kuchnia wloska pomocy

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 40
poprzednia |
pomocy dziewczyny, chlopcy pomocy, musze nauczyc sie gotowac po wlosku, chce podlizac sie swojej "tesciowej", jak na razie umiem tylko kilka rodzajow past i nic poza tym...czy bylybyscie takie dobre, aby w wolnej chwili wklejac tu wasze przepisy tego co robicie na co dzien na obiad czy kolacje?prosze prosze prosze!!!
pizza moze byc?http://kobieta.interia.pl/news/pizza-w-trzech-odslonach,1[tel]poza tym robie cos takiego/reguly nie trzymam sie przepisow,robie 'na oko' mieszajac kuchnie polska z wloska,poniewaz zywnosc wloska zdrozala bardzo, uwazam ze improwizacje sa dobre/pasta bianca/makaron dlugi jak na spaghetti,kupny oczywiscie mieso mielone wolowe /zalezy na ile osob chcesz/ obsmazam, podduszam wlewajac wino biale,papryka zolta pokrojana/bo blondynki siegaja w sklepie zawsze po zolta ,naukowcy to udowodnili,brunetki kupuja pozostale kolory/czosnek, ziola suszone.Wazne sa skladniki mozesz dodac kilka pieczarek,imbir swiezy.Dlaczego nazywa sie pasta bianca? bo nie dodaje sosu pomidorowego
nie no chodzi o cos sensownego, przeciez taki temat pomoglby wielu z nas, czemu nikt nie chce pomoc? napewno nie jestem jedyna, ktora na razie potrafi przyrzadzic tylko kilka wloskich potraw, polskie wszystkie, ale ''tesciowa'' jest starej daty i uznaje tylko potrawy jej kuchni, czyli wloskiej, chodzi mi o takie ktore robicie swoim mezom na co dzien, rozne rodzaje past, jakies mieska, czy zupki cokolwiek, ale wloskiego...
a skad ta tesciowa ???
tu mam haka na kazda tesciowa ;-)
http://www.dialettando.com/ricette.lasso?-session=dialetti:523857600a6d431596grn2DA6362

P.S. ja swoja wzielam na latwizne :) jak przyjezdza, to pozwalam jej gotowac :) ona sie bardzo z tego cieszy, bo przeciez nikt tak jak ona, a ja mam problem z glowy :)
no...z sycylii...:-)
no i oczywiscie nikt, ale to nikt nie gotuje tak jak ona, takze pragnelabym jednak sprobowac choc po czesci jej dorownac...
fajna ta stronka z przepisami, prosze o jeszcze...i nie w dialekcie...
ale skoro maz zna kuchnie swej matki to ty jako jego zona powinnas znalezc droge do jego serca przez zolądek ale polskimi potrawami..po co sie bedziesz wysilala jak "mistrza/tesciowej" nie przebijesz ,w stresy, kompleksy sie wpedzisz.Masz szerokie pole do popisu,nawet jak cos spieprzysz to mu wmowisz ,ze takie ma byc /hehe/Jesli chodzi o przepisy w sieci jest tego full ,skolko ugodno...ale zawsze wazne jest "oko"
napisalam "tesciowa" to znaczy mama chlopaka...
uuuuuuuuuu :) chetnie pomoge ja zagiac :)

pasta alla norma ( dziala zawsze i ze wszystkimi )
makaron swiezy ( np strozzapreti ) oczywiscie gotowy
baklazany ( na 3 osoby niech beda dwa lub dwa i pol ( kupuje te lekko fioletowe, raczej okragle, bo sa slodsze i smaczniejsze ) kroje w duza kostke i sole ( zostawiam w zlewie w durszlaku sitku czy jak to sie tam nazywa- na okolo 1-1 i pol godziny ) dzieki temu zmiekna i pozbeda sie wody = nie wchlona duzo oleju ) pozniej lekko plukam, ale tak tylko dla sciemy, zeby troche soli jednak zostalo. Smaze na niewielkiej ilosci oleju.

