Polacy w Rzymie

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |
Cześć!
Jest ktoś z Was w Rzymie? Co ciekawego porabiacie? Ja jestem tu od początku marca!!! Pozdrawiam z wiecznego miasta, pa!
czesc, ja mam zamiar sie przeprowadzic do Rzymu, narazie mieszkam w Mediolanie. Jakie wrazenia?
Monika
Hej Rzym jest super!Ma swoją dusze i jest przepiękny! Mieszkałam też w Mediolanie i nie podobało mi się tam. To miasto bardzo snobistyczne i fajne dla ludzi z dużą kasą. Rzym jest przecudny. Można godzinami go zwiedzać! Ludzie są tu bardziej otwarci i bardziej mili. Ale to jest moje zdanie, choć większość je popiera ehhe
Pozdrawiam
P.S. I morze jest tak blisko:)
Hej ! W Rzymie jest mnostwo Polakow i czasami widac ich tez tutaj na forum. Niektorzy tacy jak ja sie ucza (ekonomia na Sapienzy), inni pracuja. Mi tez sie nie podoba Mediolan. Bylem tam wiele razy i za kazdym razem bardzo sie ciesze kiedy wracam do Rzymu ! A ty dlaczego tu przyjechalas? Do pracy?
Czesc
Jestem tu bo bardzo mi sie Rzym podoba i mam też takie szczeście, ze tez mam fajną prace. A ty od dawna tu jesteś?
Hej! Tak czy siak Rzym to bardzo dobry wybor; dzisiaj na dodatek mamy taki cudny sloneczny i cieply dzien !!!
Ja mieszkam tutaj juz od wielu lat ale jak skoncze studia to planuje wyjechac przynajmniej na troche do pracy za granica. Brakuje mi kilka egzaminow + magisterka.
W jakiej dzielnicy Rzymu mieszkasz ? Ja jestem w Ostii nad morzem ! :-D
Pa!
Cześć
Ja mieszkam na Garbatelli. Bardzo mi się podoba ta dzielnica! Blisko metro i Testaccio eheh. Fajnie Ci masz morze:). Ja na szczęście jestem już po studiach, choć tak naprawdę to były błogie czasy i całkiem niedawne ehhee. A teraz praca:)
Pozdrawiam
Hej! Garbatella to fajna dzielnica. Masz wszystko bardzo blisko. Zycie nocne jest super. Mnostwo klubow (Rashomon, Blue Cheese, Classico Village....) i pare fajnych pubow. A na dodatek w 5 minut jestes na Testaccio. Kiedy bylem na pierwszym roku to baaaaaardzo czesto spedzalem moje noce wlasnie w tamtych okolicach. Teraz lubie wpasc do Doppio Zero na aperitivo, do Caffè letterario jesli jest cos ciekawego albo do Sinister Noise kiedy graja ciekawe grupy.
Polecam !
tak.. sa wiele miescjie w testaccio ale tez w trastevere
milego dnia

leon z rzymie
[gg]
Hej!
Mnie też Rzym się bardzo podobał, gdy dojeżdżałam tu z Mediolanu, gdzie z kolei przemieszkałam i przepracowałam 4 lata. Teraz, gdy od kilku lat mieszkam, mam rodzinę i pracuję w Rzymie, uważam go za miasto bardzo męczące, ze słabo funkcjonującą infrastrukturą, nierozwiniętym w porównaniu do Mediolanu rynkiem pracy, z bałaganiarstwem i "menefreghismo". Dla studenta i turysty oczywiście Rzym jest super (dla mnie też wtedy był).
pozdrowka
Zgadzam się z Ota, choć w Mediolanie nigdy nie mieszkałam - jednak wystarczy mi porównanie z Wrocławiem.;) Rzym jest turystycznie przecudownym miastem (choć dość zaniedbanym, czasem mam wrażenie, ze Rzymianie rozumują mniej więcej tak: "mamy zabytki, super są, piękne, nic z nimi ani z otoczeniem nie trzeba robić, przecież turyści i tak będą przyjeżdżać"), jednak życie tu również dla mnie jest nieco meczące.
Nigdy nie powiedziałam, że Rzym jest idealnym miastem do mieszkania anzi:). Ale wolę mieszkać w tym mieście niż w super zadbanym i z dobrą infrastrukturą, przeogromną ilością sklepów Mediolanie, który moim zdaniem nie ma duszy ale pieniądze:) Poza tym jak ktoś narzeka na korki to niech się przejedzie do Bankoku ehhe a wtedy wróci do Rzymu i będzie się śmiał z tutejszych korków.
Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt!
Witam.
Ja również mieszkam w Rzymie od lat kilku i niestety musze się zgodzić z Ota, co do negatywnych aspektów tego miasta.
Oczywiscie jest przepiekne i niepowtarzalne. Idealne miasto na studia, imprezy i zwiedzanie zbytków.
Jesli chodzi natomiast o aspekt ekonomiczny to w tej chwili jest porażka. Obecną sytuacje na rynku pracy mozna porównac do tej z Polski z przed czterech lat.
A tak pozatym to fajnie tutaj.
Fanciulla1982 tez mieszkam niedaleko Garbatelli (ostia).
Jak chcesz pogadać to jestm na [gg]
Pozdro
ciao! Studiuje filologie wloska w toruni ale pragne bardzo zyc i studiowac(kontynuowac) w rzymie, miescie ktore kocham. Jest to mozliwe? Czy lepiej po licencjacie na dyplom do scienza, roma3 o roma1? Pozdrawiam! Ciao!
HE ;))) witam wszytskich, milo jest to wrocic,
mam na mysli i forum i Rzym.
Jezeli chodzi o miasto zmienilo sie sporo w ciagu tych kilku lat,
choc pozostalo jeszcze wiele do zyczenia, nadal na mnie szokujace wrazenie
robia cuchnace wagony metra linii B...
macie jakies porownania z innymi stolicami Europy, czy tez swiata ?
Troche ostatnio podrozowalam i jezeli chodzi o Europe to rzymskie metro
wymienilabym na szarym koncu, no ale nowojorskie tez....
hejo Polacy w Rzymie! Spędzę w nim cały lipiec więc jeśli macie ochote na pogawędkę po polskiemu odezwijcie się.
Witam Wszystkich,

Mam kupiony bilet do rzymu na 28 czerwca.Niestety chciałbym wyjechac na 2 mies.do Rzymu do pracy.Jesli ktoś z was słyszał albo ma mozliwośc załatwienia pracy byłabym b.wdzięczna.
Czasu mało.
Proszę o kontakt
Pozdrawiam;)
hey. mam nadzieje ze nie przesadze. mam maly problem...Poznałam w Polsce Włocha, teraz on prosi mnie zebym z nim pojechala do Rzymu na stałe. dziś usłyszałam ze Włosi tam w swoim kraju nie sa tacy fantastyczni, ze nie oddaja kobietom nalezytego szacunku. Ze pozostajemy w cieniu jego rodziny, ze cały dzien przy garach...przestraszylam sie tego bo nie chce zostac gosposia, problemn w tym ze chyba sie zakochalam. i nie bardzo wiem co robic. Ty juz tam jestes od dluzszego czasu. mozesz mi napisac jak wyglada zycie "od kuchni" w Rzymia, z facetem? Blagam. nie zostalo mi duzo czasu...[gg]
kup 'porta portese' wychodzi w pt i we wt. tam jest mnóstwo ofert pracy zwłaszcza sezonowych, PS przygotuj sie na mega caldo :D pozdrawiam i witamy w Rzymie ;)
dzięki za radę;)to na przyszłość ,niestety nie poleciałam bilet przepadł.
Pozdrawiam
ojoj szkoda, że nie poleciałaś. Ominie Cię fala upałów :). Ale tak szczerze to pracy tu jest dużo no i miasto przepiękne ..może się jeszcze zdecydujesz.... pozdrawiam
wiem,wiem bo byłam jest cudowne;)co prawda krótko ale zamierzam jeszce tam wrócić.A Ty co tam robisz? ja to chyba chciałbym zostac rok w rzymie i sie jezyka porzadnie nauczyc włoskiego;)
Mieszkałem w Rzymie przez rok,i też mi się zakochało w tym mieście
ja tu pracuje. kiedy zamierzasz wrocic do RZymu? ;) ?
Prosba!!!!.Jestem z okolic Foggi i musze zawiezc kochana tesciowa do Rzymu na wycieczke,prosze4 o rade,jak i gdzie(wszystko co jest potrzebne do zwiedzania,gdzie zostawic auto,gdzie kupic przewodniki po Polsku i od czego zaczac,co warto zwiedzic)mam 10 godzin w Rzymie.Dzieki z gory?!!!!
hej i co jestes caly czas w RZymie ? i jak ci sie wiedzie????
Ja jestem od dzisiaj, nigdy nie byłem wiec ciezko mi sie zorientowac;). Moze znajdzie sie ktos kto zechce mi pokazac najpiekniejsze miejsca. Nie ukrywam, ze przewodniczka by sie przydała ;). Jesli ma ktos ochote na spotkanie to super, ;). Byleby nie tracic czasu ;)

Grzesiek [email]
jako turysta jestes? na ile dni przyjechales?
Hmm, w pewien sposob jako turysta. Studiowałem na uniwersytecie w Bolonii. Tu przyjechałem odpoczac, troche moze popracowac i moze niedlugo studiowac jak spodoba mi sie rzym.

nie mam limitu czasu na jaki przyjechalem, rok, moze mniej, moze wiecej, zalezy co ten swiat tutaj mi zaoferuje i ile z tego uda mi sie przyswoic ;)

mieszkam na via colle di mezzo, kolo stacji metra B Laurentina,
pozdrawiam
g.
Szukam pracy w Rzymie na okres 6 tygodni(od polowy lipca) , mogla to by byc praca w
wolontariacie lub w zamian za jedzenie, mieszkanie i drobne podkreslam drobne wynagrodzenie. Chodzi mi o prace typu sprzatanie , pomoc w kuchni , opieka nad domem itp. Jak wiecie cos o takiej to dajcie znac na forum lub na maila [email] z gory dziekuje - licze na was
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |

« 

Kultura i obyczaje

»

Pomoc językowa - tłumaczenia