Bilety lotnicze zdrożeją w tym roku jak nigdy

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 39
poprzednia |
Koniec tanich linii lotniczych i ofert last minute. Loty w najtańszych klasach będą kosztować tyle, co w klasie biznes. A wszystko dlatego, że w górę idą ceny ropy naftowej. Przewoźnicy wliczą koszty związane z drożejącymi paliwami w ceny biletów. Mało tego, na pokładzie trzeba będzie płacić za wszystko - nawet za podanie koca lub poduszki.
Linie lotnicze już robią spisy dodatkowych usług, które powinny być płatne. Według "Rzeczpospolitej", stewardesa przyniesie nam koc, jeśli zapłacimy trzy dolary, czyli około siedmiu złotych. Natomiast za dodatkowy napój przyjdzie nam zapłacić 1,5 dolara, czyli około trzech złotych.

Ale to akurat kropla w morzu dotatkowych kosztów, które przyjdzie ponieść pasażerom. Przede wszystkim zdrożeją same przeloty. Do biletów doliczone zostaną wyższe opłaty paliwowe, bagażowe oraz za ewentualną zmianę rezerwacji. Zrobią to nawet najwięksi, a co za tym idzie - najbogatsi przewoźnicy. Wczoraj np. Air France poinformował, że dopłata paliwowa na trasie Europa-USA wyniesie teraz prawie 145 dolarów, czyli prawie 400 złotych - pisze "Rzeczpospolita".

Podwyżki są nieuniknione również z innych powodów. Unijni przewoźnicy muszą bowiem pogodzić się z zaostrzoną polityką w zakresie ochrony środowiska. Linie przerzucą koszty ewentualnych kar za trucie środowiska na pasażerów. Ponadto w lotniczym biznesie dramatycznie rosną koszty pracy. Związki zawodowe domagają się podwyżek. Skąd wziąć na nie pieniądze? Oczywiście z kieszeni pasażerów.
Bilety lotn. do Wloch w cenach promocyjnych,na stronce http://www.esky.pl/ Mediolan Wlochy Linie lotnicze Alitalia - Linee Aeree Italiane od 2[tel]do 2[tel] od 2[tel]do 2[tel] 530.00 PLN
Rzym Wlochy Linie lotnicze Alitalia - Linee Aeree Italiane od 2[tel]do 2[tel] od 2[tel]do 2[tel] 623.00 PLN
Wenecja Wlochy Linie lotnicze Alitalia - Linee Aeree Italiane od 2[tel]do 2[tel] od 2[tel]do 2[tel] 791.00 PLN
Mediolan Wlochy Linie lotnicze Deutsche Lufthansa AG od 2[tel]do 2[tel] od 2[tel]do 2[tel] 819.00 PLN
Rzym Wlochy Linie lotnicze Deutsche Lufthansa AG od 2[tel]do 2[tel] od 2[tel]do 2[tel] 819.00 PLN
Wenecja Wlochy Linie lotnicze Deutsche Lufthansa AG od 2[tel]do 2[tel] od 2[tel]do 2[tel] 819.00 PLN
Turyn Wlochy Linie lotnicze Deutsche Lufthansa AG od 2[tel]do 2[tel] od 2[tel]do 2[tel] 849.00 PLN
Turyn Wlochy Linie lotnicze Alitalia - Linee Aeree Italiane od 2[tel]do 2[tel] od 2[tel]do 2[tel] 949.00 PLN
Neapol Wlochy Linie lotnicze Alitalia - Linee Aeree Italiane od 2[tel]do 2[tel] od 2[tel]do 2[tel] 1056.00 PLN
Florencja Wlochy Linie lotnicze Alitalia - Linee Aeree Italiane od 2[tel]do 2[tel] od 2[tel]do 2[tel] 1063.00 PLN
Mediolan Wlochy Linie lotnicze Swiss od 2[tel]do 2[tel] od 2[tel]do 2[tel] 1228.00 PLN
Genua Wlochy Linie lotnicze Alitalia - Linee Aeree Italiane od 2[tel]do 2[tel] od 2[tel]do 2[tel] 1247.00 PLN
Rzym Wlochy Linie lotnicze Swiss od 2[tel]do 2[tel] od 2[tel]do 2[tel] 1308.00 PLN
Neapol Wlochy Linie lotnicze Swiss od 2[tel]do 2[tel] od 2[tel]do 2[tel] 2366.00 PLN
Ja zawsze latam easyjet
Mediolan Malpensa - Berlin

jeszcze mi sie nie zdarzylo zaplacic drogo za bilet, wystarczy kupic troche wczesniej, jesli oczywiscie zna sie date wylotu.
Na pazdziernik maja bilety za 25 Euro w jedna strone.

Praktyczne dla tych, ktorzy mieszkaja w Zachodniopomorskim, poniewaz z lotniska jest bezposredni przewoznik do szczecina, koszalina, slupska...

mysle, ze jeszcze bedzie mozna tanio latac :-)
nie panikujmy!
i Pomorskim :-)
Nie ma to jak kupowac bilety na 4-5 miesiecy przed a pozniej tylko sprawdzac... ile sie juz zaoszczedzilo...oczywiscie to takie fikcyjne oszczdnosci ehhe
Jedno pewne, ze volare pewnie ni przedluzy polaczen do Lodzi/krakowa i wroclawia z malpensy...bo rozklad jesienno zimowuy juz powienie byc.... ta sama histroia co ze SkyeEurope zeszlym roku ..brak rozkladu z koncem lipca oznaczal koniec lotow od konca pazdziernika.

A wracajac do cen to na padziernik kupilam bilet za 51 euro z Ryanair do Krakowa
Na swieta troche drozej, bo 120 ale w swieta bilety zawsze drogie
Witam wszystkich.Slyszalam ze beda likwidowac polaczenie Turyn Katowice ja mieszkam w Turynie czy ktos mi moze poradzic z jakiego lotniska bedzie sie mozna dostac do Katowic skoro LOT likwiduje swoja trase? ( chociaz nie rozumie ich decyzji)
Dziekuje i pozdrawiam.
Najlepiej Wizzairem z Bergamo do Katowic, masz dosc blisko z Turynu, a z tego co wiem, to z Mediolanu do Katowic tanie linie nie lataja.
Dziekuje bardzo gosiaBG.Sprawdze to sobie.A swoja droga szkoda ze likwiduja to polaczenie katowice turyn.Pozdrawiam.
SKYSCANNER...zamiast duzo myslec i pisac wchodzcie po prostu tu http://www.skyscanner.pl/
No wiec tak - cytat z Rz. jest po pierwsze wyrwany z kontekstu, po drugie jest to gazeta prawicowa (a co za tym idzie przeciwna niektorym zachowaniom spolecznym) i uwazam ze jej wiarygodnosc w tej materi jest prawie zadna. Po drugie z tekstu jasno wynika ze chodzi raczej o loty ZA OCEAN (ktore defakto i tak sa drogie, wiec te 400zl nie robi praktycznie roznicy osobie ktora leci). Jesli chodzi o loty europejskie - smieszy mnie podejscie ze 5 miesiecy wczesniej bilet rezerwujecie. Ja rezerwuje gdzies miesiac do 3 tygodni przed i jeszcze nigdy nie dalem za bilet wiecej niz 60euro (w 2 strony oczywiscie, nawet przed swietami). Latam Wizzairem i Ryanairem z Bergamo (kierunki odpowiednio: Katowice i Krakow). Smiesza mnie tez lamenty spowodowane wycofaniem sie narodowych przewoznikow z oferty - LOTu i Allitali. Moim zdaniem te firmy juz dawno powinny upasc (przynajmniej w PL) bo dla tanich lini lotniczych sa zadna konkurencja i panstwo DOPLACA do ich dzialalnosci. Jak widze ceny w Allitali 530zl (120eu) BGY->KTW na 2 miesiace przed lotem, no to wybaczcie ale zdecydowanie wole leciec Wizem za 25 euro w obie strony. Kolejna sprawa jest taka, ze rozne lotniska, w zaleznosci od wielkosci, ilosci przyjmowanych pasazerow roznie ustalaja sobie wysokosci oplat lotniskowych (rozpietosc najczesciej od 50-150zl dodatkowo do ceny biletu). Jesli chodzi o lotniska mniejsze, aby utrzymac na nich ruch, zmniejszaja one te oplaty do minimum dla najwiekszych przewoznikow (w BGY Wizz i Ryan maja jedne z najwiekszych baz w europie - srednio polowa floty tam stacjonuje i srednio ok 30% lotow dziennie z wszystkich lotow firmy jest realizowanych wlasnie z tego lotniska). Nalezy tez pamietac ze aby utrzymac konkurencyjnosc wprowadza sie coraz to nowe uslugi, majace na celu obnizenie kosztow: odprawa przez internet itp. I na koniec cos dla smiechu: 29 grudnia kupowalem bilet z BGY->KRK i spowrotem na 26 stycznia, linie Ryan. Za bilety, rezerwacje i odprawe zaplacilem 12 euro. Oplata za platnosc karta MasterCard kosztowala mnie tyle samo. Gdybym lecial Wizzem - oplata za platnosc przelewem to zdaje sie 4-5zl (bo ma wystarczyc tylko na ewentualne odeslanie pieniedzy wlascicielowi na konto). Wniosek jest prostu: jak sie umie myslec i wybierac - to zawsze jest mozliwosc taniego latania. Ale jak sie idzie na latwizne albo kupuje bilet w ostatniej chwili - no to coz, trzeba za to placic. Aha jeszcze jedno: majac konto uzytkownika w Wizz jest mozliwosc wykupienia kredytow na loty (tylko sumy ktore sie wplaca sa troszke chore: 1000 lub 4000zl) nie zmienia to faktu ze kupujac bilety z kredytow od calkowitej ceny biletu odejmowane jest 10% w ramach "promocji" (w koncu dajemy im swoje pieniadze na przechowanie, moga nimi obracac i zarabiac w ten sposob wiecej pieniedzy - to swoista lokata, nawet calkiem dobrze oprocentowana). Dodam jeszcze ze po wykonaniu 5 lotow w ciagu roku firma Wizz daje kazdemu swojemu "uzytkownikowi serwisu internetowego" 10% znizki na kazdy nastepny bilet - a przynajmniej tak bylo w zeszlym roku.

Cenami ropy sie narazie nie martwcie. Mamy jej duzo (a to ze szejkowie usiluja splacac swoje dlugi pozaciagane na rozne przyjemnosci poprzez lobby paliwowe to inna bajka). Co prawda przekroczylismy juz peakoil (www.peakoil.pl) i teraz to tylko rownia pochyla w dol... ale dla samolotow jej starczy (samoloty uzywaja wyzszych frakcji lotnych - benzyn lotniczych o wartosci 130 i wiecej oktanow - co za tym idzie duza czesc skladowa paliw lotniczych jest sila rzeczy syntezowana z gazow i alkoholi a nie tylko uzyskiwana w drodze destylacji ropy naftowej, na dzien dzisiejszy litr benzyny lotniczej kosztuje ok 7,50zl, wartosc opałowa 43000 do 45000 kJ/kg, a gęstość w przedziale od 0,72 do 0,76 kg/dm3, do samolotu tankuje sie (w zaleznosci od dlugosci lotu oczywiscie) np. 12,5 tony z czego ok 10 ton to paliwo syntetyczne;)
Loty z Katowic:

* Mediolan Bergamo – cztery razy w tygodniu (w poniedziałek, środę, piątek i niedzielę) polecimy z tanią linią lotniczą Wizz Air. Wylot z Pyrzowic o godz. 6:00, powrót z Mediolanu o 8:25. Na drugą połowę stycznia znajdziemy jeszcze loty w cenie 39 zł w jedną stronę;

