podojne i potrojne obywatelstwo !!

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie do osob majacych podwojne i potrojne obywatelstwo: moja corka z dniem narodzin otrzymala potrojne obywatelswto, tzn. po mnie polskie, po mezu wloskie i dodatkowo niemieckie, poniewaz moj maz od ponad 6 lat mieszka w Niemczech. Niezla kombinacja. Zastanawiam sie jednak, co mowi prawo polskie, czy nasza coreczka ma prawo zatrzymac wszystkie trzy obywatelstwa? Jak to wygladalo w waszym przypadku, czy musieliscie sie zrzekac obywatelstwa polskiego, a moze sa jakies "limity" co do ilosci obywatelstw. Z gory wielkie dzieki za wszelkie informacje.
Z tego, co wiem, dla polskich wladz problemu nie ma, natomiast od 2000 r. w Niemczech weszly w zycie przepisy dotyczace dzieci cudzoziemcow urodzonych w Niemczech, ktore stanowia, ze po ukonczeniu 18 roku zycia osoba zainteresowana (w tym wypadku Twoja Sara) musi zlozyc pisemne oswiadczenie, czy chce zachowac obywatelstwo niemieckie czy obywatelstwo innego kraju. Jesli chce zachowac obywatelstwo niemieckie, powinna przedstawic dokumenty zaswiadczajace zrzeczenie sie lub utrate drugiego obywatelstwa. Jesli natomiast do ukonczenia 23 roku zycia zadne oswiadczenie nie zostanie zlozone, obywatelstwo niemieckie automatycznie przepada.
Sliczne dzieki DEe, tez mam takie same informacje. Wazne, aby malutka teraz miala 3 obywatelstwa, a jak bedzie w przyszlosci sama zdecyduje. Rozumiem wiec, ze prawo wloskie jest takie jak polskie?
Owszem, prawo wloskie i polskie pod wzgledem obywatelstwa jest takie samo: kazde z tych krajow uwaza Cie za swojego obywatela, nie obchodzi ich, czy masz inne obywatelstwa, ani Ty nie mozesz, przebywajac na ich terenie, powolywac sie na swoje inne obywatelstwa.
pozdr.
Hej Dee..kope lat...sorry, ze w tym miejscu ale nie bardzo wiedzialam gdzie szukac..Kregu Zla nie widze od dawna :)
IRVIN!!! Ty potworo!!! Mi hai fatto fare una figura di m....!!:-D Na Twoim numerze GG jest ktos inny!!! :-D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Życie, praca, nauka

Zostaw uwagę