Polacy w pracy w Italii

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 43
poprzednia |
dziś natknełam sie na najnowszy numer dwutygodnika"Praca i zycie za granica".Na str.18-20 jest b.ciekawy artykuł nt pracy we Włoszech,kto-co-za ile.Z artykułu dowiedziałam sie,ze Włosi najbardziej potrzebuja obecnie:spawaczy, kierowców, krawcowych,informatyków,grafików,a także:kucharzy, kelnerów,pokojówki, recepcjonistki,pracowników w rolnictwie,pomocy domowych, ogrodników.No i niezmiennie pielegniarek i opiekunek.Zaczyna też byc widać światełko w tunelu dla lekarzy specjalistów.Podane w artykule są też zarobki niektórych grup zawodowych oraz porady prawne,ile kosztuje wynajęcie pokoju w poszczególnych regionach oraz wydatki na zycie.Podane sa też nazwy włoskich,najbardziej popularnych agencji pracy.Podane jest też,ze bezrobocie na północy wynosi 6,6% a na południu 24%.
bardzo dobry artykulik na poczatek , ale malo szczegolow np w mieszkaniach i w agencjach pracy UNIKAJCIE AGENCJI OBIETTIVO LAVORO wyjatkowo wredne osobniki klika upartych osob wygralo z nimi odszkodowania
Gdzie w takim razie pracuja sami Wlosi, szczegolnie Wloszki? Wszystkie pracuja w firmach i maja prace biurowe?
fragolkaa Włosi więcej wypoczywają niż pracują:
Wypoczęci Włosi
29-[tel]
Włosi więcej odpoczywają niż pracują - osiem i pół godziny na sen, półtorej godziny na toaletę, dwie godziny przy stole i prawie cztery godziny czasu wolnego - to w sumie szesnaście godzin. Pozostałe sześć poświęcają na pracę zawodową.

O danych dotyczących rozkładu dnia Włochów poinformował tamtejszy główny urząd statystyczny.

Włoski GUS zebrał dane od ponad 50 tys. osób. Uczestnicy ankiety odnotowywali swoje codzienne zajęcia, uwzględniając wszystko, cokolwiek zajmowało im więcej niż dziesięć minut.
Zauważalne są różnice związane z płcią czy wiekiem. Mężczyźni na przykład, mają więcej czasu wolnego, ponieważ ich udział w pracach domowych jest we Włoszech wciąż symboliczny. Statystyczny Włoch spędza 50 minut dziennie za kierownicą, 19 minut idzie na piechotę, 7 minut jedzie autobusem, metrem czy tramwajem, a tylko dwie rowerem. ))
mam pytanie jezeli wlosi maja 16 godzin czasu wolnego 6 poswiecaja na prace zawodowa to co robia przez pozostale 2. bo jesli dobrze pamietam doba na calym swiecie ma 24 godziny?
kompletna bzdura ! Najwiekszych pracocholikow poznalam we Wloszech !
Oni naprawde tylko robia takie wrazenie (szczegolnie w budzetowce) ale jak sa na swoim albo w firmie prywatnej to zasuwaja jak gokardy...
milli ale to każdy jak jest na swoim to pracuję inaczej. Włosi nie są żadnym wyjątkiem od tej reguły)
Nie tylko na swoim, rowniez gdzie indziej. Wiem z doswiadczenia, ze to cale gadanie o Wlochach, ze to nieroby i obiboki, jest kompletnie nieuzasadnione. To wrazenie, ktore robia: beztroskie zycie, holdowanie przyjemnosciom, rozmowy i dyskusje itp., jest tylko przykrywka solidnej pracy, czesto nawet 12-16 godz. dziennie. Chociaz sa i wyjatki, no wlasnie wyjatki obijajace sie a nie odwrotnie
milli 12-16 godz. to już dawno do tego przywykłem.Pozdrawiam
Inf., jak sie nie pytalam, co Wlosi robia w wolnym czasie, tylko jaka prace wykonuja?? Wychodzi na to, ze wszyscu obywatele tego kraju maja pracew biurowa, pracuja w firmach...
nie, pracuja w wielu roznych zawodach. Fizycznie tez, w fabrykach, jako gospodynie domowe u innych, jako sprzataczki, itp. Tak samo jak wszedzie !
Mili, chyba mowisz o tych najbiedniejszych mieszkancach. Nie sadze, aby taka przecietna Wloszka zasuwala ze szmata. Doluje mnie to troche, bo chyba male sa szanse, aby znalezc we Wloszech prace za biurkiem, w firmie. Dlaczego mieliby zatrudniac obcokrajowcow, skoro moga przebierac w swoich rodakach.
fragolkaa a czemu uważasz że małe szanse ?
fragolka, co ty opowiadasz??
a w Polsce mało pracuje Ukraińców albo Rosjan? czy to znaczy, że nie ma Polaków sprzątaczy i kucharzy???????
fragolkaa żeby znaleźć bardzo dobrą prace we Włoszech nie potrzeba wcale wychodzić za Włocha
Fragolkaa... :-) Naprawde myslisz to, co napisalas? Ze "przecietna Wloszka" nie moze byc sprzataczka? Ze Wlosi pracuja tylko za biurkiem, a w fabrykach czy w firmach sprzatajacych tylko obcokrajowcy?

Jakie wobec tego jest Twoje wyobrazenie "przecietnej Wloszki" czy tez "przecietnego Wlocha"? :-)

Budynek, w ktorym mieszkam jest sprzatany wylacznie przez wloskie sprzataczki. Nowa dziewczyna w naszej firmie, ktora wlasnie szkole, szukala pracy jako operatorka przy tasmie - bez powodzenia, niestety. To nie jest tak, ze Wlosi nie wykonuja prac fizycznych.:-)
fragolkaa jak jesteś zainteresowana pracą w Włoszech to odpisz na moją wiadomość)
ciekawe gdzie potrzebuja pokojowek, wyslalam swoje cv do prawie 100 hoteli i jesli juz ktos sie odezwal to tylko ze juz maja personel i nikogo teraz nie potrzebuja...
no, jest srodek sezonu i juz pewnie, rzeczywiscie maja personel zatrudniony..
Moze i mam zle wyobrazenie o Wloszkach, ale wydaje mi sie, ze fizycznie pracuja jedynie te najbiedniejsze(ale w sumie w kazdym kraju tak jest, wiec to zadne odkrycie).

Inf., a kto chce wychodzic za Wlocha??? Ja chcialabym byc niezalezna, a do tego potrzebuje dobrej pracy. Skoro we Wloszech Polka moze bez problemow znalezc "normalna" prace, to dlaczego tyle dziewczyn po studiach pracuje fizycznie, bo nie moze znalezc pracy??
fragolkaa bo mają skończone kierunki na które nie ma zapotrzebowania. Każdym razie ja nie miałbym najmniejszego problemu z znalezieniem pracy w swoich zawodach
Ciebie to by przyjeli wszedzie. Wiekszosc ludzi na swiecie pracuje w firmach i konczy kierunki zwiazane z ekonomia, zarzadzaniem itp. Jakos malo Polek po takich studiach pracuje w zawodzie...
wlasnie szukaja do fiata w turynie polskich analitykow finansowych, do kontroli kosztow, i zdaje sie inzynierow
fragolkaa a ja wolę Polskę niz Włochy bo mam pewność że przez 15 lat nie musze zmieniać zawodu)
march.efka widocznie Włosi inaczej licza dobę:
http://www.rzeczpospolita.pl/News/1,75,63642.html?rss=1
03.17 18:42
Włosi więcej odpoczywają niż pracują
8,5 godziny na sen, 1,5 godziny na toaletę, 2 godziny przy stole i prawie 4 godziny czasu wolnego - to w sumie szesnaście godzin na dobę w życiu przeciętnego Włocha. Pozostałe 6 godzin mieszkańcy Italii poświęcają na pracę zawodową. Włoski urząd statystyczny zebrał dane od ponad 50 tysięcy osób. Uczestnicy ankiety odnotowywali swoje codzienne zajęcia, uwzględniając wszystko, cokolwiek zajmowało im więcej niż dziesięć minut. Okazało się, że mężczyźni mają więcej czasu wolnego, bo ich udział w pracach domowych jest wciąż symboliczny. Statystyczny Włoch spędza 50 minut dziennie za kierownicą, 19 minut idzie na piechotę, 7 minut jedzie autobusem, metrem czy tramwajem, a tylko dwie rowerem. (zyt, Polskie Radio)
Stereotyp o Wlochu nierobie ma sie tak samo jak do tego ze kady Polak pije...to po prostu stereotyp.
Mieszkam we Wloszech i z reka na sercu mowie ze to nieprawda iz Wlosi sa leniami.Wsrod mych znajomych mam osoby wykonujace zarowno prace biurowe jak i te fizyczne, w fabryce etc...Przebywam i przebywalam w wielu miejscach by przekonac sie ze ci ludzie ciezko pracuja i nie stronia od obowiazkow.

1. Mieszkam w malym miasteczku Umbrii, gdzie czesc mieszkancow do pracy musi brac pociag do Rzymu. Wyjezdzaja rannym pociagiem o godz 6 i wracaja kolo 21 po twarzy widac ze zmeczenie a wiekszosc tych ludzi ma jeszcze rodziny i po calym dniu pracy powrocie czeka ich pewnie zajecie sie domem. Czy to jest lenistwo?

2. Jestem w trakcie stazu w biuze ksiegowym (studio commerciale). Normowo praca jest od 9 do 13 a potem od 15 do 19. Teoretycznie...niedawno we wloszech byl tzw "goracy" okres placenia ICI, skladania deklaracji podatkowych, zamykania bilansow. Dziewczyny zajmujace sie tymi sprawami nie mialy czasu ani na obiad, czesto zostawaly po godzinach pracy by w miare sprawnie obsluzyc wszystkich klientow i by dotrzymac wszystkich naleznosci w terminie. Uwijaly sie jak mule miedzy telefonami, wizytami klientow i cala papierkowa robota.
To tez nazwiesz lenistwem?

Moglabym podac jeszcze wiele przykladow mych znajomych, rodziny meza etc...kolegow z ktorymi studiuje ktorzy by utrzymac sie na studiach chwytaja sie kazdej pracy takiej jak praca w barze, pubie czy tez sprzataniu. I tu mowie o znajomych Wlochach a nie obcokrajowcach.

Zeby wydac taka opinie ze ktos jest taki lub taki trzeba najpierw pomieszkac w danym kraju przez conajmniej pare lat a nie wydawac wyroki na podstawie wyobrazenia.
umbryjka to napisz do Włoskiego Urzędu Statystycznego że nie zgadzasz się z ich badaniami. Z niczego to nie wynika)
umbryjka o to adres:
http://www.istat.it/contatti.html
Inf, wiem, że lubisz powiedzonka. Znasz takie?
"Są kłamstwa, potem wielkie kłamstwa, a dalej tylko statystyka" - mawiał nieżyjący polski matematyk, Hugo Steinhaus.
genio/eugenio znam je .Ale również znam: Statystyka pokrywa się ze zdrowym rozsądkiem)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 43
poprzednia |