* Turyn – dzięki narodowemu przewoźnikowi z Katowic codzienne o 13:30 możemy polecieć do Turynu, skąd z łatwością dotrzeć możemy do wielu włoskich kurortów narciarskich. Najniższe ceny LOT oferuje w granicach 575 zł w obie strony
tanie bilety najlepiej szukac w nocy w siecie pomiedzy 1 a 3 w nocy.. np LOT ma specjalne ceny zawsze w srody..nauczcie sie po prostu POLOWAC na tanie bilety..albo korzystac z naszej wyszukiwarki ..gdyz te tematy byly wielokrotnie omawiane
http://www.latamy.pl/tanie_liniep,7,59,126,bilety_lotnicze,katowice,turyn.html
Smokus, ja latam z Wizzairem co miesiac BGY -> KTW od ponad roku, najwiecej za bilet w dwie strony zaplacilam 2 lata temu na swieta i z powrotem - 460 zl, ale to w najwiekszym oblozeniu, wiec zrozumiale, a tak to place zwykle nie wiecej niz 200 zl w obie strony, najmniej chyba 60 zl, z tego co pamietam... i jeszcze nie dostalam takiej znizki, o ktorej mowisz... Czy to tylko dla osob, ktore placa z tego konta Wizz? Jestem normalnie zarejestrowana.

Jak ja sobie czasem porownam ceny biletow Ryanair i Wizz, to az mnie ciarki przechodza. Wizzair wydaje sie tu byc bardziej konkurencyjna firma.
A skyscanner.net owszem polecam, ale tylko do sprawdzania cen, bo sobie mozna porownac ceny na caly dany miesiac i wybrac najlepsza opcje.
Gosia ja w zeszlym roku na samym poczatku roku dostalem maila, ze jest taka opcja, potem robilem 5 lotow tak po 3 osoby praktycznie zawsze i w ktoryms momencie przyszedl mi mailem kod, klikasz linka, logujesz sie, podajesz kod z maila i od tamtej pory mialem cena biletu +oplat -10%. Niby nieduzo, ale jednak czasami dzieki temu wizz wygrywal rywalizacje. No i nic nie pobije 33kg bagazu rejestrowanego w wizie;)
SmOkus, moze na linii Bergamo Krakow czy Katowice bilety Wizzair-a sa atrakcyjne. Na trasie do Warszawy juz niestety nie. Pominawszy fakt, ze bilet bardzo podraza bagaz (ktory nie ma sily - ja ze soba musze wziac) to nie bardzo rzadko kiedy bilety wychodza ponizej 400 zl w obie strony. W zwiazku z tym ja wole LOT lub Lufthanse. Nie martwie sie o kilogram wiecej i nie bije sie o miejsce..
Jesli uwazasz ze ta "beztroska i spokoj ducha" jest warty kazdorazowo 300-400zl - prosze bardzo. Jak to sie mowi: jeden zbiera znaczki, drugiemu sie nogi poca - kazdy ma wolny wybor.

Ja tam nigdy nie mialem problemu z bagazem (raz faktycznie mialem 1,3 kg wiecej, ale naszczescie rozbrajajacy usmiech do pani wystarczyl). O miejsce tez nigdy nie walczylem - zdarzylo sie ze wchodzilem do samolotu ostatni - ale nigdy nie musialem stac i trzymac sie poreczy:P A po pierwszych 20 lotach przestalo mi zalezec czy siedze przy oknie, czy nie, czy daleko, czy blisko drzwi... czy na miejscach przy wyjsciach awaryjnych (tutaj glupia formulka Jes aj du... jest niezbedna). Zreszta uwazam ze np. uslugi Wizza niewiele odbiegaja od standardow Lufthansy (i Ryan i Wizz korzysta z serwisu Lufthansy jesli chodzi o swoje maszyny np...), moze nie dostane za free kawy czy herbaty podczas lotu, ale przez te 1,5h wytrzymam jakos.
SmOkus, chyba mnie nie zrozumiales. Ja pisze o kierunku Warszawa...i tu niestety Wizzair nie jest w stanie zaproponowac mi niskich cen. Juz w tej chwili ceny na czerwiec , lipiec w jedna strone to 49, 59, 79 euro bez dodatkowych oplat. Dlatego wole kupic bilet Lot-u czy Lufthansy, nawet na ostatnia chwile za 99 euro w obie strony.. Po prostu Wizzair jest drozszy... Gdyby bylo inaczej latalabym WIzzair-em...
Co do miejsca, to jest mi ono obojetne, ale wole od razu miec swoje miejsce i juz. Nie rozumiem zreszta tej "oszczednosci" w nieprzyznawaniu miejsc..Dla mnie jest to dziwne. Posilek mnie wogole nie interesuje i to nie jest priorytet w wyborze linii nie low-cost. Natomiast dla kobiety nie jest naturalne wciskanie wlasnej torebki do bagazu podrecznego, bo bagaz podreczny moze byc tylko jeden.
Ale powtarzam: jesli bilet na mojej trasie bylby odpowiednio tani, moge latac i Wizzair-em i Ryanair-em i jakakolwiek inna linia, ktorej zezwala sie na loty nad Europa...
Wlasnie na ten temat edytowalem potem moj wpis - ale fiolet troche zwariowal i oczywiscie edycji nie zrobil, a pisac jeszcze raz juz mi sie nie chcialo.

Z Warszawa jako lotniskiem samym w sobie sa klopoty bo... to najdrozsze lotnisko w Polsce;) Stolyca;P Wizz placi tam jak za woly (i chce sie z tego jak najszybciej wycofac o ile mi wiadomo, tylko umowa jest dlugoterminowa a kary za zerwanie wysokie), dlatego ceny biletow sa takie duze;) W KTW Wizz ma swoja baze, gdzie samoloty sa zaopatrywane (wszelkie uslugi serwisowe na pokladzie, procz przegladow technicznych i usuwania awari oczywiscie, ktore wykonuje Lufthansa we Frankfurcie nad Menem - wszystkie te rzeczy pisza w gazetkach ktore sa dostepne na pokladzie), tankowane (nawet na caly dzien), gdzie w obsludze lotniska pracuja nie tylko osoby zatrudnione przez PLL czy sam port lotniczy, ale tez osoby zatrudnione w Wizz (na rownych zasadach, obsluga naziemna itp) - dlatego KTW dla Wizza sa taka dobra i tania destynacja. W Warszawie Wizz niestety musi bylic za wszystko - wiec i bilety sa automatycznie drozsze. A co do "jednego" bagazu podrecznego - zgadzam sie, troche to udziwnili (ale za to powiekszyli bagaz rejestrowany z 25 do 33kg!). Dawniej bylo tak ze moglem miec 8 reklamowek przy sobie, laptopa, plecak i aparat... teraz musze to wszystko miec w 1 torbie, nie przekraczajacej wymiarow i wagi 10kg.. Zgadzam sie ze nie jest to wygodne. A optymalizacja kosztow (i latanie np. Lufthansa czy LOTem) to kwestia indywidualna. Jesli mial bym sie np. potem z KTW tluc do WAW "intercity" z Katowic (30-40 minut z lotniska do KTW w korkach pod dworzec, teoretycznie 2,5h z KTW do WAW IC jedzie - kosztuje pewnie ze 150zl, i nigdy do konca niewiadomo czy pojedzie... jasne ze wole leciec Lufthansa na miejsce i doplacic te 20 euro!).
kochany w zyciu nie ma nic za darmo za wszystko sie placi.... nawet za oddychnie/zwrociles uwage na to zejestes tylko produktem ktory pracuje ,zarabia i wydaje pieniadze na innye rzeczy jak podatki czy akcyzy wtowrach ktore kupujesz...ty masz tylko pracowac i wydawac te pieniedze by inni mogli sie z nich utrzymac np rzad,kncerny farmaceutyczne koncerny tytoniowe ,browary..stacje benzynowe itp itd/ nie ma co sie /filozofowac nad Wizzarkiem ze taki biedny bo STOLYCA kaze mu placic ..wszystkie duze lotniska w stolicach kosztuja wiecej niz male lotniska...jak dla mnie to Wizzarek moze ladowac w Rzeszowie albo w Krosnie..albo za Olsztynem..czy w samym Lesku..To nie wina stolicy a wina 'ukladow'
Jeden co widzial wszedzie tylko uklady juz wyladowal... w Smolensku.. ;P Pilot pod wplywem alkoholu mial dwie wiadomosci, dobra i zla: dobra byla taka, ze niedlugo laduja, zla - ze awaryjnie;P

A tak serio - no coz. Machina gospodarki wolnorynkowej i kapitalizmu. Ja chyba do konca zycia bede juz anarchista - i moze nie powinienem tego pisac bo tylko patrzec jak ktos zapuka w moje drzwi... z uzasadnionymi pretensjami.
Szkoda tylko ze LOT likwiduje polaczenie relacji Katowice-Turyn jestem ciekawa czy ktorys z tanich przewoznikow bedzie zainteresowany wypelnienim tej luki. Znam wielu Polakow kozystajacych z tej relacji ( w tym ja ) nie mowiac o Wlochach z fabryki fiata. Wielu z nich to moi pacjenci. Nie ukrywam ze licze na takie rozwizanie. Niestety nocne eskapady na poranny lot z Bergamo do katowic zupelnie mnie nie interesuja.
Zobaczymy... Wogole, duzo jest Polakow w Turynie? Tak szacunkowo?
w samym Turynie to nie wiem ale w calej Itali ok 62 tys....51% z tego to plec zenska ..studentki i badante :D
No to skreslajac Badante, Pielegniarki i Lekarki (chyba ze te mlode!) to mam duza szanse na zlalezienie zony we Wloszech;P Pod uwage wezme jeszcze tylko rumunki i ukrainki, ale tylko ladne. Wloszki skreslone z punktu;P
sm0kus, a co jak te ładne Ciebie skreślą???? a wezmą pod uwagę TYLKO badante, lekarki i pielęgniarki?? i to wcale nie młode i ładne? a jeśli młode to brzydkie? co bidoku wtedy zrobisz?
http://przewodnik.onet.pl/abc-podroznika/samolot/latanie-uzaleznia,1,4117409,artykul.html
Margo49: bede wiodl dalej samotne zycie mysliwego, tak jak do tej pory. Bedzie mi z tym tak samo dobrze jak z moim autoironicznym poczuciem humoru, dystansem do siebie, cynizmem, ktorych uzywam w nadmiarze do pisania moich postow - niestety nie dla wszystkich zrozumialych w pelni. Jestem jednak dobrej mysli - zreszta: kazdy ma swoje wymagania. Ja po prostu nie chce osoby duzo starszej i takiej ktora nie miesci sie w moich kanonach piekna - to akurat bardzo podstawowe i niskie wymagania, bo jak znam ludzi, a troche ich znam, to wiekszosc do listy dopisala by jeszcze bogata/albo ma bogatych rodzicow, madra (ale taka trudno znalesc), potem przeniesli by sie na cechy fizyczne - miseczka C rozmiar 70, biodra foremne, pupa w jabuszko... i tak mozna by jeszcze dlugo. A ja po prostu chce ladna, z mojego pokolenia i slowianskiej urody - nic wiecej - na dobra sprawe nie musi mnie nawet chorobliwie kochac. Zwiazki partnerskie sa teraz bardzo trendy (w przeciwienstwie do zwiazkow z milosci). No, ale to nie temat na omawianie swoich preferencji.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 39
poprzednia |

Zostaw uwagę