szkolnym]
Ja sobie nie wyobrazam cale zycie miszkac w wynajetym mieszkaniu i niczego tak naprawde sie nie dorobic.Ja mieszkalam tak przez 2 lata potem postanowilismy kupic mieszkanie 3 pokojowe w polnocnych Wloszech i nie zaluje.Nie po to sie cale zycie pracuje zeby potem mieszkac w wynajmowanym.
Moze sie myle (nie znam Twojej sytuacji zawodowej), ale jesli nie wygralas konkursu, to raczej nie bedziesz pracowac w publicznej sluzbie zdrowia, wiec nawet jesli jej pracownicy maja jakies udogodnienia, to one i tak Ciebie by nie dotyczyly.

Nie zgadzam sie z kamienicznikiem co do bezcelowosci kupna mieszkania, gdy ma sie rodzine, to jednak jakies minimum stabilnosci jest potrzebne, nie mozna tachac dzieci ze soba z miejsca na miejsce co 2-3 lata. Wynajem jest dobry na pare lat, a wlasny dom tez mozna wynajac, jesli zdecydujesz sie na zmiane miejsca pracy i wyjazd do innego miasta. To zawsze jakas inwestycja, a rynek nieruchomosci we Wloszech jest obecnie w takiej sytuacji, ze nawet najgorsza dziure da sie wynajac w pare dni.
Cześć,
Właśnie patrzyłem oferty na Casa.it i nie wiem czy to prawda ale 70 m kwadratrowe mieszkania np w takiej Montovie może kosztować ponad 400 € ? przecież to nie jest drogo... ale pewnie to prawda bo patrzyłem we Florencji mieszkania miesiecznie kosztują 1500 ... takie 90 m np ...
musi należeć do tzw grupy najnizej zarabiających i dostaje z comunalu czynsz 7 euro+swiatło i gaz ok 35 euro
masz cos do mantovy?
pewnie ze sa takie ceny we wloszech.ja mieszkam w mieszkaniu ktore ma 60m i jest warte240tys.euro. blisko mediolanu
Absolutnie oplacalniejszy jest zakup mieszkania niz wynajem - bedziesz placic kredyt a nie wyrzucac pieniadze na wynajmowanie.
Sprzedac je mozna zawsze - male mieszkania, zwlaszcza dwupokojowe, w miastach, dobrze sie sprzedaja. Przy tym ceny ciagle, chociaz ostanio wolniej, ida w gore. Polecam.

Przy wynajmie albo mozna spisac umowe, ktora sie nastepnie rejestruje - wowczas wynajecie jest legalne (mozna potem sobie jakas kwote wynajmu odpisac od podatku w rocznym zeznaniu podatkowym); albo sie umowy nie rejestruje - wynajecie jest nielegalne (i tez bardzo tu czeste).
Pozdrawiam.
Jak masz stała pracę, to kredyt dostajesz na mieszkanie bez problemu, jednak jak jestes sama i zarabieasz koło 1[tel]e to raczej bank nie da ci wystarczajaco dużej sumy na kupno mieszkania. Polecam robić to w dwójkę, np z mężem. Napewno lepiej kupic i spałacać kredyt, niz placic za wynajęcie. Miszkanie zawsze możesz sprzedać. Pozdro.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Kultura i obyczaje