Dodaje baklazany do
sosu oczywiscie robionego, zadnych tam Knorrow :) najlepszy jest butelkowy Cirio Rustica :) [( robie sofritto z warzyw i czosnku- troche selera naciowego, kawalek marchewki, cebula niekoniecznie i 2 zabki czosnku ) pozniej dodaje Cirio ] Do sosu dodaje troche cukru... tak ze dwie szczypty. Kilka listkow bazylii . Nie sole, bo juz slone sa baklazany, ale mozesz pozniej sprobowac, ja w ogole malo sole. Na koniec dodaje troche surowego oleju z oliwek ( jak masz dobry jakis )

Gotuje na malym ogniu

Do ugotowanego makaronu ( na paczce czesto pisze 5-6 minut, ale ja gotuje troche dluzej- mozna zweryfikowac wylowieniem kluski przegryzieniem jej na pol i zobaczeniem w srodku czy jest surowa czy nie ( oczywiscie jak tesciowa nie widzi )) dodaje sos mieszam i na talerz

Czadem w przypadku tego dania jest posiadanie dziwnego dosc sera -wedzonej ricotty w wersji twardej- ktory mozna uzyc jak parmezan. Mozna ja czasem kupic w Coop, albo w jakichs sklepach z towarami z poludnia.

Latwe to i na bank sie uda.
dobra, dobra a jaki koszt tego? :D
a co to ma do rzeczy ????

baklazany - dwa ok 2 euro
strozzapreti 1.90 e
przecier cirio .... jakies euro ...

wzgledy tesciowej.....- BEZCENNE

za wszystko inne zaplacisz karta mastercard

p.s biorac pod uwage, ze nie ma w tym miesa to chyba drogo nie wychodzi
Takie cos to sobie sam robiłem jak miałem 15 lat
to ty uzdolniony jestes :) albo ja opozniona, zalapalam to w wieku 23 lat :P
mysle, ze dietetyczniej bylyby bakalzany zgrillowane,czesto robie warzywa na grillu.patelnia grillowa/papryke cukinie baklazan a potrm to kroje wpaski czy kostke ,kotlety z grilla tez wkostke ,gotuje paste ,wrzucam to pokrojone i wlewam sos pomidorowy/rozny ale najczesciej Barilla/
to mialo dobre byc - nie dietetyczne :) poza tym mysle, ze takiej sycylijskiej tesciowej to trzeba podwojna porcje oliwy :)
wieku 4 lat z rodzicami wyjechałem do Włoch. mieszkałem tam przez 6 lat. wieku 10 lat była przeprowadzka do stanów. już wieku 15 lat musiałem pracować więc na to aby skończyć dobrą szkołę i potem dostać sie na dobrą uczelnie .Więc życie mnie nauczyło tego aby sobie gotować
no tak :) tylko ci wspolczuc ...
gajowy_szybciutko ciesze się bo dzięki temu jestem samodzielny.D
nie mam pomyslu na zadne madre przeslanie INF, musze przyznac ze miales ch....we dziecinstwo...
a moj syncio od 6 roku zycia przy kuchni stoi i patelniami jezdzi...jak to zobaczylam pierwszy raz to sie zapowietrzylam...taki samodzielny ,,,zreszta od 4 roku zycia po chleb chodzil przez taaaka straaaszna ulice ,ze jak o tym pomysle to skora mi cierpnie...chlopak zuch mi sie udal nad schwal.Wracajac do tematu to lubie dietetycznie gotowac,licze kalorie..no coz nie jestem idealna, kazdy ma swoje slabosci..podjadam czekolade w nocy ..tonami
gajowy_szybciutko ależ miałem udane dzieciństwo. Dzięki temu jestem ekspertem w swojej dziedzinie.D
to znaczy w czym ??? bo jakos ciezko to wyczytac z kontekstu :)
czekolada dobrze ci na swiadomosc zrobi :) jedz babo ile wlezie :)
gajowy_szybciutko przekonasz się.D
o kurcze nie klotcie sie tylko prosze pomozcie co tam jeszcze wam przychodzi na mysl, kazdy przepis na wage zlota dla mnie
oni maja zawsze 3 baniaki oliwy w piwnicy, sami produkuja hihi
wpisz w wyszukiwarkę po prawej stronie: kuchnia włoska, może coś tam znajdziesz dla siebie
:)
halo zlituje sie jakas dobroduszna Polka?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 40
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Solo italiano