permesso di soggiorno

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 71
poprzednia |
czesc wszystkim!
dzis odwiedzilam questure w celu pemesso di soggiorno. Dla wszystkich ktorzy nie maja jeszcze wyrobionych papierow /contratto di lavoro/ a chcieliby miec legalny pobyt wyszlo nowe prawo dzieki ktoremu mozna otrzymac pobyt na 6 miesiecy jako motywacja ''attesi di lavoro''.
trzeba jednak miec adres zamieszkania , 4 zdjecia i kope paszportu.
moze juz o tym ktos z was pisal, ale ja nie sledze juz forum. pozdrawiam wszystkich
super ze podzielilas sie informacjami
Zapomniales napisac ze brakuje jeszcze ubezpieczenia pokrywajacego koszty leczenia na 90 dni ktore trzeba wykupic, wystarczy ubezpieczenie turystyczne. Nie jest to nowe prawo tylko z dniem 1 sierpnia zostaly zniesione ograniczenia na rynku pracy dla neocomunitari
Pelna procedura znajduje sie tu : http://www.poliziadistato.it/pds/cittadino/stranieri/carta_comunitari.htm
polecam wyrobienie sobie rowniez codice fiscale co ulatwia znacznie zycie i jest bardzo latwe do wykonania Pozdrawiam Dawid
Ach zapomnialem my juz nie potrzebujemy Permesso tylko Carta di soggiorno per cittadini comunitari
D.
Jak to jest właściwie z tym ubezpieczeniem bo na tej stronie poliziadistato jakoś nie doszukałem się że wymagają ubezp. również dzwonilem dzisiaj do questury i powiedziano mi tylko zdięcia, paszport umowa o prac. i udokumentowany adres zamieszkania. JAK TO JEST WłAśCIWIE Z TYM UBEZPIECZENIEM ?
Ubezpieczenie jest Ci potrzebne jezeli nie masz pracy tylko jej szukasz, jest to ubezpieczenie turystyczne na 90 dni. Mam tez mala uwage co do zameldowania, jak poczytasz dobrze to znajdziesz na stronie taka fraze: "il domicilio dichiarato" i to jest wazne bo jak masz kontrakt w rece to adres potwierdzasz na miejscu poprzez _autocertificazione i nie potrzeba miec zadnego dokumentu, jezeli natomiast nie masz umowy to niestety musisz miec domicilio zgloszone na policji.
D.
Dzięki. w takim razie jeszcze pytanie.
Podpisalem dzisiaj umowe o pracę a więc potrzebuje to ubezpieczenie? rozumiem że automatycznie jestem ubezpieczony przez pracodawcę ale co na to questura
no i druga sprawa mam domicilio presso stabile wystawione przez polizie miejską ponadto umowe wynajmu mieszkania ale nie zarejestrowaną przez włościciela czy to wystarczy?
Wedlug tego co powiedziano mi w Rzymie i wedlug tego co jest na stronie w twoim wypadku potrzeban jest umowa o prace i ten papier z policji(choc nie jest konieczny moim zdaniem ale jak juz masz to odpada problem z tlumaczeniem wiec bedzie latwiej). Nie zarejestrowanej umowy najmu lepiej nie pokazuj nikomu a ubezpieczenie nie jest ci potrzebne. Zrob tak jak ja: wydrukuj ta strone gdzie jest opisana procedura i jak zaczna ci mowic jakies bzdury czyli rzeczy ktorych nie ma na tej stronie pokaz im ten papier, ja tak zrobilem i dzial przestali pytac o ubezpieczenie i inne pierdoly, oni sami nie maja pojecia co trzeba przyniesc. Bylem tam dzis rano i z tym wydrukiem uzyskanie informacji odbylo sie bez problemu.
Pozdrawiam
Dawid
Male wyjasnienie co do ubezpieczenia.:) Zgodnie z przepisami JEST ono wymagane, choc oczywiscie we Wloszech przepisy sa sprawa drugorzedna, a na pierwszy plan wysuwa sie urzednik, na ktorego sie trafi i jego widzimisie.;) Tak wiec moga o ubezpieczenie nie pytac, podobnie jak moga nie pytac np. o domicilio (wystarczy podac adres, bez zadnych dodatkowych pytan, autocertificazione czy zgloszenia na komisariat). Dziala to tez w druga strone - moga wymagac czegos, czego w przepisach mowiacych o karcie pobytu nie ma, np. dokumentu potwierdzajacego zgloszenie do INPS.

Ponizej wklejam wyciag z "Carta di Servizi" opublikowanej na stronie Kwestury Glownej w Rzymie, dotyczacy dokumentow wymaganych od obywateli UE podczas skladania wniosku o karte pobytu:

"CARTA DI SOGGIORNO PER CITTADINI COMUNITARI
Hanno diritto a soggiornare nel territorio della Repubblica i cittadini di uno stato membro dell’Unione Europea che desideri stabilirsi in Italia per esercitarvi un’attività indipendente, un’attività di lavoro subordinato o per effettuarvi o ricevervi una prestazione di servizi, per iscriversi a un corso
di studi universitari o a un istituto riconosciuto per conseguirvi una formazione professionale nonché coloro che siano titolari di reddito adeguato proveniente anche da pensione o da rendita per infortunio o malattia professionale. Tale diritto è altresì generalmente riconosciuto al coniuge, ai figli ed agli ascendenti a carico.
Al cittadino comunitario che ne faccia richiesta viene rilasciata carta di soggiorno valida 5 anni.All’atto del rinnovo a termine dei 5 anni verrà rilasciata a tempo indeterminato.

I cittadini comunitari dovranno produrre i seguenti documenti:
. •modulo di richiesta permesso di soggiorno da compilare (Mod.209);
. •4 fotografie formato tessera;
. •fotocopia del passaporto o documento equipollente;
. •iscrizione al Servizio Sanitario Nazionale ovvero polizza assicurativa sanitaria per malattia, infortunio, maternità ovvero dichiarazione della competente Autorità Consolare attestante (!!) l’iscrizione al Servizio Sanitario Nazionale di uno stato membro dell’Unione Europea ovvero modello E111 (karta EKUZ - Dee)
. •mezzi finanziari non inferiori all’assegno sociale (la suddetta documentazione è autocertificabile da parte del richiedente);
. •attestazione datore di lavoro attestante natura e durata del rapporto lavorativo;
. •codice fiscale o partita IVA (se società) e/o del datore di lavoro;
. •codice fiscale del richiedente.

Per i lavoratori autonomi
. •modulo di richiesta permesso di soggiorno da compilare (Mod.209);
. •iscrizione al Servizio Sanitario Nazionale ovvero polizza assicurativa sanitaria per malattia, infortunio, maternità ovvero dichiarazione della competente Autorità Consolare attestante l’iscrizione al Servizio Sanitario Nazionale di uno stato membro dell’Unione Europea ovvero modello E111;
. •mezzi finanziari non inferiori all’assegno sociale (la suddetta documentazione è autocertificabile da parte del richiedente);
•visura camerale o iscrizione ad albi, o qualsiasi documentazione comprovante altre attività autonome (ad esempio contratto collaborazione coordinata e continuativa,ecc..) del richiedente;
. •codice fiscale o partita IVA del richiedente.

Per motivi di studio:
. • modulo di richiesta permesso di soggiorno da compilare (Mod.209);
. •iscrizione al Servizio Sanitario Nazionale ovvero polizza assicurativa sanitaria per malattia, infortunio, maternità ovvero dichiarazione della competente Autorità Consolare attestante l’iscrizione al Servizio Sanitario Nazionale di uno stato membro dell’Unione Europea ovvero modello E111;
. •iscrizione ad un corso di studi, indicando la durata complessiva ( la suddetta documentazione è autocertificabile da parte del richiedente).
N.B. La durata della carta di soggiorno per gli studenti è limitata al periodo degli studi.

Per i lavoratori subordinati a tempo determinato e per chi deve effettuare o ricevere una prestazione di servizi la durata è di 5 anni."
dzieki za wykład.
A jakie dokumenty mogą być wymagane dla członków rodziny-żona idzieci
zrozumiałem ze te same oczywiście baz umowy o prace + udokumentowanie ze to moja rodzina ale w jaki sposób, czy wystarczy świadectwo urodzenia dzieci i akt małżeński?
Ja moge ci doradzic co do dzieci, bedzie ci potrzebny akt urodzenia ale nie skrocony tylko calkowity, no i oczywiscie trzeba go przetlumaczyc i zalegalizowac. Ja przyjechalam tu do mamy i wlasnie taki akt urodzenia musialam zlozyc.
pozdrawiam
mam pytanie jak zalatwic legalny adres zamieszkania jak nie mam permessa?
Co to znaczy "legalny adres zamieszkania"?:) Jesli jestes gosciem u kogos, kto mieszka we Wloszech, to osoba ta ma obowiazek zgloszenia cie w ciagu 48 godzin od twojego przyjazdu na najblizszym komisariacie. Oczywiscie prawie nikt tego nie robi i, jako obywatelce UE, ten swistek (cessione di fabbricato) tak naprawde potrzebny ci jest tylko w przypadku starania sie o karte pobytu (carta di soggiorno).
no wlasnie bo mam taki problem nie moge wyrobic permesso sogiorno bo nie mam umowy o prace, moglabym gdybym miala zameldoanie a tego nie chca mi zrobic bo nie mam permessa i kólko sie zamyka.
Spokojnie.:) Nie moga ci powiedziec, ze do karty pobytu (nie permesso!) potrzebujesz zameldowania, bo to bzdura (zameldowac moze sie tylko ten cudzoziemiec, ktory ma karte pobytu/permesso). Wystarczy tzw. domicilio, czyli adres zamieszkania (wlascicile musi zglosic cie na komisariat, tak jak pisalam wyzej). A jezeli nie masz umowy o prace, to musisz udokumentowac posiadania srodkow na utrzymanie sie we Wloszech bez podejmowania pracy (nie mniej niz zasilek socjalny, czyli ok. 5000 euro rocznie). Poza tym potrzebujesz tez ksero paszportu/dowodu osobistego, 4 zdjecia legitymacyjne oraz ubezpieczenie (polisa badz Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego).
mozesz podac link do strony gdzie to znlazles, w tym jest cos co nie gra to jest procedura uzyskania permesso di soggiorno i to widac bo wymagaja modulu 503, ale w naszym wypadku nie ma juz mowy o permese i ten modul nie jest juz potrzebny. Zobatrz link ktory wkleilem wczesniej gdzie jest opisana procedura uzyskania carta di soggorno od 1 sierpnia tylko to interesuje Polaka we Wloszech.
Dawid
Po pierwsze, mowi on o formularzu 209, a nie 503.;) Po drugie, przynajmniej tu w Rzymie, stosowany jest jeden formularz wniosku dla wszystkich rodzajow pds/kart pobytu, chodzi po prostu o wpisanie odpowiednich danych. Nie ma osobnego formularza dla obywateli UE, bo i po co? A co do procedury, to jest ona jak najbardziej prawidlowa (carta di soggiorno per i cittadini COMUNITARI), co ci sie w niej nie podoba?:)

Link:
http://questure.poliziadistato.it/roma.nsf (kliknij na "Carta di Servizi", plik PDF)
PS. Poza tym, w linku podanym przez Ciebie tez jest mowa o "wniosku", ktory ma zawierac okreslone dane (dane osobowe, numer dokumentu tozsamosci, data wjazdu do Wloch, adres zamieszkania na terenie Wloch, powody pobytu itp.) - to wlasnie ten formularz 209.:)
Racja zle mi sie wstukala pomylilem numer, ja bylem na policji w rzymie w czoraj rano i nie wymagali odemnie zadnego formularza,
nalezy dostarczyc:
-kontrakt lub list swiadczacy o zatrudnieniu
-paszport
-4 zdjecia
-miejsce pobytu potwierdza sie na miejscu bez zadnego dodatkowego dokumentu
basta la storia e finita
kiedy nie masz pracy tylko jej szukasz
-ubezpieczenie turystyczne na pokrycie kosztow leczenia na 90 dni
-potwierdzenie z komisariatu o miejscu pobytu
-paszport
-4 zdjecia

Mnie tez na poczatku mowiono o roznych innych modulach ubezpieczeniach zameldowaniu ect. ale wystarczy pokazac wydruk ze strony z procedura o uzyskanie carta di soggiorno dla obywateli UE i pan odrazu zmienia spiewka, ja zapytalem sie w prost czy ta procedura jest aktualna a jezeli tak to dlaczego mam dostarczyc jakies ubezpieczenie.
Naprawde od 1 sierpnia tak naprawde nie wiele potrzeba zeby zalatwic te papiery i nie dajcie sie manipulowac bo onie mowia co im slina na jezyk przyniesie.

tyle z mojej strony

Pozdrawiam
Dawid
Dawid, powtarzam to, co juz tu bylo mowione tysiace razy: przepisy jedno, pan na kwesturze (tyczy sie to tez innych wloskich urzedow) drugie. Ja podaje przepisy i ewentualnie wskazowki oparte na osobistych doswiadczeniach. Nie neguje tego, co piszesz, pokazuje tylko, ze nie wszystko ZAWSZE wyglada tak samo.:)
dziek za wszystko. wydaje mi sie jednak ze dalej na Questurze w Melfi bede miala problemy bo jak to oni mowia ze co region to inaczej i wcale nie uwazaja tych madrosci z Rzymu za słuszne no ale bede próbowała. dzieki jeszcze raz.
I tu niestety musze Ci przyznac racje, to jest wlasnie to co mnie doprowadza do szalu, tu nigdy nic nie wiadomo a uzyskanie wiadomosci (prawidlowej) graniczy z cudem. Po 2 latach w Rzymie w najblizszych tygodniach przenosze sie do Mediolanu, zobaczymy czy to prawda ze tam ludzie sa bardziej konkretni.
Pozdrawiam
Dawid
Nuova, te "madrosci z Rzymu" sa oparte na konkretnych przepisach. Jesli ci to pomoze, to moge znalezc Ci przepisy dotyczace przebywania obywateli UE we Wloszech takze z innych miast (lub ogolne) i przeslac na maila, zebys miala co im pokazac. Jesli tak, to daj znac.
Witam
mam pytanie. Czy po złożeniu dokumentów w questurze o wydanie carta di soggiorno zostanie mi wydane jakieś potwierdzenie, jeśli tak to czy to potwierdzenie wystarczy do uzyskania zameldowania w comune - residenze. Pytam bo słyszałem ze w questurze do której musze się zgłosić czeka się na karte nawet do 2-miesięcy a zależy mi na zameldowaniu.
Po zlozeniu wniosku o karte pobytu dostajesz pasek papieru (dolna czesc wniosku), z ktorym musisz sie zglosic potem po odbior karty pobytu. Nie zastepuje on jednak carty di soggiorno, stanowi jedynie dowod, ze oczekujesz na jej wydanie, wiec nie mozesz na jego podstawie sie zameldowac. Musisz czekac na karte pobytu.

PS. Moge byc niedyskretna i zapytac, dlaczego zalezy ci na szybkim zameldowaniu?
zalży mi na zameldowaniu bo jestem tu z rodziną a więc: zapisanie sie w INSP
tzn.opieka zdrowotna, zasiłek rodzinny itd. nie mogę załatwić tych spraw bez residenze.
Nie mozesz ich tez zalatwic bez karty pobytu, wiec musisz czekac.:)

PS. Opieka zdrowotna to SSN (Servizio Sanitario Nazionale) i ASL, natomiast INPS to cos jak nasz ZUS, nie ma on nic wspolnego z opieka zdrowotna.:)
Zawsze myle te nazwy INSP , SSN , ASL. ale chyba już je wszystkie rozszyfrowałem. tylko do końca nie jest dla mnie jasna różnica między SSN a ASL.
SSN to odpowiednik naszego Narodowego Funduszu Zdrowia, instytucja, ktora kontroluje cala sluzbe zdrowia. Natomiast ASL to "Azienda Sanitaria Locale", rodzaj lokalnej placowki zdrowia (kasa chorych czy jak to sie teraz u nas w Polsce nazywa;)).
Dee tak czytalam i wiesz ze ja wlasnie z tym paskiem od permessa zalatwialam wszystko... tzn. codice fiscale, dowod osobisty, prace, wszystko.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 71
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka