obywatelstwo wloskie / residenza

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie! "Biegam" juz od dluzszego czasu po internecie i czym wiecej stron ptrzegladam, tym wiecej mam watpliwosci. Jestem zona WLocha od ponad roku, chce zlozyc dokumenty o nadanie obywatelstwa.
Czy ktosc moglby wyjasnic mi (ew. podac link) jakie dokumenty nalezy zebrac, ktore nalezy przetlumaczyc przez Ambasade, a ktore mozna samemu (z autocertificazione). Wiekszosc stron na ten temat pochodzi sprzed 5-8 lat i nie mam pojecia czy zawarte w nich dane sa poprawne.
I jeszcze jedno: jestem zameldowana i w Polsce i we Wloszech: czy zgodnie z prawem bede musiala sie "wymeldowac" z Polski? Przepraszam za ignorancje w temacie i dziekuje za wszelkie wskazowki :)
ze strony Ministero degli Affari Esteri:

http://www.esteri.it/MAE/Homemobile.aspx?LANG=IT

Matrimonio con cittadino\a italiano\a.

Quali requisiti sono richiesti?

* residenza legale in Italia per un periodo di almeno sei mesi dopo il
* matrimonio oppure tre anni di matrimonio se residenti all’estero;
validità del matrimonio;
* assenza di condanne penali;
* assenza di impedimenti connessi alla sicurezza nazionale.

A chi va indirizzata la richiesta di cittadinanza?

La domanda di acquisto della cittadinanza va indirizzata al Ministro dell’Interno e va presentata alla Prefettura della Provincia di residenza, se la residenza è in Italia, o all’Autorità diplomatico-consolare, se la residenza è all’estero.

Documentazione da presentare alla prefettura

Quali documenti sono necessari per la richiesta d’acquisto di cittadinanza?

Documenti AUTOCERTIFICABILI

*
Certificato Generale del Casellario Giudiziale (in bollo);
*
Certificato di Stato di famiglia (in bollo);
*
Certificato storico di residenza; se i Comuni di residenza legale sono stati più di uno, va presentato un certificato anagrafico storico per ogni Comune (in bollo);
*
Copia autenticata dei modelli 740 o 101 del triennio antecedente la domanda oppure certificazione rilasciata dal competente Ufficio delle Imposte Dirette circa le dichiarazioni dei redditi prodotte nel triennio immediatamente antecedente la presentazione della domanda.

Documenti NON AUTOCERTIFICABILI

*
richiesta di acquisto della cittadinanza da compilarsi su un modello prestampato reperibile presso la Prefettura competente in relazione al luogo di residenza dell’interessato;
*
atto di nascita del Paese di origine completo di tutte le generalità; in caso di documentata impossibilità, attestazione rilasciata dalla Autorità Diplomatica o Consolare del Paese di origine, debitamente tradotta e legalizzata, nella quale vanno indicate le generalità (nome, cognome, data e luogo di nascita), nonché la paternità e la maternità del richiedente;
*
Certificato penale del Paese di origine e dei Paesi in cui si è risieduto (autocertificabile solo dai cittadini comunitari);
*
Autorizzazione alle competenti autorità del Paese di origine a rilasciare tutte le informazioni sul proprio conto che fossero richieste dalle Autorità Diplomatiche Italiane, da compilare su modello prestampato da ritirarsi presso la Prefettura;
*
Certificato di svincolo dalla cittadinanza di origine tranne nel caso in cui la propria cittadinanza non si perda automaticamente con l’acquisto volontario di una straniera;
*
Dichiarazione di rinuncia alla protezione dell’Autorità diplomatico consolare italiana nei confronti dell’Autorità del Paese di origine, da compilare su modello prestampato da ritirarsi in Prefettura (solo per richiedenti la cittadinanza per residenza in Italia).
Certificato di cittadinanza italiana del coniuge in bollo (solo per richiedenti la cittadinanza in seguito a matrimonio).

Dopo la presentazione della domanda, vengono richiesti dall’autorità competente altri documenti quali:

*
Carichi pendenti rilasciati dalla Procura della Repubblica presso la Pretura e il Tribunale competenti per territorio in relazione alla località di residenza dell’interessato;
*
Dati relativi all’ingresso e al soggiorno dell’interessato.
*
Estratto dai registri di matrimonio del Comune italiano presso il quale è stato trascritto il relativo atto (solo per richiedenti la cittadinanza in seguito a matrimonio).

N.B. Il richiedente, per abbreviare l’iter del procedimento, può sempre esibire o inviare per via telematica copia, anche non autenticata, dei certificati in suo possesso!

Faktycznie, zgodnie z ustawa o ewidencji ludnosci
http://www.lex.pl/serwis/du/2001/0960.htm

osoba wyjezdzajaca za granice na dluzej niz 2 miesiace "jest obowiązana zgłosić swój wyjazd oraz powrót właściwemu ze względu na miejsce pobytu stałego organowi wymienionemu w ust. 1. Zgłoszenia wyjazdu dokonuje się najpóźniej w dniu opuszczenia dotychczasowego miejsca pobytu, a zgłoszenia powrotu - najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia powrotu."

Ale przyznam, ze nie wiem jak to sie odbywa w praktyce.
czy zgodnie z prawem bede musiala sie "wymeldowac" z Polski? każda osoba wyjeżdżająca za granicę na okres co najmniej 3 miesięcy, powinna zgłosić ten fakt w urzędzie gminy/dzielnicy/miasta, w którym jest zameldowana, a następnie powinna zgłosić tam także fakt powrotu do kraju. Podstawa prawna: art. 15 ust. 3 ustawy z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (tekst jednolity: Dz.U. z 2001r. Nr 87, poz. 960 z późn. zm.) WYMAGANE DOKUMENTY:
1. Wniosek o zgłoszenie wyjazdu za granicę ponad dwa miesiące (wniosek w załączniku)
2. Do wglądu:
· dokument stwierdzający tożsamość
· książeczka wojskowa (dotyczy osób podlegających ewidencji wojskowej).Najpozniej tydzien przed wyjazdem,wniosek wypelnia sie osobiscie. Kazda osoba, która opuszcza miejsce stałego lub czasowego pobytu na ponad 2 m-ce ma obowiązek wymeldowania się. Wyjazd za granicę powyżej 2 m-cy stwarza obowiązek zgłoszenia wyjazdu i powrotu.. Ale na pocieszenie przeczytaj to http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/13878,adres_zameldowania_zniknie_z_dowodu_osobistego.html
Ze cooo??? .-))))
Pytanie do wszystkich ...czy ktos z Was zglosi w PçL, ze wyjechal z kraju????
absolutnie ;)
absolutnie nie mam rozumiec :-)))))
absolutnie nie oczywiscie :)
ja tez nie a wyjechalam 13lat temu:)))
No ja 3 lata temu ..jeszcze mnie nie scigaja .-)))
Upss dopiero teraz doczytalam ze pyatanie padlo w okolicznosciach starania sie o obywatelstwo...
a teraz jak bede odbierala nowy dowod to bede zobowiazana zglosic sie z nim do skarbowki - oni sie nie czepiaja o te sprawy meldunkowe?
tatarenka ja niedawno skladalam taki wniosek wiec juz ci mowie.
Po pierwsze z dokumentow polskich potrzebny jest tylko akt urodzenia najlepiej na druku miedzynarodowym wtedy nic nie musisz tlumaczyc.
Z dokumentow wloskich:
-fotocopia carta d'identità
- certificato di residenza
- Attestato di regolarità del soggiorno per i cittadini dell'Unione Europea(fotocopia)
-marca da bollo
- wniosek o przyznanie obywatelstwa+ 2 jego fotocopie
Wniosek ten powinnas znalezc na stronie internetowej twojej prefektury.
Reszta to same autocertificazione, ktore zawiera wniosek. Ode mnie nic innego nie chcieli choc jak widze w internecie podaja tez inne dokumenty ( np. certificato di matrimonio nie chcieli).
A propos tego Attestato di regolarità powiedziano mi ze z nim juz bede miala lekarza na czas nieokreslony ale nie mialam czasu tego sprawdzic w praktyce. Moze ktos wie czy to prawda?
z lekarzem nie prawda przynajmniej u mnie w Rzymie, w usl jak pytalam dlaczego znowu na rok to sie wymigali, ze jeszcze w tym roku przepisy takie sa, czyli jest totalny balagan i nieznajomosc przepisow wg mnie...pewnie im sie nie chcialo grzebac i szukac tych nowych przepisow...
jestem do tego przyzwyczajona....
stracilam wiele dni i nerwow zalatwiajac jakiekolwiek dokumenty...
a obywatelstwo to bedzie moj ostatni krok, sciagnelam sobie druki z int i wyglada na to, ze bedzie latwo...bo druki proste i wiele nie wymagaja ale ja i tak nie wierze bo przy moim szczesciu znowu cos bedzie nie tak...
Hmmm sorry..ze jestem taka upierdliwa..-..ale znowu cos doczytalam .... o co chodzi z tym lekarzem...lekarz na rok? Jamam zameldowanie we wloszech od 3 lat...zmienialam juz pare raze zamieldowanie bo sie przenosilam ...i zawsze mam lekarza na stale a nie na czas okreslony...mam lekarza i kropka
To wlasnie potwierdza teze, ze wszystko zalezy od urzednika ktory cie obsluguje. Mi tez raz dali na czas nieokreslony ale musialam zmienic, bo moja lekarka zmienila USl no i pozniej trafilam na jedna zolze w okienku, ktora sie doczepila i nie bylo rady i teraz mam na rok. Chyba poczekam tez jak mi sie skonczy , bo nie mam ochoty ogladac jej geby w najblizszym czasie.
Nie zgodze sie, ze wszystko zalezy od urzednika.:)
Zgodnie z aktualnie obowiazujacymi przepisami (okolnik z 3 sierpnia 2007) okres, na jaki mozna sie zapisac do SSN musi odpowiadac okresowi, na jaki jest zawarta umowa o prace. Jesli umowa jest na czas nieokreslony, to w ASL rejestruja cie bezterminowo, w przypadku umow na czas okreslony, rejestruja na czas trwania umowy.
Wczesniej (gdy byla jeszcze koniecznosc posiadania permesso a pozniej karty di soggiorno) okres na jaki mozna bylo sie zarejestrowac w SSN uzalezniony byl (do dzis tak jest dla obywateli spoza Unii) od okresu na jaki bylo wydane permesso lub karta. Przy karcie pobytu bylo ograniczenie, ze tessera sanitaria tracila waznosc po 10 latach. Ja np. mialam wydana karte na 5 lat i na 5 lat zapisano mnie do SSN.
No i tu sie komplikuje... Kiedy przyjechalam 3 lata temu dostalam umowa na czas nieokreslony..permesso di lavoro tez na czas nieokreslony (w sierpniu 2005 Polacy jeszcze musieli je posiadac..pozniej zostalo zniesione). Na podstawie permesso di lavoro wystawili mi permesso di soggiorno na 5 lat czyli do 2010.
Pozniej normalnie sie zarejestrowalam do SSN i tam nie mialam zadnej waznosci mojego "czlonkowska w SSN)
A co do tessery to Tessera sanitaria ta zolta plastikowa ma swoja waznosc 5 lat tak czy siak i nie wazne czy jesem Polska meiszkajaca we Wloszech czy Wloszka mieszkajaca we Wloszech....te karty istneia od 2[tel]i wszystcy mnaja wazne do 2011...( zrobilam wlasnie rozeznanie w biurze .-))))
trishya dzieki za informacje, zawsze sie zastanawialam o tego lekarza czemu go dostaje tylko na rok a Ty mi to wyjasnilas! Nie mam umowy o prace a pewnie jako zona Wlocha przepisy mowia tylko na rok?! Moze mysla, ze od mojego Makarona uciekne...:)
Moj lekarz zna rodzine meza od lat 40stu i mnie tez kupe lat! I on mnie rozumie, narzeka na biurokracje i pisze mi recepty nawet jak zapomne odnowic ksiazeczke. A teraz na wakacje wypisal mi full antybiotykow i lekarstw dla moich znajomych w Polsce, chyba bede mu musiala kupic zubrowke chociaz jeszcze nigdy w zyciu nic ode mnie nie dostal!
Troszeczke odbieglam od tematu....

A tessera sanitaria mam na 5 lat, jak wszyscy zreszta.
100noga, a to "attestato di regolarita' " mialas z comune?
Nie wiecie, czy trzeba osobiscie te dokumenty skladac? Czy trzeba jakos wczesniej sie umawiac do tej Prefettury? Bo chyba tam sa jakies dlugasne kolejki, co?
Kochani dziekuje za wszelkie informacje! Wyjatkowo cenne!
A proposito, ja mam lekarza na rok :( i to po wielkich bataliach, bo pan w okienku pierwsze slyszal, ze zona Wlocha zameldowana i z wloska carta d'identita' ma prawo "okradac" SSN
Attestato di regolarità wystawia comune. A do prefettury osobiscie, bo musisz wszystko podpisac w obecnosci urzednika. Ja bylam dwa razy i nie bylo kolejek, bo do cittadinanza maja osobe okienko.
Dzieki Trishyi tez mi sie rozjasnilo czemu mi dali lekarza na rok- mialam ze soba tylko certificato di matrimonio i oczywiscie pani cos baknela ze nie moze mi dac na dluzej , bo co bedzie jak jutro rzuce meza he he.
Co nie zmienia faktu ,ze inna kilka miesiecy wczesniej dala mi na czas nieokreslony z tymi samymi dokumentami...
Sadze, ze ASL rejestruje malzonka obywatela wloskiego tylko na rok, poniewaz w przepisach nie jest sprecyzowane na jaki okres moga dokonac rejestracji. Jest informacja, ze czlonek rodziny obywatela wloskiego ma prawo sie zapisac i juz. Pewnie dlatego urzednicy stosuja wlasna interpretacje i mowia, ze nie moga zarejestrowac na dluzej. A powinni dokonac rejestracji na czas nieokreslony.

http://www.immigrazioneoggi.it/rubriche/lettere/luglio_08/041.html
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Kultura i obyczaje

»

Pomoc językowa - tłumaczenia