assicurazione sanitaria

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć!
Czy ktoś z Was wykupił sobie l'assicurazione sanitaria potrzebną do zrobienia residenzy? Jaką firme polecacie i ile Was to kosztowało? Pozdrawiam pa
ja do residenzy normalnie mialam tessera sanitaria europea - ta co zastapila modello E111 i mi ja bez problemu przyjeli ;)
...choć nie powinni. ;-)
http://www.wloski.ang.pl/Bezplatna_opieka_lekarska_dla_Polakow_we_Wloszech_29318.html moze skorzystasz sama z wyszukiwarki?zapraszam
a co do ubezpieczenia, to ja studiuje, nie pracuje i jestem jeszcze "podpieta" pod moja mame... w CUP-ie powiedzieli mi, zeby mnie tata w Pl czesciowo wymeldowal i zeby mi zalatwil modello E106 i z tym modello bez problemu wydaja tessera sanitaria ;)
no tak ty studiujesz więc masz ubezpieczenie też w Polsce! Ja go nie mam! Więc nie mogę pobrać żadnych druczków! Dlatego muszę wykupić ubezpieczenie prywatne! Dlatego też pytam czy ktoś sobie takowe wykupił!!!
jesli pracujesz to chyba nie musisz wykupywac ubezpieczenia, a jesli nie pracujesz to mozesz zapisac sie dobrowolnie do Servizio Sanitario Nazionale ( koszt okolo 300euro rocznie)albo trzeba wykupic ubezpieczenie, ale jakie to nie mam pojecia...
ale pozniej jak bede sie slyszec z kolezanka,k tora wykupila takie ubezpieczenie, dam ci znac ;)
tez mam pytanie odnosnie assicurazione.
czy mozna wyrobic sobie Tessera Sanitaria nie majac Residenza ???
tylko na podstawie kontraktu i CF ? (kontrakt jest na razie na 1mc)
Nie.
OK dzieki za odp. wiec musze sie udac do comune po residenza.
pozdrawiam
Jeśli nie pracujesz to możesz sobie zrobić residenza, jeśli masz na koncie 5.100, masz ubezpiecznie (assicurazione sanitaria nie żadne Euro 26) i właściciel mieszkania gdzie jesteś musi powiadomić o tym questure.
Jeśli chodzi o ubezpiecznie to możesz zrobić je albo prywatni albo w SSR za ok 380E(masz je na rok kalendarzowy).
Ja ciągle szukam kogoś kto może mi polecić jakiegoś ubezpieczyciela prywatnego!!! aiuto :)
Pracuje jak juz wyzej pisalam.
Desminaa, a będziesz miała później umowę na dłuższy okres czasu?
no tak ale kontrakt jest na miesiac?!!
No i co z tego, ze umowa jest na miesiąc? Nawet gdyby była na tydzień, to urząd meldunkowy nie ma prawa odrzucić wniosku o zameldowanie. Ewentualnie po pozytywnym zakończeniu kontroli przez straż miejska może poprosić o wykazanie, ze Desminaa nadal spełnia warunki ustawy n. 30. Umowa o prace to umowa o prace, nieważny jest ani jej czas trwania, ani wysokość zarobków.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia