Akurat jestem na czasie z tym problemem wiec moge pare rzeczy powiedziec.
Po pierwsze, zalezy czy masz aktywna linie telefoniczna. Jezeli tak, sprawa jest duzo prostsza, jest duzo firm ktore oferuja internet bazujac na istniejacej linii.
Gorzej jesli nie masz linii. Ja dzwonilam do roznych providerow, ktorzy sie reklamuja, ze nie potrzebuja linii telefonicznej, ale to sie w koncu zawsze okazywalo bujda. W praktyce oni musieli za ciebie aktywowac linie (~120 Euro), abonament byl drozszy niz reklamowany bo koszt dzierzawienia linii z telecomu + jakis podatek za to itp. W sumie po tych poszukiwaniach powrocilam do Telecomu, ale moze w wiekszych miastach sa inne wyjscia, tu na sardynskiej wiosce nie ma zbyt wielu mozliwosci.
Linie i internet mozesz zamowic online na stronie Telecomu. Ja tez nie znam wloskiego, ale idzie sie polapac. Dobre w tym jest to, ze sie komunikuja z klientem przez email, to zawsze latwiej poprosic kogos o przetlumaczenie.
Na 187.it w dziale Offerta wybierasz Linee Telefoniche, na nastepnej stronie "vai alla scheda", potem klikasz na "configurazione", wybierasz co chcesz i klikasz na "attiva".
Jesli masz linie, chociaz nie aktywna, to powinno zajac od tygodnia do 2 miesiecy. Ja niestety nie mam w domu nic oprocz dziury w scianie... i znajomych, ktorzy w podobnej sytuacji po roku staran dali za wygrana. Na razie walcze.
Powodzenia!