komunikacja miejska RZYM

Temat przeniesiony do archwium.
hej! to znowu ja! moj wyjazd lada dzien i chcialabym uzbierac jak njwiecej informacji odnosnie wiecznego miasta:) Tym razem mam pytanie odnosnie komunikacji miejskiej. Czy rozklady jazdy sa czytelne, zrozumiale? Czy jesli kupi bilet tygodniowy to to wystarczy czy ja musze go gdzie kasowac jeszcze? jesli tak, to kiedy? Ja wiem, ze te pytania moga sie wydawac glupie:P ale chcialabym wiedziec, zeby pozniej nie miec jakis problemow:P
aa i jeszcze 1, czy gdzies mozna dostac darmowa mape z rozkladem linii metra, autobusow, kolejek itd?
Bede wdzieczna jelsi naswietlicie mi troszke sytacje w Rzymie:)
Pozdrawiam
jesli chodzi o rozklady jazdy publicznych transprtow to sa one nie potrzebne ..generalniue wszystko jezdzi czesto ale tylko do 23.30, 24.00 pozniej coraz rzadziej ..no ale do termini dostaniesz sie o kazdej porze ..z odrobina cierpliwosci ovviamente;)
najlepiej kup sobie mape tam sa pozaznaczane linie metra i autobusow ..tramwaje chyba tez ..
no i najwazniejsze nie kupuj biletow ..no chyba ze masz sporo kasy i jest ci ona nie potrzebna ..ja bedac przez 4 m-ce w rzymie kupowalam tylko bilety na metro ..kontrol jest bardzo rzadko (mi nigdy sie nie trafila) no a kredytowe do polski nie dochodza wiec nie ma co sie na sile pozbawiac cash :)
dzieki wielkie:)
mojto, gratuluje podejscia do sprawy. Jazda na gape to drobna kradziez (cos bierzesz- w tym wypadku usluge - ale za nia nie placisz , a za przeproszeniem tylek przewiozlas) nie dosc, ze sie chwalisz (jakby bylo czym)to jeszcze innych namawiasz. No tak , kazdy uczciwy czlowiek, ktory placi za bilet w autobusie to po prostu frajer...wstydzilabys sie
ja i tak mam zamiar kupic bilet tygodniowy, bo we wszystkich przewodnikach pisza, ze sa kontrole i mozna jakies 50 euro zaplacic kary i nie ma zlituj sie dla turystow. tylko chcialam sie dowiedziec czy ten bilet trzeba kasowac,czy cos z nim robic?
sorry skrzatek za poprzednie wtracenie nie na temat ale po prostu nie zdzierzylam. w jakims poprzednim poscie napisalas gdzie bedziesz mieszkac i dopiero pozniej uswiadomilam sobie, ze z czesci trasy, ktora bedziesz pokonywac zdarza mi sie korzystac i rada mojto byla o tyle nietrafiona, ze na tej trasie (kolejka podmiejska Viterbo-Roma do Piazzale Flaminio i pozniej stacje metra)po prostu raczej sie nie da bez biletu- na wiekszosci stacji kolejki podmiejskiej sa bramki( na piazzale Flaminio np)a w metrze na wszystkich i nie wejdziesz bez waznego biletu. Na biletach okresowych wpisuje sie imie i nazwisko i date urodzenia, kasujesz w autobusie, przy wejsciu do kolejki czy metra a pozniej za kazdym razem gdy wkladasz do czytnika( tam gdzie sa bramki) po prostu otwiera Ci bramke. mam nadzieje, ze bylo w miare jasno..
kasujac za pierwszym razem na bilecie drukowana jest data, ktora sprawdzaja w razie kontroli, pozniej nie kasujesz po prostu uzywasz go jako "klucza" do bramek a wsiadajac tam gdzie nie ma bramek np. do autobusu nic nie musisz robic
ach, przypomniala mi sie wazna rzecz, we Wloszech trzeba miec zawsze przy sobie dowod tozsamosci, moga sprawdzic twoje personalia w srodkach transportu- pamietam jak mi sie to zdarzylo za pierwszym razem i wciskalam policjantce bilet a ona, ze chce dokumenty a nie bilet, a ja "o co jej chodzi? jakie dokumenty? przeciez bilet mam dobry..." he he ;)
stonoga ..nie bede sie tlumaczyc ..wstydzic tez sie nie zamierzam ..kazdy ma swoj rozum i sam wie co ma robic ..skrzatek zdecydowal/a kupic bilet i w cale go/jej nie uwazam za frajera z tego powodu tak jak zasugerowalas ..ciebie zreszta tez nie ..nie oceniam innych ..mialo byc o biletach w rzymie a ze cos na ten temat wiedzialam to sie wypowiedzialam ..a skrzatek podziekowal/a wiec chyba moja wypowiedz byla po czesci odpowiedzia na pytanie ..
Ok, kazda z nas powiedziala swoje, moze i chcialas tylko pomoc, ja "niestety" oceniam to co powiedzialas negatywnie i nie umialam sie powstrzymac od komentarza. Jesli to co powiedzialam moze uswiadomi cos innym osobom to i tak bede zadowolona.
dzieki za jakiekolwiek info. super, ze mi powiedzialas jak to sie robi:) pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia