Podam Ci przepis natort i nasnikersa. Oba nie sa trudne, a smakuja tak, zewszystki beda trzesly sieuszy :)
Najpierw SNIKERS
Biszkopt:
6 białek ubić z 1 1/2 szklanki cukru. Po ubiciu dodać 6 żółtek i mieszać. Na koniec wsypać ok. 2 szklanek mąki (najzwyklejszej. w Polsce to jest np. mąka poznańska) + 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszasz to b. delikatnie albo łyżką albo mikserem na najniższych obrotach.
Piec w temp. 180 st przez ok 40 min.
Po upieczeniu i wystygnięciu przekroj biszkopt i go nasaącz no wodą z cytryną, herbatą z cytryną, sokiem- wsio ryba- co masz.
KREM DO SNIKERSA
Gotujesz w puszce przez ok 2,5 godziny skondensowane (zageszczone, slodzone) mleko w puszce.
Po wystudzeniu otworz puszke i wymieszaj mleko z kostką masła.(Po ugotowaniu z mleka zrobi sie karmel) Dorzuć do masy spażone podrobione orzechy.Przełóz biszkopt masą. Na wierzch na masę rzuć jeszcze garść orzechów.
Można tezkupić snikersa w słoiku i wykorzystać na wierzch biszkoptu jako masę.
i masz juz snikersa.
Biszkopt na TORT robisz identycznie, z ta roznica, ze dodajesz 3-4 łyżki kakao (dodaj razem z mąką), żeby biszkopt miał ciemny kolor.
MASA
4 pojemniki śmietany 30% lub 36% (hmm jest taka we włoszech?) ubić z 1,5 szklanki cukru pudru. Dodać do tego olejek najlepiej śmietankowy, ale może też być cytrynowy, rumowy, arakowy, waniliowy. Jeśli nie masz olejku- może być cukier waniliiowy.
Można wykorzystać różne owoce z puszki, żeby przełożyć nimi tort. Ja wybieram brzoskwinie i ananasa do środkatortu bo są smaczne i soczyste, a nawierzch do dekoracji ładnie sie komponują winogrona i brzoskwienie z puszki, ale dobór owoców jest zupełnie dowolny.
Przepyszne! :) Wiem co mowie, bo mam dzis urodziny i to tortowe cudeńko stoi u mnie w kuchni :). Juz długo nie postoi- zaraz sie za nie wezme :)