kontrakt na mieszkanie

Temat przeniesiony do archwium.
witam serdecznie wszystkich.moja kolezanka ma pewien problem,wynajela mieszkanie dzis a wlasciciel powiedzial ze zrobi jej kontrakt na mieszkanie .Powiedzial ze do adwokata sie nie oplaca isc bo on potem bedzie placil wysokie podatki i wten sposob bedzie zmuszony podniec wynajem,tylko na komisarjat policj zglosi ze ona tam mieszka z mezem a potem do swojego ksiegowego i spiszom taki kontrakt na rok ze ona tam mieszka nic mu nie placi,ze to jest opieka nad mieszkaniem,znajoma sie martwi ze jak pojdzie z tym do komuny to sie osmieszy,bedziemy wdzieczne za kazdom odpowiedz!!dziekujemy z gory
umowe o wynajem mieszkania musi zarejetrowac wlasciciel w Agenzii delle Entrate modello di pagamento tasse, imposte, e altre entrate.Kosztuje to ok 136 eu /tyle u mnie kosztowalo/i placi sie po polowie zwlascicielem. Wlasciciel MUSI kontrakt o wynajem mieszkania zarejestrowac i dac ci na pismie Contratto di locazione di immobile ad uso abitativo.Dopiero potem mozesz isc di Comune.KOntrak jest zawsze na 4 lata z mozliwa opcja przedluz.na nastepne 4 lata.
DZIEKI ZA ODPOWIEDZ!!CZYLI COS KRECI,BO POWIEDZIAL ZE COS TAM ZAREJESTRUJE TYLKO TO BEDZIE TAKI KONTRAKT ZEBY NIE PLACIC POTEM NIC,ZE BEDZIE NAPISANE ZE ONA NIE PLACI A ON Z TEGO NIE OSIOGA KORZYSCI MATERIALNYCH,NAS TYLKO CIEKAWI CZY KOMUNA ZATWIERDZI TAKI KONTRAKT?
Pamietaj o tym Modello le tasse..on ma ci to dac do reki .format A 4.
BO MOJEJ ZNAJOMEJ TEN KONTRAKT JEST TYLKO DO DOKUMENTOW POTRZEBNY,I TO NAS ZASTANAWIA CZY TAKIE COS PRZEJDZIE W KOMUNIE BO COS DZIWNY JEST TEN KONTRAKT
Czyli musi ci dac do reki 2 rzeczy,najpierw kontrakt o mieszkanie potem musi go zarejestrowc,cos mu tam daj do zrozumienia jak juz ci go da, ze sama zarejestrujeszw Agenzzi Entrate...Niezle go wystraszysz!!!Masz haka,super ze ci pomoglam troszeczke:D
DZEKUJEMY CI ZA POMOC!!ALE TU TAK JEST NA TYM NASZYM POLUDNIU ;ZACOFANIE''
Poczekaj na komentarze forumowiczow na pewno ci podpowiedza cos istotnego co ja przegapilam byc moze,zawsze mam tu uczucie niedoskonalosci zyciowej..
DZIEKUJEMY ZA INFORMACJE KTORE NAM UDZIELILAS,MYSLE ZE KTOS JESZCZE COS DOPOWIE CIEKAWEGO,CZEKMY!!!!
Wlasnie z chlopakiem wynajelismy mieszkanie, w kontrakcie bedzie zawarte tylko jego nazwisko. Co mam zrobic zeby przebywac tam legalnie? Zglosic na policje moja obecnosc? Dodam, ze nie posiadam karty pobytu.
Kontrakt powinien byc koniecznie na 2 osoby,ale czasem zalezy to od tego czy to jest monolocale/1 pok /czy bilocale/2 pokoje/Duzo zalezy od wlasciciela czu jest ugodowy.
Oj, trzeba tu chyba parę rzeczy sprostować.:-)

1) Właściciel mieszkania rzeczywiście musi zgłosić lokatora na komisariat (cessione di fabbricato) i zarejestrować umowę w AdE, ale wysokość opłaty za rejestracje zależy od rocznego czynszu i wynosi 2%, płacone po połowie. Jesli natomiast nic nie płacisz, to masz wówczas mieszkanie użyczone na zasadzie "comodato d'uso a titolo gratuito" i nie potrzeba wtedy żadnej umowy pisemnej (decyzja Sadu Najwyższego 1083/81). Jesli ja sporzadzicie, oplata za rejestracje wynosi 129,11 euro (ustawa z dnia 26.04.86, nr 131, art. 5).

2) Przy składaniu wniosku o zameldowanie w gminie (comune) NIE jest potrzebna umowa najmu! Masz przecież prawo mieszkać u znajomych, rodziny, gdzie tylko chcesz, wcale nie musisz mieszkania wynajmować. Jedyne dokumenty, jakie potrzebujesz, to dokument tożsamości i umowa o prace (a jeśli nie pracujesz również ubezpieczenie zdrowotne i dowód, ze masz wystarczające środki na utrzymanie się).

3) Umowa najmu NIE jest "zawsze na 4 lata" (4+4), sa rozne typu umòw:
- 4+4 (wysokość czynszu jest dowolna, ustalana miedzy stronami umowy)
- 3+2 (wysokość czynszu zależy od parametrów mieszkania i jest regulowana "odgórnie")
- contratto ad uso temporaneo (wysokość czynszu dowolna, czas trwania od miesiąca do 18 miesięcy)

4) Nieważne, na kogo jest umowa - przecież nie wszyscy mieszkańcy muszą się pod nią podpisywać! Jeśli nie narusza to postanowień umowy, jak najbardziej mogą zajmować lokal osoby trzecie i zameldować się w nim.

5) Po raz setny powtarzam: NIE ISTNIEJE JUŻ OD DAWNA KARTA POBYTU (carta di soggiorno) DLA OBYWATELI UE!
ja mam wynajety box na skuter i mam to jako "comodato d'uso".. mam tylko kopie zgloszenia na komisariat i nie mam zadnej umowy podpisanej zeby uniknac corocznych oplat za rejestracje kontraktu.. kase daje wlascicielowi na czarno, ale to tak mala kwota ze rzeczywiscie nam sie nie oplacalo robic tego legalnie..
mysle ze wlasciciel mial wlasnie cos takiego na mysli..
co do mieszkania to moj/nasz kontrakt tez jest tylko na mojego ex ale ja bylam tam wyszczegolniona jako lokator, no i bylo zaznaczone ze mieszkaja 2 osoby oczywiscie
Czyli, mam zglosic sie na komisariat, a nastepnie zameldowac sie w comune?
Na komisariat nie Ty masz się zgłosić, tylko właściciel mieszkania (w ciągu 48 od podpisania umowy musi zgłosić wszystkie osoby, które zamieszkują lokal, jeśli natomiast "dokooptowałaś się" później, to 48 godzin po Twoim pojawieniu się). Zameldowanie nie ma z tym nic wspólnego, możesz to zrobić i bez tego - zgłoszenie na komisariat to obowiązek właściciela mieszkania (w razie czego grzywnę płaci on), a zameldowanie twój (w razie czego grzywnę płacisz Ty).:-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia