Ciasto na urodziny

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 89
poprzednia |
Ja znowu z prosba:))
Potrzebuje jakis sprawdzony i prosty przepis na ciasto urodzinowe. Dodam ze w wypiekach jestem dno, kompletne dno. Myslalam o jakims malo skomplikowanym biszkopcie do ktorego moge wrzucic jablka i podac na goraco z lodami waniliowym. Mam dobre checi i bardzo sprawny piekarnik:). Natomiast, zeby nie schromolic potrzebuje przepis dla zupelanie niezorientowanych. Czyli jak dokladnie maka i szczegolowo wszystkie inne dodatki itd...
Nie zdarzylam kupic prezentu urodzinowego dla tescia, wiec na poczekaniu przyszlo mi do glowy ciasto. Pomozcie, prosze:)))
prosze:)))
Ja znam bardzo proste, gdzie składniki się tylko miesza, wylewa do formy i piecze, jest z jabłkami, orzechami i rodzynkami, ale nie jest to biszkopt. Ma ten plus, że super smakuje i zawsze wszystkim się udawało (przynajmniej do tej pory):))
to ma byc tylko ciasto czy tort??
Nie tort:)))
Az taka zdolna nie jestem:)))
Chodzi o jakis prosty przepis na ciasto np. z jablkami, ktore moge podac z lodami waniliowymi. Lody musza byc:))
Odnosnie skladnikow mam do dyspozycji tylko asortyment Sisy:))
znalazlam fajny przepis na rolade z jablkami. wyglada na proscizne:)))
jedynym problemem jest maka krupczatka:((
macie jakis pomysl co moge uzyc zamiennie?
wogole sie nie znam na makach:((((
mela, wejdz na strone www.tvnstyle.pl - http://tvnstyle.pl/1302079,programy.html

po lewej strone masz zakladke z przepisami Nigelli Lawson. NIe wiem czy znasz program "Nigella gryzie"- wg mnie babka jest boska- gotuje z pasja, ciekawie i jest... taka normalna!:) je palcami, podjada gdy przygotowuje potrawy. super !!

pogrzeb tam w przepisach. wiem, ze duzym powodzeniem cieszy sie TORT PAVLOVA. przepis znajdziesz tam na pewno.
ps. przepis na tort pavlova znajdziesz na forum. kliknij tam folderek "nigella gryzie" i wyskoczy forum tego programu.
Dzieki Magia:))!
zaraz sobie poprzegladam:)
A masz pomysl na ta make krupczatke?
mela, a na kiedy to ciasto/ tort musisz miec?
bo ekspertem prawdziwym w robieniu takich cudeniek :) - ale prostych (!!) jest moja mama. i jutro moglabym zaczerpnac porady i wrzucic na fiolet.

wiesz, ze mnie slaby cukiernik. jak mam w przepisie, tak robie wiec i krupczatki trzymalabym sie sztywno :)
a we Wloszech jest krupczatka???
wydaje mi sie, ze nie.

na kiedy ten tort?:)
ja ostatnie ciasto robilam moze dziesiec lat temu:))
No ale jak trzeba to zrobie. Tu we Wloszech nikt nie piecze w domu wiec i tak zjedza. Ciasto jest na wczoraj, ale zrobie jutro. Bo dzisiaj mi sie niechce:))
Ten przepes co znalazlam, to na rolade z jablakami, rodzynkami i cynamonem.Mozna podawac na cieplo z bita smietana. A z bita smietana wszystko smakuje dobrze:)))
Ja podam wam przepis na super dobry placek nazywa sie SNIKERS
Ciasto
1/2 szkl.cukru
2,5 szkl.maki
1 jajko
10dkg margaryny
1 lyzka sody
1/2 lyzeczka proszku do pieczenia
3 lyzki miodu
3 lyzki smietany
Rozgniesc ciasto ,podzielic na dwie czesci.Jedna ciasto upiec(ok. 20min).Na druga surowa czesc wylac mase orzechowa i piec tez ok 20 min
Masa orzechowa
20dkg posiekanych orzechow
15dkg margaryny
1/2 szkl cukru
2 lyzki miodu
Wszystko razem gotowac na malym ogniu ok 3.min
Krem
1/2 litra mleka odlac 1/2 szkla. dodac do szklanki:
3 zoltka
4 lyzki maki(lepiej jak sie doda 2 tyzki maki normalnej i 2 lyzki maki ziemniaczanej
6 lyzek cukru
cukier waniliowy
Wszystko razem wymieszac i wlac na gotujace mleko ciagle mieszajac ugotowac i wystudzic.Jak budyn jest juz zimny, utrzec z 1/2 margaryny i 1/2 masla.
Pozniej przlozyc.To ciasto z orzechami na wiezch.
Robilam ten placek tutaj we Wloszech mowie wam jak im smakowal
ta krupczatka jest do ciasta biszkoptowego. Jego skladniki to tylko jajka, cukier i krupczatka. Moze moge dodac zwykla make?
oooo:)
Snikers? Juz mi sie podoba:)
A skad wzielas:
sode
make ziemniaczana
cukier waniliowy
proszek do pieczenia?
tylko prosze :) nie uzywajcie slowa placek :-))). placki moga byc ziemniaczane, a ciasto to ciasto :). dzieki!

tak, snikers jest bosko smaczny.
mela, czekamy do jutra z przepisem, czy chcesz juz dzis wiedziec co robisz?
hm.. ale pomysl ze snikersem jest dobry. tyle ze wiem, ze robi sie go z karmelowym mlekiem skondensowanym ( w polsce znajdziesz w kazdym sklepie w puszce, nie wiem jak w it).
sode znajdziesz we wloszech (bicarbonato)
cukier waniliowy i proszek do pieczenia taz jak najbardziej. Maka ziemniaczana tez jest ale nie wiem jak sie nazywa.

PS. Magia, no i znowu o ciastach? zartuje, hmmm :-)
Magia:)
jasne, ze poczekam:)
Zaczynam robic jutro w poludnie:)
A to wam jeszcze dam przepis na Rolade taka jak ja robie jast prosciutka.

6 lyzek maki przesiac razem z pol.lyzeczki proszku do pieczenia
6 jajek- oddzielic zoltka od bialek , ubic bialka na sztywno razem z 6 lyzek cukru i szczypta soli pozniej pomalu dodawac zoltka i pozniej przesiana make(oczywiscie mieszac drewniana lyzka i W JEDNA STRONE). Wylasc na blaczke najlepiej jak bedzie duza. Do piekarnika na 10min!!!!!! w 200°C
Ja pozniej przekaldam taka rolade bita smietana wsadzam tez pokrijona galaretke mniammmmm.A oczywiscie gorace ciasto trzeba zawinac w sciereczke i poczekac az wystygnie.
mela , zamelduje sie tu jutro z przepisem/ami :)

hmm a ta roladka brzmi calkiem w porzo :)))
Dzieki Malwa:)
Nie wiedzialam, ze sa do zdobycia..
a wracajac do krupczatki:)))) tez jest do zdobycia?
maka ziemniaczana- fecola di patate
Ok, Magia:)))

Ten przepis na rolade jest podobny do tego co ja znalazlam:)))
Rozni sie proszkiem do pieczenia i sola
I nie ma krupczatki:))))!!!!
oj niestety nie wiem tu sa jakies dziwne maki tzn typu "00" nie znam sie za bardzo. Ja zawsze do ciast uzywam "la farina per i dolci" albo ta "00"
Dzieki Anna.
Tylko pogubilam sie: przelozyc bita smietana i zawinac w sciereczke. To bita smietana sie utrzyma?
Przepraszam za naiwnosc pytan...
Sol dodaje sie tylko szczypte zeby bialka sie lepiej ubily
Nie ciasto zawijasz odrazu jak wyjmiesz z piekarnika i czekasz az wystygnie i dopiro nakladasz biata smietane i galaretke.
Dzieki Malwa za podpowiedz odnosnie maki. Mi na ichniej mace to nawet kopytka niespecjalnie wychodza:)))
Dzieki:)))
Oj, teraz to sie usmialam z mojej wersji:)))
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 89
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia