Technikum informatyczne we Włoszech.. istnieje?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, jestem teraz w 3 klasie ITC (technikum handlowego?), zostały mi tylko 2 lata, jednak czuje że nie wytrwam do końca i nie zdam matury, i myśle o zmianie szkoły (wiem że późno, ale cóż) na jakaś o profilu informatycznym. Tylko że tutaj takich chyba nie ma! Wpisuje najróżniejsze hasła w google, wchodzą mi same kursy, nic konkretnego.. tu chyba nie ma czegoś takiego jak technikum informatyczne, czy nawet profil mat-inf w LO. Wiecie coś na ten temat? Bardzo mi zależy.. a jeśli nie, to do kogo moge sie zwrócić w takiej sprawie, gdzie zadzwonić :/ Muszę szybko decydować bo rok szkolny już tuż tuż..
Moglbys (lub moglabys) starac sie by przejsc do liceo scientifico (ale jak sie tego dokonuje to juz nie wiem) a po uzyskaniu matury isc na studia informatyczne.
hmm no troche kiepski pomysł, to co ta różnica teraz czy zostałbym w tej szkole czy sie przeniosl to scientifico.. jakbym sie przeniosl do informatycznej to nie musialbym dużo nadrabiać bo na kompach sie znam, co innego do naukowego o którym nie mam pojecia zielonego. poza tym równie dobrze moglbym isc do kazdego innego, przecież po każdej szkole moge pisać mature i iść na studia.
poza tym interesuje mnie konkretnie czy są takie szkoły, bo jak są, to moge jeździć to wiekszego masta jakiegoś nawet.

proszę o pomoc.
Cześć Eladril :)
Mam takie offtopowe pytanie.
Napisałeś wyżej, że znasz się/interesujesz się informatyką.
Chciałbym nawiązać kontakt z kimś kto zna się na programowaniu, spokojnie... chodzi o proste aplikacje ogólnie mówiąc 'webmasterskie'.
Jeśli jesteś zainteresowany kontaktem, napisz na maila (adres w profilu).
Są takie szkoły. Szkoda, że nie podałeś jakie miasto Cię interesuje (albo nie doczytałam, śpię już :P ). Wpisz w Google Istituto Tecnico Informatico, i Twoje miasto, albo region.
hm dzięki, dotąd wpisywałem po prostu 'tecnico informatico' i wyskakiwały jakieś oferty dla techników (asystentów) informatycznych ;p zaraz to sprawdze, dzięki.
nieznajduje żadnych szkół.. http://www.google.it/search?hl=it&q=istituto+tecnico+informatico&btnG=Cerca&meta= wyglada chyba na to że naprawde nie istnieją :/ a mieszkam w Marche, koło Ancony.
Wyskakuje np. liceo scientifico tecnologico-informatico. Nie wiem czy akurat tam gdzie mieszkasz.
Ok, rzeczywiście pod Istituto Tecnico Informatico niewiele się pokazuje, ale odkryłam, że są "profile" informatyczne w liceo scientifico. Czyli musisz szukać w tych liceach. Ja znalazłam np. to: Liceo Scientifico Galilei http://82.185.96.83/index.php?option=com_content&task=view&id=5&Itemid=28 To jest takie piano di studio i musisz patrzeć tam gdzie na górze jest napisane P.N.I. , na dole jest wyjaśniona różnica między P.N.I i innymi 'profilami'.
Liceo Scientifico Luigi di Savoia http://www.liceosavoia.it/content/view/40/ tutaj patrz na sam dół. Może znajdziesz jeszcze jakieś liceum, ja już więcej nie szukałam.
Powodzenia! :)
wielkie dzięki za informacje.. jutro bede jezdzil po okolicznych szkołach i pytał.

"Risulta evidente che lo scopo di questo progetto sperimentale non è quello di insegnare informatica come disciplina di studio, ma quello di consentire agli studenti di meglio apprendere la matematica anche mediante l'uso degli strumenti che le nuove tecnologie mettono a disposizione."

to niestety oznacza, że nie jest to typowo informatyczny profil.. jesteś pewna że jest to już 'maksymalna opcja' jeśli chodzi o informatyke? nie ma naprawde prezycyjnych szkoł i profilów?

jeśli nie ma, to myśle że zostane przy tym.. uczą chociaż turbo pascala, a to już podstawa, chociaż zmienić szkołe tylko dlatego.. no nie wiem musze to przemyśleć. jeszcze raz dzieki za odp.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia