praca we włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
31-55 z 55
| następna
Czy to,że ktoś dzieli się swoimi doświadczenami i są inne niż teoria to oznacza że jest nienormalny?!
Idylla, ty się w tym wątku nie podzieliłaś li i jedynie swoimi doświadczeniami, tylko napisałaś, ze "tak właśnie jest" (czyli do 3 miesięcy jako turysta, a potem zgłoszenie u karabinierów). Ja również niejednokrotnie dzieliłam sie tu własnymi doświadczeniami, ale z tego potem cos wynikało, tzn. moglam podeprzec sie konkretnymi przepisami, z ktorych potem korzystali tez inni.

Poza tym nikt nie napisał, ze jesteś nienormalna. Nieco agresywna owszem, ale nie nienormalna.
Szanowna idylla1, pod względem znajomości języka włoskiego i wiedzy o Włoszech, z dee tylko nieliczne osoby moga sie równać z nią na tym forum ;)
Ale ja absolutnie nie neguje wiedzy jaka posiada kol "Dee" chodzi mi tylko o to,że nie zawsze to co jest uwarunkowane prawem jest też tak w praktyce.Ale ok zakończmy ten temat.
I właśnie ja to próbuję niejako "zwalczać", ze jeśli jakiś urzędnik nie przestrzega przepisów, to zamiast pokornie schylić głowę i odejść od okienka, należy udowodnić mu, ze się myli i walczyć o to, co nam się prawnie należy.
echh tam agresywna zaraz :)
Być moze niejasno się wyraziłam,ale sama wiesz dokładnie że kobity na stołkach w ich urzędach to na bakier mają z realiami i panujacymi zasadami i Cię ganiają od...do...
Przeszłam to niestety i uwierz mi że włąsnie z takiego urzędu pogonili mnie do Karabinierów.Tak też zrobiłam i im pasowało.
Sa rozne sposoby dzielenia sie doswiadczeniami podobnie jak w rozny sposob i roznym tonem te doswiadczenia mozna opisac.
Jesli tobie wydaje sie, ze najlepszym sposobem dzielenia sie doswiadczeniami jest pojawienie sie na forum i glosem nie znoszacym sprzeciwu podawanie informacji, ktore nie maja zadnego zwiazku z przepisami obowiazujacymi w tym kraju, to twoja sprawa.(Podobnie jak twoja sprawa jest to, czy czujesz sie nienormalna):D
My tutaj jestesmy przyzwyczajeni do wymieniania sie rzetelnymi informacjami i dla twojej wiadomosci Dee jest jedna z najbardziej rzetelnych osob na forum :)
adoro Dee..:D
To, ze Cie "pogonili do karabinierów" świadczy tylko o tym, ze albo nie zrozumieli kwestii (na posterunku właściciel mieszkania zgłasza lokatorów, zarówno Włochów, jak i obcokrajowców), albo nie znają przepisów regulujących pobyt obywateli UE we Włoszech. Obie opcje nie są pocieszające.
:-D
Nie czuję się nienormalna to po pierwsze,a to że ktoś jest tu nowy np ma nie zabierać głosu?
Albo nie może się wypowiadać? Albo nie może niczego napisać nawet jak ma inne doświadczenia?!
Potrzebny mi był taki dokument i nie zagłebiałam się w to czy to jest zgodne z prawem czy nie.Niestey sama zapewne wiesz że oni olewke strzelają zwłaszcza na cudzoziemcow a najgorzej jest w miałych miejscowościch,gdzie "szeryf" to funfel całej wioski i jak on mówi to tak jest.
Niestety ale chyba to nie jedyny przypadek takiej polityki.
a tu juz tak jest ..wlasnie tak jak piszesz he he..na mnie tez psy wieszaja ze pisze co mysle ..pisz co myslisz co czujesz..ale nie personalnie wiesz..respekt dla blizniego swego:D. A Dee jest wielka ,uwierz mi.Ja tam pisze co chce..jak sie komus nie podoba to nie musi czytac..robie tak jak widze jakiegos nicka..co opinie danej osoby mnie nie interesuja lub nie podobaja mi sie/czy to teraz czy w przeszlosci,ignoruje taka osobe i juz!/ to nie czytam lece wzrokiem dalej.. he he to latwe ,zlotko
Idylla... Ty chyba nie rozumiesz tego, co próbujemy Ci przekazać. Powtarzam, ze nikt nie nazwał Cie nienormalna ani nie odmówił Ci prawa głosu, zakwestionowałyśmy jedynie podane przez Ciebie informacje, które nie są zgodne z obowiązującymi we Włoszech przepisami. O swoich doświadczeniach zaczęłaś pisać później, cały czas upierając się jednak przy tym, ze praktyka mija się z teoria i ze należy podawać tez inne informacje, bo w urzędach wcale przepisów nie przestrzegają. To akurat wiemy wszyscy, ale my osobiście wolimy przedstawiać rzetelne informacje i w ten sposób pomagać, zamiast zachęcać do przytakiwania biurokratom, którzy nie znają i często wcale znać nie chcą swojej pracy i związanych z nią norm prawnych.
:):)
kurcze w PL pada śnieg :)
..a poza tym to prosze mnie nie draznic ...bo mam diete...nic nie jem i bez tego cierpie wystrczajaco..by mnie tu 'smagac slowem'.. he he he..diete mam!..na zlosc schudne do kosci..i juz moze wreszcie umre..z glodu..:D
Ale i reakcje na takiego "funfela" mogą być różne, z doniesieniem na policje włącznie (omissione d'atti d'ufficio, abuso di potere). Wszystko zależy od nastawienia.
O rany, mnie tez to zaczyna nudzic :)
Popatrz moze jeszcze raz u gory watku na twoj wlasny wpis: na konkretne pytanie dalas jedna linijke tekstu odpowiedzi. Nie napisalas, ze tak sie to odbylo w TWOIM przypadku, a jedynie podalas informacje, ktora jest nieprawdziwa. Nastepnie zas na proby sprostowania przez Dee informacji podanej przez ciebie, odpowiedzials kilkakrotnie z duza doza arogancji. Jeszcze sie dziwisz, ze tak a nie inaczej komentujemy twoje wpisy?
wydaje mi się że troszkę się zaczynacie sami nakręcać :)...ale wiesz a tak obiektywnie troszkę to bez powodu ludzie nie nerzekają,ze tu sa hieny,ale ja jak wspomniłas,jestem uparta :):) hihi tylko czasami (Polska krew) , hihihi

Ja to zmykam na grzańca bo zimno.....
Trish, rogalika? Sama upiekłam wczoraj. ;)
ok, ale grzańca chyba możesz? Co ? :):)
Pewnie, dawaj, jak sie dobrze zamachniesz, to moze doleci :D
Istnieje cos takiego jak "cessione di fabbricato":
http://www.poliziastato.it/pds/ps/servizi_online/comunicazioni/cessione_fabbricato.htm
dee ma jak zwykle racje -tutaj dokladne normy dotyczace obywateli CE

wyctarczy wpisac na google-polizia di stato,tam znajdziesz stranieri i poszukaj
jak ktos mi dawno temu napisal'google nie gryzie' i maja racje

Cittadini della Comunità Europea
Con il D.Lgs. nr. 32 del 28 febbraio 2008 (pdf 39 Kb), I cittadini dell'Unione Europea che intendono soggiornare in Italia un periodo inferiore ai tre mesi sul territorio italiano, possono presentare presso un ufficio di polizia la dichiarazione di presenza (pdf 44 Kb) sul territorio nazionale.
L'ufficio gli restituirà copia, debitamente timbrata, che andrà esibita ad ogni richiesta da parte delle forze di polizia.
In mancata dichiarazione di presenza, il cittadino comunitario si intende soggiarnante in Italia da più di tre mesi.
Per periodi superiori ai 3 mesi è necessario iscriversi all'anagrafe(pdf 19 Kb) del comune di residenza.
Per l’iscrizione è necessario presentare la documentazione che attesti lo svolgimento di un'attività lavorativa, di studio o di formazione professionale.
Diversamente, è necessario dimostrare la disponibilità di risorse economiche sufficienti al soggiorno ed essere titolari di un'assicurazione sanitaria.

I cittadini comunitari che hanno presentato domanda di carta di soggiorno prima dell'11 aprile 2007, potranno iscriversi all'anagrafe con la ricevuta dalla Questura o da Poste Italiane e con l'autocertificazione dei requisiti richiesti dalla nuova normativa.

Per i soggiorni di durata superiore a tre mesi, i familiari stranieri (cioè non comunitari) del cittadino comunitario devono chiedere la carta di soggiorno, presentando domanda presso la Questura o inoltrandola tramite le Poste (kit con banda gialla).
Alla domanda si allegano i seguenti documenti: documento d'identità o passaporto ed eventuale visto d'ingresso, documento che attesti la qualità di familiare, l'attestato della richiesta d'iscrizione anagrafica del familiare del cittadino comunitario.
Dopo cinque anni di permanenza continuativa, i familiari stranieri (cioè non della comunità europea) dei cittadini comunitari potranno chiedere la carta di soggiorno permanente per familiari di cittadini europei.
La richiesta della carta di soggiorno permanente deve essere presentata, prima della scadenza della carta di soggiorno, alla Questura del luogo di residenza.

Jest to oficjalna strona z nowymi przepisami,ktore obowiazuja od wiosny tego roku
Temat przeniesiony do archwium.
31-55 z 55
| następna

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie