Do Achaniol

Temat przeniesiony do archwium.
Witam !

Słyszałam ze jakis miesiac temu miałas śłub - jezeli tak, to czy mogłaby prosić Cie o prae praktycznych wskazówek?

Pozdrawiam
jak pisalam w poprzednim watku bralam slub we wloszech, ale pewnie ta sama procedura dotyczy wlocha bioracego slub w Polsce. a wiec potrzebne :
usc:akt urodzenia , zaswiadczenie o moznosci zawarcia zwiazku malzenskiego)nulla osta).tlumaczy dokumenty na polski i musi zwrocic sie o apostile do dokumentow.
kosciol:zaswiadczenie o chrzcie i bierzmowaniu, o odbytych 2 zapowiedziach (jak bedzie bral zaswiadczenie od ksiedza niech da na zapowiedzi, potem wezmie zaswiad. ze sie odbyly) ze wszystkim do ksiedza, a on juz powinnien zalatwic wszystko sam z usc.jesli nie, to musicie isc do usc z aktem ur., zaswiadczeniem o moz.... i dac na zapowiedzi, po ok 12 dniach do 6 mies. mozecie wziac slub.
taka procedure ja przeszlam we wloszech, wiec mysle ze identycznie powinno byc w polsce.jak cos to pisz, co wiem ci napisze...pozdrawiam!!!
Hej !
własnie mi zalezy najbardziej na tym zaswiadczeniu o zdolności prawnej...czy mogłabys mi napisac po wlosku jak sie nazywa ten dokument ? i moze tez po włosku, info o zapowiedziach i dokumentach dla księdza...
Będe bardzo wdzieczna - pozdrawiam:)
"nulla osta al matrimonio all'estero"- zaświadczenia o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego za granicą (Ufficio di Stato Civile)
"atto di nascita internazionale" - akt urodzenia
Certificato di Battesimo - zaswiad. o chrzcie
Certificato di cresima - zaswiad. o bierzm.
Attestato di frequenza del corso matrimoniale - odbyty kurs przedmalz.
annunci matrimoniali in parocchia - ogloszenia w kosciele
zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do zawarcia zwiazku malzenskiego za granica - nulla osta (kosztuje 38 zlotych), tlumacz przysiegly na wloski ( 2 strony 78 zlotych)
ale to w polsce ma byc slub, wiec musza byc dokumenty po polsku :)
Dzięki serdeczne - juz przekazałam mojemu narzeczonemu te info - napewno bardzo mu pomogą:)
a teraz ma dzwonic do ambasady, mam nadzieje, ze juz sie wyjasni na 100% wszystko :)
pozdrawiam
Dokładnie - my bedziemy tłumaczyc z włoskiego na polski:)
wlasnie na stronach naszego MSZ czytalam o koniecznosci potwierdzenia dokumentow-apostile...
ciekawe czy dlugo sie na to czeka?
a czy do wydania nulla osta w Italii ja bede musiala przeslac mojemu narzeczonemu moje dokumenty: akt urodzenia, zasw.o zdolnosci do zawarcia malzenstwa???
do pobrania nulla osta w polsce potrzebowalam jedynie danych meza, czyli imie nazwisko, data urodzin i gdzie sie urodzil, i imiona, nazwiska jego rodzicow.wiec mysle ze twoj bedzie musial to samo wiedziec i podac przy wypelnianiu dokumentow.co do apostliteczekalam jakies 10 min :)
super - ciesze sie ze przynjamniej nie trzeba dlugo czekac na apostile:)
widze z tego jednak ze potrzebna bedzie chcial czy nie chcial nasza wizyta w ambasadzie w Wawie. szczerze mowiac wogole tego nie uwzglednialam w naszych planach przygotowania do slubu...
czyli droga jest nastepujaca: w italii nulla osta - potem w Wawie apostile w ambasadzie- po tym wizyta w naszym polskim USC i na koniec parafia i ksiadz.... ufff...
hej, ja mam slub zaplanowany na 13 Wrzesnia w Polsce. Po rozmowach z urzednikami w Polsce i we Wloszech i Ambasadach wydaje mi sie ze w koncu zrozumialam ze procedura zbierania dokumentow jest taka:
1. ja biore dokumenty z USC w moim miescie (zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do zawarcia zwiazku malzenskiego za granica - wiem ze slub mam w Polsce, ale oni tylko taki dokument moga mi wydac w tym momencie, i odpis zupelny aktu urodzenia).
2. tlumacz przysiegly tmaczy te dokumenty i ja je zabieram do Warszawy to MSZ gdzie potwierdzaja to tlumacznie.
3. te dokumenty zawozimy do comune we Wloszech gdzie sa wywieszane pubblicazzioni przez 11 dni.
4.po 11 dniach dokument ze byly pubblicazioni i moje zaswiadczenia sa wysylane lub zawozone do Konsulatu Wloskiego w Warszawie gdzie wystawiaja Nulla Osta (po polsku) dla mojego narzeczonego.
5. Z tym jedziemy do USC w moim miescie gdzie obydwoje podpisujemy jakies dokumenty ( nie jestem pewna co dokladnie - chyba ze chcemy zawrzez zwiazek malzenski i ze nie ma do tego przeciwskazan).
6. teraz w USC wydaja mi dokument o zdolnosci do zawarcia zwiazku malzenskiego dla Ksiedza i reszte zalatwiamy z ksiedzem.

Prosze dziewczyny powiedzcie czy to dobrze zrozumialam i czy faktycznie taka jest procedura ??? Nie mieszkamy ani w Polsce ani we Wloszech i od miesiaca tak latamy po calej Europie i za kazdym razem okazuje sie ze jakiegos dokumentu nam brakuje...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka