Mediolan-koszty utrzymania rodziny

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie forumowiczów.
Mam pytanie dotyczące kosztów utrzymania 5 osobowej rodziny w Mediolanie -2 osoby dorosłe+3 dzieci (1.5, 3.5 i 7 lat). Chodzi mi o to czy przy zarobkach 9-9,5tys brutto jestesmy w stanie zapenic dzieciakom żłobek, przedszkole, szkołe, drobne przyjemności. No i czy jesteśmy w stanie cokolwiek odkładać. W najbliższych tygodniach mamy rozmowę o pracę i chemy wiedzieć z jakiego pułapu powinniśmy startować, żeby potem nie gonić w piętkę :).
Wszystkie posty na temat cen, przejazdów itp. przeglądnęłam ale nie rozwiało to moich wątpliwości.
Dziękuję z góry za rzeczowe odpowiedzi.
Pozdrawiam z wietrznego Torunia :)
9-9.5 000 euro oczywiście(bo chyba nie w złotych)?Spokojnie utrzymacie dom, rodzinę,zostanie na przyjemnosci i jeszcze coś odłozycie.Tylko pogratulować tak wysokich zarobków.Jeśli jest to jednak w przeliczeniu na złotówki,to jako ponad 2 tys.euro tez starczy ale b.skromnie,bez szaleństw.
tak zapomniałam dodać , ze w EURO :)....cały czas się wahamy-jednak to decyzja nie na rok czy dwa ale co najmniej 5-10 - a może i dożywocie :)....Wiem, jednak,żę we Woszech rpzy takich zarobkach brutto podatki są wysokie 33-39% - czyli tak połowa z tego zostawałaby na życie , no i wynajem mieszkania - a to ostatnie to w Mediolanie sporo kosztuje-mylę się???
Przepraszam za literówki-ale taki jeden bączek się tu kręci i co chwilę mi klawiaturę przestawia :)
Nie musisz przecież mieszkac w scisłym centrum,a dzieci nie muszą chodzic do b.drogich prywatnych placówek.Przy takich zarobkach spokojnie się utrzymacie. Moje koleżanki zarabiaja jako pielegniarki do 1500 euro netto,posciagały rodziny i starcza na wszystko,bez szaleństw ale nie narzekają.
Poszukaj w wyszukiwarce,sa tematy o dzieciach w szkołach,nieźle rozbudowane.
dzięki :)...juz coś tam o szkołach szukałam bo najstarszy teraz powinien iść do pierwszej kalsy u nas-no i plus , że w Mediolanie jest Szkoła Polska -zawsze to jakiś kontakt z językiem :)
we Włoszech z dziecmi obchodza sie jak z jajem wiec szybko sie zaaklimatyzują.
:)...a Ty mieszkasz w Mediolanie??? jesli tak to może powiedsz mi czy Via Clericetti jest w znośnej dizelnicy - tam ma siedziebę firma , która chce nas zatrudnić:)
nie mieszkam w Mediolanie,niedługo jade do Bolzano a później do Sieny.
wejdź na www.viamichelin.com ,w ramce country napisz italy,w ramce city napisz Mediolan,pokaże ci sie mapka,powiekszając ja zwiedzisz okolice i miasto,powiekszajac do max.zwiedzisz je dokładnie(kursorem przesuwasz mape w różne strony)
Jeszcze pod country masz ramkę address,tam wpisujesz via Clericetti.Właśnie zwiedziłam tą dzielnice,jest na obrzezach,blisko stacja,w okolicy lotnisko,w sąsiedżtwie Politechniki.W sumie ładna okolica,tak wynika z mapki
jeszcze raz dziekuję
cieszę sie,ze mogę jakos pomóc.Jak tak dokładnie zwiedziłam tą okolicę na mapce to nabrałam ochoty żeby tam kiedys zamieszkac,spodobało mi się.Powodzenia w pracy
via Clericetti jest ok.Faktycznie jest przy Politechnice i nie tylko...okolica nazywa sie "Città Studi" gdyz pelna studentow,profesorow,naukowcow(w okolicy jest kilkanascie wydzialow np:agraria,weterynaria,matematyka,fizyka,.....)...
jestes blisko piazza Loreto ,od ktorej odchodzi Corso Buenos Aires znane z shopping-u(ceny w miare przystepne).W okolicy znajdziesz stacje metra,autobusy i tramwaje ,ktore dowioza cie w kazdy zakatek Mediolanu...jednym slowem okolica-ok....

jezeli chodzi o zarobki i po odliczeniu od nich podatkow-starczy na wszystko i jeszcze zostanie .oczywiscie zalezy gdzie bedziecie mieszkac...Citta studi jest znana z tego,ze wynajmuja tam mieszkania studentom za dosc duze pieniadze-choc nie jest powiedziane ,ze koniecznie tak musi byc...

powodzenia i pozdrawiam
kasia
jak już będę wiedziała czy i kiedy jedziemy to sie odezwę :)
ufff...wyczerpująca odpowiedź :)... a co do mieszkania - to bardziej się opłaca wynająć mały domek czy jednak mieszkanko?? -bo w takiej liczbie jedziemy, że raczej 2 pokoje to nam nie wystarczą-hihi
moze byc i domek...popatrz sobie na strony roznych agencji nieruchomosci

http://www.trova-casa.net/Annunci_Immobiliari/Lombardia/Affitto-Appartamenti-Lombardia.asp

poszperam w necie i dam Tobie znak:-)
popatrzę z chęcią-może coś ciekawego się znajdzie.
Gdybym miała jakieś pytania mogę do Ciebie napisać??? na maila lub gg??
jezeli tylko bede w stanie pomoc ...

[email]

ps.bedziemy sasiadkami w Mediolanie i jestesmy rowniez w Polsce(pochodze z Twoich okolic:-)
to pracodawca nie zapewnia wam zakwaterowania?
tak-koszty wynajmu, reszta należy do nas....a poza tym lepiej się samemu rozglądnąć i podsunąć coś co nam odpowiada :)
w Toruniu pracujemy...pochodzimy z Krakowa...ale i tu juz prawie zapuściliśmy korzenie-8 lat minęło:)
no to skoro koszty wynajmu beda oplacone przez pracodawce ,to lepiej byc nie moze:-)
super
czesc, ja dostaje 1000 Euro na reke na miesiac i mieszkam w mediolanie....pracujemy obydwoje z mezem (on zarabia mniej wiecej tyle samo co ja) i ledwie, ale jakos splacamy - wynajem mieszkania, raty nowego samochodu, i reszte oplat. Oszczedzajac i uwazajac na wydatki daje sie zyc... wiec co dopiero 9 tys brutto - odlicz podatki , niech ci nawet 5 tys. zostanie...
niech bedzie tysiac za wynajem, inny tysiac na jedzenie - (jedzac z dobrym winkiem, i czasami tez pozwalajac na restauracje), niech 500 na benzyne i oplaty - gaz, ogrzewanie itd... tylko pozazdroscic takiej pensji!!!!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa