kontynuacja studiów we Włoszech - dokumenty

Temat przeniesiony do archwium.
Witam po raz pierwszy.
Przepraszam, pewnie juz o tym bylo ale jakos nie moge znalezc.

Wybieram sie na studia do Bari. W Polsce zrobilam licencjat, tam zamierzam skonczyc studia (informatyka).

Próbuje sie zorientowac w dokumentach które musze pozalatwiac i ta cala papierkologia mnie przeraza.
Bazuje na informacjach ze strony http://www.ambvarsavia.esteri.it/Ambasciata_Varsavia/Templates/Pagina_Interna.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID=%7b27B1120E-BF0C-42A1-ACC6-0EAE3B705623%7d&NRORIGINALURL=%2fAmbasciata_Varsavia%2fMenu%2fIn_linea_con_utente%2fDomande_frequenti%2fRisposte_FAQ%2fFAQ4%2bloc%2ehtm&NRCACHEHINT=NoModifyGuest

Czy to wszystko faktycznie jest konieczne? Poswiadczenia od kuratorium i ministerstw?

Obmyslam sobie plan dzialania i wlasnie na tych ministerstwach utknelam - potrzebne sa poswiadczenia z Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyzszego. Czy to oznacza ze musze sie stawic w Warszawie w siedzibach tych ministerstw czy moze jest mozliwe "zdalne" zalatwienie tej sprawy lub przez jakies oddzialy?

Ile czasu Wam zajelo zalatwianie tych wszystkich dokumentów? Dla mieszkanców Warszawy jest to pewnie latwiejsze, ja niestety z Grudziadza...

Pozdrawiam, Sabina
Cze, niestety tak:/ ja wszystko zalatwialam osobiscie (w maju), zajelo mi to 2 dni:) Podobno mozna wszystko zalatwic poczta, ale nie wiem ile czasu trzeba czekac na zwrot dokumentow:/

Pozdrawiam:)
Ja na razie nie mam pojęcia ile czasu zajmie tłumaczenie, ale np. w kuratorium mi powiedzieli że 2 tygodnie mam czekać na legalizację. No to czekam.
Jestem z Grudziądza, wniosek o legalizację miałam złożyć do toruńskiego oddziału Kuratorium z Bydgoszczy. No to złożyłam. Jest też filia w Grudziądzu ale tamta pani tylko się dziwiła i pytała kto mnie do niej przysłał.
A pani z Torunia powiedziała że teraz muszą wysłać kuratora z Torunia do Grudziądza, jak już wróci to... jeśli szkoła faktycznie istnieje (? :D ) wysyłają moje świadectwo do podbicia w Bydgoszczy skąd musi wrócić do Torunia skąd mi odeślą do Grudziądza!
Czy to nie farsa?
A to tylko mały kawałeczek całej papierologii!

Teraz basiek mam pytanie oddnośne tłumaczeń.
Czy to potwierdzenie świadectwa maturalnego też się tłumaczy?
Potem - czy jak mi dyplom licencjacki zalegalizują w ministerstwach to to co oni mi dadzą też się tłumaczy?
Chodzi mi o to czy najpierw przetłumaczyć i potem oryginał i tłumaczenie daje się do legalizowania czy najpierw się legalizuje a potem tą legalizację się tłumaczy...
Pytam serio bo się zakręciłam :)
ps. bo pani z Ambasady powiedziała że najpierw przetłumaczyć potem z tym do ministerstw a tutaj ktoś mówił że robił to w odwrotnej kolejności...
Tlumaczenie musi byc na koncu / takze znajdujacej sie tam legalizacji /.
Hm... ja zaczelam od tlumaczenia (dyplom+program studiow), pozniej poszlam do ministerstwa 1+2, i na koncu do ambasady po dichiarazione di valore i tyle. W nast tyg ide zaniesc dokumenty. Mam nadz ze sie nie okaze ze czegos mi brakuje! (ale mysle ze raczej nie bo jak bylam po inf to mi nic mnie wpominali o swiadectwie ukonczenia szkoly sredniej! zreszta tu chodzi tylko o uzupelniajace) pzdr
czesc Basiekw! czy mozesz mi poradzic w jaki sosob otrzymalas program studiow? ja niestety ukonczylam studia 5 lat temu, wiec otrzymanie programu w cale nie jest latwe..czy potem program nalezy legalizowac w MEN i MSZ? pozdrawiam karina
Program (wypis wszystkich przedmiotow, zal i egz) dostalam przy odbiorze dyplomu. Tez konieczna jest legalizacja programu.
czesc BasiekW! czy mozesz mi sprecyzowac co mialas na mysli odnosnie programu studiow? poniewaz mnie poproszono o tresc programu (np.prawa karnego, cywilnego itp.tego czego sie uczylam..nie chodzilo mi o wypis wszystkich przedmiotow zaliczonych..czy tresc programu danego przedmiotu tez musze zalegalizowac? pozdrawiam
niestety musisz przetlumaczyc i zalegalizowac WSZYSTKO. tylko na podstwie szczegolowego progrmu studiow moga zaliczyc Ci 3 lata licencjata. Same nazwy przedmiotow nie potwierdza czy to co zroiliscie w trakcie zajec bedzie zgodne z tym co robili studenci z Bari na tym samym kierunku...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Życie, praca, nauka