co myslicie o torino

Temat przeniesiony do archwium.
31-46 z 46
| następna
ok
podsumowujac to zboczenie z tematu glownego, polzartobliwie napislam ze j. polski mi idzie w las.. szukajac "scursa" dla ewentualnych bledow w pismie, mysle ze zle sie wyrazilam, bo niepotrzebnie wyszla z tego glupia polemika.
spoko Papera:) nie denerwuj się..staraj się więcej czytać po polsku, bo tracić ojczysty język wydaje mi się przerażającą wizją
pzdr.i dobranoc:)
Acqua Marina, niech rzuci kamieniem ten kto jest bez winy. Rzadziej pisze sie przez "rz". Krytykujesz innych, szczycisz sie, ze ty nie zapomnialas jezyka polskiego a jednak bledy sie zdarzaja. Wiecej pokory
Papera, fakt, że brakuje słowa to pikuś. W końcu to naturalne. Gorzej jak ktoś naprawdę kiepsko mówi po polsku i mówi, że się go zapomina. Można zapomnieć jakieś bardzo rzadkie zwroty, albo rzadko używane słowa.
Ja od małego miałam bliski kontakt z niemieckim, a od kiedy mieszkam we Włoszech - z włoskim. Teraz mam Niemca w domu i mówimy po niemiecku, dlatego też często myślę po niemiecku, we Włoszech z kolei po włosku ale język polski nie jest mi obcy i nigdy nie był. Nawet jak przez wiele miesięcy rozmawiałam z rodzicami tylko przez telefon. Poza tym ja to się dziwię, że jak ktoś nie ma kontaktu z językiem nie robi nic, żeby go odzyskać. A teraz jak masz internet, to chyba już łatwiej nawet przeczytać sobie książkę po polsku, jest tyle opracowań on-line. Nawet poezje Mickiewicza.

Takie wytłumaczenie to chyba można mieć tylko na bezludnej wyspie (bez wi-fi! :D )
ehhh nie ma szans zeby zapomniec, ja tez nie mieszkam w polsce od dluuugiego czasu, a z polskim mam praktycznie kontakt tylko z moimi rodzicami przez telefon i nie zapominam. moze zdarzyc sie ze czasem slowo w danym jezyku przychodzi na mysl jako pierwsze zamiast to po polsku, co zdarza mi sie czesto, no ale to nic wielkiego przeciez. jezyk ktory jest naszym perwszym jezykiem ukztaltowal w pewnym sensie nasze myslenie , poslugujemy sie nim automatycznie, wiec o jakimkolwiek zapomnieniu nie ma mowy. saluti
oooo, nawreszcie jedna osoba szczera, wlasnie o tym samym mowilam ja, nie sadze zebym zapomniala kiedys j. polski, no i wcale tego nie chce, sama jego bede uczyc przyszle dzieci i nie widzac sensu dlaczego mialabym udawac ze go zapominam (?)
Czyli reszta jest nieszczera?
?
..
__
masz calkowita racje, chce jednak powiedziec ze moj stan nie jest tak krytyczny jak ktos inny mogl zrozumiec. Jestem zwykla dziewczyna na obczyznie, zycie toczy sie dalej.
ze co?
mowiac szczera chcialam powiedzic ze wreszczie jedna osoba sie przyznala ze czasem wyrazy uciekaja... nie osadzam innych
czesc ya mieszkam w turynie, co myslec?? Torino jeste piekne miasto ale niestetY nie jest jak Krakow.. przepraszamy nie mowie dobrze po polsku, jestem wlochem :) Torino jest dobrze jak praca i STOP
YA lubie POLSKA!!
mi piacerebbe molto imparare il polacco e paralare con qualcuno
pamietam moja gadu gadu number jest 7648868
blad ortograficzny ,a mowienie ,ze sie zapomina jezyka to zasadnicza roznica ... agnes jakas tam ...
czesc agne lo so hce scrivo malissimo :) y wiem, ya cytam bradzo zle, ma nessuno mi aiuta :\ ty mieskasz w turynie, Ile masz lat??
Witajcie!
Chciałam nieco odświeżyć temat. Czy od założenia tego tematu coś się zmieniło w tym mieście, może macie jeszcze inne spostrzeżenia? Pozdrawiam wszystkich
Temat przeniesiony do archwium.
31-46 z 46
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Inne