Wakacje w Rzymie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Jestem studentem z Pozn, chciałbym spędzić wakacje, ok 1. mca w Rzymie we wrześniu 2007.
Mam zatem kilka pytań
1) Najtaniej by chyba było nocować w akademiku, ktoś wie, czy można by takie coś zrobić, nie będąc studentem Socratesa czy innych programów. Ile by takie coś kosztowało za noc, oraz jaki jest śrdeni standard tych akademików? Jeśli ktoś coś wie, proszę o info!

2) Szukam osób (najlepiej w moim wieku - 21 lat ew. młodszych\ starszych) chętnych na takie wakacje, moi znajomi nie mają kasy niestety i chyba spędzę te wakacje sam...
W takim razie moglibyśmy ew. wynająć mieszkanie, stą moje kolejne pytanie - można wynając na 1 miesiąc? Ile by to kosztowało?

3) Inne pytanie - czy możliwe jest, żeby znaleźc sobie pracę na ten miesiąc? nawet na czarno, byleby sobie dorobić i mieć na bliety wstępu (20 euro, żeby obejrzeć wszystko w Bazylice Watykańskiej, to chyab trochę za dużo, co nie?)

4) moje dane - mail: [email]
4) [gg]

5) No i metro, jest takie coś jak bilet na tydzień? czy jest on wydawany od ręki? Ile to kosztuje, i czy bardziej opłaca się jeździć na jakichś krótko-czasowych?
tu masz bilet tygodniowy

CIS - Carta Integrata Settimanale
Quanto costa
€ 16,00

Quanto dura
Per 7 giorni dalla data indicata dal cliente e per un numero illimitato di viaggi.

Dove comprarlo
- biglietterie e rivendite

Dove utilizzarlo
all'interno del territorio del Comune di Roma:
- su bus, tram, filobus e sui bus Cotral
- sulle metro A e B
- sui treni regionali Met.Ro: Roma–Lido, Roma–Viterbo, Roma–Pantano
- sui treni regionali Trenitalia (in seconda classe)

Ricordati di...
Per essere valido il titolo di viaggio deve essere timbrato al primo utilizzo. Le convalidatrici sono installate:
- su bus, tram, filobus e sui treni delle linee Roma–Pantano e Roma–Viterbo
- nelle stazioni ai tornelli di accesso a metropolitana, ferrovia regionale Roma–Lido e ferrovie regionali Trenitalia.

Finchè si è sui mezzi di trasporto, all'interno delle stazioni della metropolitana e delle ferrovie regionali il titolo di viaggio deve essere conservato e mostrato a richiesta del personale di controllo.

przydatna strona http://www.atac.roma.it/
Jesli Twój pobyt będzie trwał ok. miesiąc, polecam bilet "miesięczny" -
ABBONAMENTO INTEGRATO MENSILE ORDINARIO PERSONALE 30€ - bilet miesięczny

Bilety można używać na terenie Comune di Roma w środkach lokomocji takich jak:
- autobusy Atac, tramwaje
- metro A i B
- kolejki Met.Ro: Roma–Lido, Roma–Viterbo, Roma–Pantano
- pociągi regionalne Trenitalia (II klasa) na odcinku miejskim -
- autobusy regionalne Cotral na odcinku miejskim

Są też dostępne karty/abonamenty dla turystów -
- więcej na >>> www.inforoma.info/turysta/info_turystyczne.html

Info/adresy/ceny biletów do muzeów (w tym Watykańskich) -
- więcej na >>> www.inforoma.info/turysta/info_muzea/info_muzea_muzeum.html

Pozdrawiam i miłego pobytu w "Wiecznym Mieście" życzę !
Ok wielkie dzięki za info dotyczące matra, a wie ktoś, jak z akademikami?
Kto bedzie w wakacje w Rzymie i bedzie chcial sie spotkac zapraszam na gg : 5168138

Pozdrawiam,Bartek
MArcin, czyli u Ciebie tylko wrzesień wchodzi w rachubę?
Chyba najlepiej jechać we wrześniu, wszyscy mi to polecajć - ceny tą troszkę niższe, nie jest tak piekielnie gorąco.

Tak w zasadzie to niekoniecznie, mógłbym pojechać w sierpniu, ew. koniec lipca, bo w środku będe jeszcze miał sesję.
Hej, będę w Rzymie około tygodnia i bardzo interesują mnie miejsca gdzie można fajnie zjeść, oczywiście też niedrogo, ale dobrze. Takie miejsca gdzie jedzą Włosi, a nie turyści. Oklice Watykanu, Luongotevere, Aurelio, Trastevere, centrum między stacja a Watykanem, okolice Pizaa del PopoloVilla Borghese, dajcie mi prosze duzo róznych adresów trattorie , mende, pizzerie. Dzięki z góry.

Karolina
Ja będę w Rzymie od 29 czerwca, dlatego pytałam kiedy jedziesz.
Hej, będę w Rzymie około tygodnia i bardzo interesują mnie miejsca gdzie można fajnie zjeść, oczywiście też niedrogo, ale dobrze. Takie miejsca gdzie jedzą Włosi, a nie turyści. Oklice Watykanu, Luongotevere, Aurelio, Trastevere, centrum między stacja a Watykanem, okolice Pizaa del PopoloVilla Borghese, dajcie mi prosze duzo róznych adresów trattorie , mende, pizzerie. Dzięki z góry.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia