Ciasto na urodziny

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 89
A jeszcze najlepiej jak do pieczenia ciasta uzyjesz tego papieru do pieczenia nie wiem jak sie dokladnie nazywa
pergaminowy
:)))Ja tez rolady wczesniej nie umialm robic dopoki nie zrobilam razem z mama wszystkie inne placki ,torty umie robic a jakos rolada z tym zawijaniem wydawala mi sie trudna ale jak zrobilam pierwszy raz to naprwde nic trudnego
no wlasnie pergaminowy;))
Mąka ziemniaczana to fecola di patate :)
Polecam proszek do pieczenia Pane degli angeli, mają taki razem z cukrem waniliowym 2 w 1 :)
Już ktoś to napisał :) przepraszam!
papier do pieczenia - carta da forno, per il forno
zamiast maki krupczatki uzyj Farina per le torte de Cecco - bardzo dobra !!! Ciasta wychodza pulchne. 1 uwaga : zawsze !!!!! przesiewaj make !!!! To nie chodzi o sprawdzenie czy nie ma w niej smieci ale o wprowadzenie powietrza pomiedzy czasteczki maki i wtedy zawsze ciasto jest pulchniejsze.
melatrata ja krupczatkę zastępuję farina di semola,zwłaszcza do kruchego ciasta mąka nie może być całkiem miałka musi być trochę grubsza i dlatego nadaje się dobrze semola.
mela- zgodnie z obietnica, zabieram sie do napisania przepisu na dzisiejsza uroczystosc :)
Podam Ci przepis natort i nasnikersa. Oba nie sa trudne, a smakuja tak, zewszystki beda trzesly sieuszy :)

Najpierw SNIKERS

Biszkopt:
6 białek ubić z 1 1/2 szklanki cukru. Po ubiciu dodać 6 żółtek i mieszać. Na koniec wsypać ok. 2 szklanek mąki (najzwyklejszej. w Polsce to jest np. mąka poznańska) + 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszasz to b. delikatnie albo łyżką albo mikserem na najniższych obrotach.
Piec w temp. 180 st przez ok 40 min.
Po upieczeniu i wystygnięciu przekroj biszkopt i go nasaącz no wodą z cytryną, herbatą z cytryną, sokiem- wsio ryba- co masz.

KREM DO SNIKERSA

Gotujesz w puszce przez ok 2,5 godziny skondensowane (zageszczone, slodzone) mleko w puszce.
Po wystudzeniu otworz puszke i wymieszaj mleko z kostką masła.(Po ugotowaniu z mleka zrobi sie karmel) Dorzuć do masy spażone podrobione orzechy.Przełóz biszkopt masą. Na wierzch na masę rzuć jeszcze garść orzechów.
Można tezkupić snikersa w słoiku i wykorzystać na wierzch biszkoptu jako masę.

i masz juz snikersa.

Biszkopt na TORT robisz identycznie, z ta roznica, ze dodajesz 3-4 łyżki kakao (dodaj razem z mąką), żeby biszkopt miał ciemny kolor.

MASA
4 pojemniki śmietany 30% lub 36% (hmm jest taka we włoszech?) ubić z 1,5 szklanki cukru pudru. Dodać do tego olejek najlepiej śmietankowy, ale może też być cytrynowy, rumowy, arakowy, waniliowy. Jeśli nie masz olejku- może być cukier waniliiowy.
Można wykorzystać różne owoce z puszki, żeby przełożyć nimi tort. Ja wybieram brzoskwinie i ananasa do środkatortu bo są smaczne i soczyste, a nawierzch do dekoracji ładnie sie komponują winogrona i brzoskwienie z puszki, ale dobór owoców jest zupełnie dowolny.
Przepyszne! :) Wiem co mowie, bo mam dzis urodziny i to tortowe cudeńko stoi u mnie w kuchni :). Juz długo nie postoi- zaraz sie za nie wezme :)
Magia wszystkiego co naj, naj... w dniu urodzin!!!
dziekuje milanko :)
Mam nadzieję, że będziesz szaleć na jakiejś imprezce...!!!Jak tak to wyszalej się za mnie też! A ja już mam smaka na ten Twój tort ;DDD
magia, czekam na snikersa w poniedzialek..smaka mi zrobilas:)
Magia:)
Dzieki!!!
Jednak robie jutro, dzisiaj tesciu zwial na jakas impreze z kolegami. Nie zeby zrobil to specjalnie:)))
Jeszcze raz dzieki!!!
Dam znac, jak mi poszlo:)
Tej smietany, to chyba nie ma we Wloszech:(

Magia, masz dzisiaj urodziny:)???
tak tak, magietka ma dzisiaj urodziny..ale to jeszcze młode dziewczę;)
Magia:)))
Wszystkiego Najlepszego:)))
A najbardziej spelnienia marzen: wszystkich!!! Poczawszy od najmniejszych do najwiekszych:)))
Oj, wyszalej sie dzisiaj. Za mnie tez:)!
dziekuje mela :)
ojj agu jaka ty mila :)) to 'mlode' dziewcze ma juz 26 !! a dopiero mialo 17 :)))
mlode dziewcze bylo na zakupach. kupilo nowe spanie- kanapa ecru z zielonymi poduchami i ... prostownice do wlosow! boze jaka bede dzis piekna wieczorem haha:)
mela- daj znac jak dolce wyszlo!
Dziewczyny a spotkalyscie sie moze tutaj we Wloszech z mlekiem skondensowanym w puszce?
A nie ma???
Jeszcze nie zaczelam szukac...
Milli, Asia- dziekuje za wyjasnienia odnosnie krupczatki:))
Udanego weekendu zycze:)!
mela, jak wyszlo? na ktore w koncu sie zdecydowalas?:)

..jak to gotować?, postawić na gazie(dużym, małym?), wcześniej puszkę otworzyć?
:)
puszka cala, nie otwarta, calkowicie zanurzona w wodzie, najlepiej polozyc na plasko. malutki gaz i trzeba pilowac bo woda paruje i mozna spalic garnek - mowie z doswiadczenia. Gotowac nawet 3 godz. robi sie piekna masa kaimakowa. Potem stawiasz puszke w pionie odczekujesz az troche sie schlodzi i otwierasz
aaa! w wodzie, to zmienia postać rzeczy, bo bałem się, że jak postawię wprost na gazie, to mi wystrzeli.
No to się zabieram za snykersa!! Zapraszam na degustację!
:)
a jaka to pyszna masa do wafla !! Nobla temu, kto wpadl pierwszy na pomysl gotowania puszki. A jaka dobra masa z czekoladowego mleka skondensowanego !
tak tak, milli ma racje :)- puszke gotujemy zamknieta, w wodzie na malutkim gazie :)
milli, nobla temu, kto odejmie kalorie tej przepysznej masie :))
mili ale to mleko skondensowane w puszce znajde we wloszech??
malwa, tego nie wiem. dziewczyny z wloch ci musza odpowiedziec. to mleko zastapic mozna snikrsem ze sloika i potraktowac jako mase. na pewno tez jest pyszne, choc mysle, ze drogie i efekt juz nie taki sam.
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 89

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia