To jak wszyscy to wszyscy - i ja się dołożę.
Byłam w Polsce managerem (branża medialna), rewela stanowisko, rewela kasa (jak na polskie warunki). Miałam rewela chatę, super osobiste biuro, cuda wianki. Któregoś dnia usiadłam w moim rewela wielkim wypasionym mieszkaniu, w którym byłam zupełnie sama i pomyślałam sobie: "I co teraz? Mam wszystko rewela, ale co z tego jest dla MNIE?" Mieszkanie, oprócz tego, że jest formą inwestowania pieniędzy, samo w sobie satysfakcji mi nie da. Zostawilam pracę managera i pojechałam na studia (dodam, że kolejne już) za granicę, do zupełnie nieznanego kraju, którego języka uczyłam się w ramach hobby w domu. Pojechałam i zdałam egzaminy wstępne! Potem studiowałam, poznałam super przyjaciół, mojego obecnego chłopaka i poznałam, że świat nie kończy się na 'dobrej pracy'.
Od tamtego czasu wyznaję zasadę, że żadna praca (moralnie czysta i uczciwa) nie hańbi. Nie jest istotne, czy jest się kucharką, czy managerem, ważne że praca daje możliwość zgromadzenia dochodów na realizowanie swoich zainteresowań i pasji. Tak więc pieniądze nie są celem, ale ŚRODKIEM umożliwiającym realizację jakiegoś celu.
I powiem Wam coś jeszcze: gdybym miała wybierać to nie chciałabym być ponownie managerem. 18 godzin w pracy dziennie, stan przedzawałowy przed 30tką, OGROMNA odpowiedzialność i zero czasu dla SIEBIE - nie, dziękuję. Poza tym, jeśli porównać, to wciąż różnica zarobków między Polską a Włochami jest ogromna, więc tutaj (we Włoszech) można jako tłumacz albo w innym zawodzie zarobić tyle, co manager w Polsce.
Poza tym dodam, że moim osobistym marzeniem jest mieć małą restaurację i (to do koleżanki, której tak tutaj brakuje lekarzy i managerów, a która tak pogardza przyziemnymi zajęciami) TAK, mam zamiar gotować dla innych ludzi i myć po nich talerze :) pasuje?
A tak swoją drogą - wątpię by wspomniana koleżanka, plasująca się na poziomie intelektualnym pozostawiającym wiele do życzenia, zrozumiała mój post - w końcu nie nauczy się psa czytać gazety :)
Pozdrawiam wszystkich ludzi lubiących swoją pracę :)