Gwalt na Polkach (Stuprate 2 polacche)

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 35
poprzednia |
http://www.repubblica.it/2006/08/sezioni/cronaca/stupro-milano/strupri-foggia-milano/strupri-foggia-milano.html
Dee, sadzisz ze ta wiadomosc bedzie ostrzezeniem dla innych 22-23 latek , aby nie "daly sie namowic na towarzyszenie 2 afrykanczykom, jednemu marokinczykowi i jednemu mieszkancowi Wybrzeza Kosci Sloniowej na teren opuszczonej szkoly" ????

Rozumiem, ze dziewczatka w dobrej wierze wybraly sie na wycieczke z 4 roslymi facetami,(nie pytajcie mnie skad wiem, ze byli "rosli"...w zyciu towarzyszy mi zmysl obserwacji) po to aby zademonstrowac swoje przekonania anty-rasistowskie, prawda?...aby w przyjemnym, zacisznym miejscu zadzierzgnac wiezi przyjazni....???domyslam sie, ze gdy na dziedzincu opuszczonej szkoly poczestowano je alkoholem byly zdumione, ze to no nie byl Dom Perignon i ze nie zaserwowano go w krysztalowych kieliszkach....

wszystkim tym, ktorzy za chwile zgania mnie za moj punkt widzenia mowie od razu: nie twierdze, ze dziewczyny zasluzyly sobie na to, czego doswiadczyly, nikt nie zasluguje na brutalnosc i gwalt....!

twierdze natomiast, ze 22-23 letnie (nie wszystkie!) za zadko uzywaja mozgu, w ktory sa wyposazone....
Niestety, w obecnych czasach trzeba go uzywac. I trzeba przestac byc naiwnym, nie ufac nikomu, kogo DOBRZE sie nie zna i nie myslec "e tam, mnie to sie nie przytrafi". To sie moze przytrafic KAZDEMU. Trzeba o tym pamietac i nie ryzykowac, aby nie dopuscic do takich tragedii. Bo gwalt jest tragedia, ktora ciagnie sie potem za kobieta przez cale zycie. O tym nie da sie zapomniec.

Radosne podazanie za nieznajomym/nieznajomymi, zwlaszcza w odludne miejsce, picie z nim/nimi alkoholu (!)... zabieranie sie na samochodowe wycieczki z nieznanymi Arabami (patrz: dwie francuskie turystki, ktore nie tak dawno zostaly zgwalcone w okolicach Mediolanu)... Tych dramatow mozna bylo uniknac. Wystarczylo pomyslec. :-(
dziewczyny, co ma do rzeczy, ze to byl Arab czy inny?rnrntakie sytuacje sa niebezpieczne...takze jesli wypuscilyby sie z Wlochami na podobny spacerrnrnale ja bym sie nie podsmiewala, Trishya....naiwnosc, glupota czy inne ograniczenia umyslowe nie daja nikomu podstaw do gwaltu czy jakiejkolwiek agresjirnrnprzykra historia.....
>dziewczyny, co ma do rzeczy, ze to byl Arab czy inny?

Agatka, slonko, ja o Arabach pisalam, bo podalam konkretny przyklad: 2 Francuzki+2 Arabowie... Gdyby owe dziewczyny zostaly zgwalcone przez Holendròw, napisalabym "z nieznajomymi Holendrami".;)
Tez przeczytalam te szokujace wiadomosci. Az ciarki przechodza...:(
Aha, te francuskie turystki, to byli Tunezyjczycy. Gwoli sprostowania. (przynajmniej tak twierdzi La Repubblica).
Chociaz to prawda, ze trzeba uwazac bez wzgledu na narodowosc. Podobno wiekszosc gwaltow jest popelnianych przez osobe/osoby znane przez ofiare! I czesto nie sa przez to zglaszane policji.
Trzymajcie sie dziewczyny.
agatkaf, oczywiscie, ze ma nic do rzeczy....mialam na mysli te konkretna sytuacje, dlatego podkreslilam (za gazeta zreszta ) afrykanskie pochodzenie napastnikow....
i uwierz mi, daleka jestem od nasmiewania sie z kogokolwiek, a juz tym bardziej z tych konkretnych dziewczat. uzylam ironii do skomentowania tej wiadomosci, majac nadzieje, ze ironia odniesie lepszy skutek niz suche fakty, podane przez gazete...napisalam post wlasnie dlatego, zeby nie zostawiac bez komentarza tej przykrej historii...
Tunezyjczyk to tez Arab.;)
Dee: masz racje, of course:)
saluti!
[wpis usunięty]
a skąd wiesz czy poszła z nim na szybki numerek ? tego nie możesz wiedzieć !
czy prostututka to już takie dno ,że takiej to zgwałcić nie można , no bo jak , to przecież prostututka , czy ty człowieku wogóle wiesz co mówisz !!!!
nawet jeśli z nimi poszły , nawet jeśli piły , nie daje im to absolutnie żadnego powodu do gwałtu , nic , poprostu nic nie jest do tego powodem !! nawet gdyby kobieta leżała w urżnięta w parku pod drzewem nie znaczy to ,że można ją zgwałcić ... bo przecież tam leżała pijana , pewnie na to czekała .... , jak dziewczyna jest pijana to nie gwałt , a jak trzeźwa to gwałt , zanim coś powiedz to się zastanów milion razy !!!
Coś mi się wydaje że stosunek seksualny wbrew woli kobiety jest gwałtem, a jeśli doszło do tego w jakiejś opuszczonej szkole, do której same zgodziły się pójść, to jeszcze o niczym nie świadczy, a już na pewno nie o tym, że to nie jest gwałt. Nie liczy się jak się w danej sytuacji znalazły (ok, nie mówię o skrajnościach - np. ewidentna prowokacja), liczy się to co było na koniec - nie chcą mieć stosunków ok, należy zostawić je w spokoju, a nie brać je siłą.

Nie podzielam twojego zdania. Pójście z kimś z własnej woli na balety nie oznacza jeszcze chęci do współżycia.
Gwoźdźik pewnie myśli sobie , że jak kobieta jest pijana ( bądź ktoś ją upije )
to można ją zgwałcić i to gwałtem nie będzie , po po pijanemu nie ma siły się bronić ,a skoro się nie broniła , to znaczy ,że pozwoliła na to , więc w jego mniemaniu jest to ' stosunek ' nie ' gwałt ' , w taki sposób myślą wszystcy zwyrodnialcy ....
oki,
gwozdek - meska niesubordynacja stanu umyslowego przy wyrażaniu swych opinii me zna granic jak wynika z twej wypowiedzi....
nie sadzisz,ze zupełnie czymś innym jest, jesli kobieta jest świadoma, idzie, decyduje sie i chce się bawić... czyms immym natomiast gwałt?

Droga Dee, Trishya - a co mówiłem kiedyś? - naiwności młodych, żądnych wrażeń i pozbawionych umiejętności perspektywicznego myślenia , chociazby czytając artykuły i przestrogi nigdy nie brakuje wśrod naszych krajanek...
Don Perignon - nigdy przy kazdej okazji;-)

Podrawiam z cudownej Polski
a ja myslalem ze jest zasada :suka nie da pies nie weznie" ale jest inaczej...
niestety duzo ludzi na emigracji ufa szybko nowo poznanym osoba i konczy sie nieraz tak.
Ale takie cos sie tez dzieje na calym swiecie nawet i w polsce tylko czasem o takich rzeczach mowia.
To sie staje chlebem powrzednim w tych czasach a tym bardziej jak sie znajdzie facet ktory jest na glodzie sexualnym i nie ma rowno pod beretem.
Prawdziwy sex to jest jak dwie osoby tego chca a co to za radocha na sile fujjjjj
Dziewczyny i Faceci nie dajcie sie gwałcicielą bo potem są samotne matki a pochodzenie taty nie znane :(
Tu w Itali ciagle sie slyszy o gwaltach na mlodych wloszkach i znie tylko zwyczaj sprawcami sa extracomunitari najczesciej rumeni,albanezi i teraz ostatmio glosno o egipcjanach jednym slowem arabi ..dodam ze sa rozne gwalty ten w ktorym ktos na sile zaciaga do krzakow lub w inne miejsce i biciem oraz grozbami utraty zycia wykorzystuje seksulnie i ....altro gdy sie zaufa jakiemus osobnikowi i uda sie z nim dobrowolnie w okreslone miejsce w celu np rozmowy ktora sie przeksztalca w czyny wbrew naszej woli..ja trzymam sie z daleka od takich osob czasami jak ide po ulicy i mnie ktos zaczepia to udaje ze go nie widze patrzac sie w inna strone lub grzebiac w torebce wyciagajac tel...lepiej omijac takich z daleka
to, że post gwoździka nadal widnieje w tym temacie, świadczy tylko o poziomie tego forum oraz jego moderatora...
Post gwozdzika w zaden sposob nie naruszyl zasad forum ani netykiety, nie jest wulgarny ani off-topic. Gwozdzik wyrazil jedynie swoja opinie, fakt, ze jest ona sprzeczna z opinia wiekszosci forumowiczow (w tym moja) nie kwalifikuje jej jeszcze do usuniecia. Ale oczywiscie nikt nie zabrania Ci zglosic jej do wykasowania.
to prawda...gwozdzik wyrazil swoja opinie i ma do tego prawo...

ja tez wyraze moja opinie na temat gwozdzika - co za idiota! mam nadzieje spotakac na mojej drodze jak najmniej takich ograniczonych i bezdusznych ludzi

a tobie coolmarunio gratuluje! swietnie porownales kobiety do suk...i wszystko co intymnego dzieje sie miedzy kobieta a mezczyzna sprowadziles do instynktu i zezwierzecenia....no coz..moge ci pogratulowac lekkosci umyslu, natomiast bardzo wspolczuc twojej kobiecie...

przerazajace sa te wypowiedzi....drodzy panowie - uswiadomcie sobie, ze kobieta ma prawo W KAZDEJ CHWILI wam odmowic...nawet jesli wczesniej miala ochote na zblizenie...np. uslyszawszy z waszych ust cos takieg, ma prawo stwierdzic, ze czuje do was obrzydzenie i nie chce, abyscia ja dotykali.....to wszystko!
i wy macie obowiazek to uszanowac...jesli tego nie zrozumiecie, to kiedys mozecie sie znalezc w podobnej sytuacji i nie byc swiadomi, co zrobiliscie...
dziękuję Lukar za usunięcie tego świństwa
co za prostactwo mariunio czy jak Ci tam. z tego, co napisales wynika, ze nie ma wlasciwie czegos takiego jak gwalt, bo skoro jak mowisz facet "wzial" to znaczy ze dziewczyna dobrowolnie "dala". trzeba by wniesc o wycofanie tego z rejestru przestepstw. zastanow sie odrobine nad logika swoich wypowiedzi i popracuj troche nad kultura slowa, bo strasznie razi prymitywizmem przytaczanie tego rodzaju "podworkowych" powiedzonek
Widziałem,że ktoś zabawił się moim i waszym kosztem pisząc coś pod moim nickiem.Nie było nas kilka dni i ktoś się pode mnie podszył.
Gwozdziku, ja bym zastanowila sie nad rejestracja nicka... Miedzy innymi po to, by uniknac tego typu sytuacji.:-(
Może powinienem,pomyślę ale nie wiem czy warto bo niedługo oboje wyjeżdżamy na trochę dłużej.
Najpierw muszę całość przeczytać dokładnie
Niestety,nie mogę otworzyc tej strony co podała Dee więc nie mogąc przeczytać nie wypowiem się.Przeczytałem tylko to co wy napisaliście ale nie znając tematu nie zabiorę głosu.
sprobuje wkleic ci url raz jeszcze:)
http://www.repubblica.it/2006/08/sezioni/cronaca/stupro-milano/strupri-foggia-milano/strupri-foggia-milano.html

pzdr:)
ten czy nie ten gwozdzik bez znaczenia.moral z tego taki ze gwalt byl a dziewczyn jakos mi nie szkoda :kto szuka ten znajdzie.
Bracie(siostro)-jest znaczenie który Gwoździk,mam specyficzne poczucie humoru(inni wiedzą,ty jeszcze nie,że mam matematyczne podejście do życia)ale jeszcze nikomu nie ubliżyłem.Nie wiem co było w usuniętym wpisie ale ktoś na moje konto musiał nieźle pojechać.Jestem już po lekturze.nie wiem czy wszystko zrozumiałem.Dziewczyny poszły z obcymi w ustronne miejsce,dały czadu i tam zostały zgwałcone?Ja gdybym chciał iśc na randkę z dziewczyną żeby podelektować się jakimś trunkiem to zabrałbym ją raczej do jakiejś uroczej kawiarenki a nie w takie miejsce.
Nie wiem co było w usuniętym wpisie kogś kto się podemnie podszył ale wiele wypowiedzi też nie jest fo-pa,niektórzy nie przebierali w słowach(np.Coolmarunio)i ich nie usunięto.Podsumowując,zgadzam się z jednym:gdyby nie poszły z obcymi w odludne miejsce na popijawę nic by je złego nie spotkało.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 35
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Szkoły językowe