Praca w Rzymie

Temat przeniesiony do archwium.
31-55 z 55
| następna
Ja czasem mam wrazenie ,ze w rzymie sa sami rumeni nie romani ;-) , a przynajmniej co drugi , ja tu czasem czesciej slysze rumunski niz wloski ,jeszcze jakis czas temu zastanawialam sie dlaczego wlosi tak nienawidza rumunow , ale odkad zamieszkalam w rzymie ,zrozumialam , oczywiscie nie chce przypisywam rumuna wszystkich "nieszczesc" tego swiata ,ale prawda jest taka ,ze to co oni wyprawiaja w italii przechodzi ludzkie pojecie ,a jesi inny boja sie chodzic swobodnie po ulicach tyklo dlatego ,ze oni tam sa tu juz jest cos nie tak ...
odkad tu jestem kazdy mi mowei " nie idz tam ,bo tam sa rumuni " , "nie przechodz tedy , bo tam sa rumuni "... ecct.
:-/
Mam kolezanke Rumunke i ona powiedziala mi ze po wejsciu Rumunii do Uni Europejskiej nastapilo podobne zjawisko jak w przypadku gdy Polska weszla do UE i Polacy zaczeli masowo wyjezdzac do UK i Irlandii. Rumunie zaczeli tez masowo wyjezdzac ale do Wloch. I niestety wiekszosc z nich zamiast szukac pracy zaczelo szuka "latwiejszych" sposobow na przezycie czyli kradzieze i napasci. Ta dziewczyna niedawno byla w Rumunii odwiedzic swa rodzine (we Wloszech mieszka juz od szkoly sredniej) i powiedziala, ze tam przestepczosc bardzo zmalala. Poza tym zlodzieje i przestepcy ponoc w Rumunii byli bardzo ostro traktowani. Natomiast we Wloszech sa bezkarni i nikt nie moze sobie dac z nimi rady.
Zgadzam sie , pracuje z rumunami ,niektorzy z nich mowia otwarcie ,ze wstydza sie przyznac skad pochodza ....
Jedna z moich najlepszych kolezanek jest rumunka ,pracujemy razem ,mowila mi niejednokrotne ,ze wiele razy byla traktowana jak "smiec" tylko dlatego ,ze jest rumunii ,dla wielu wlochow rumun to gorsza kategoria czlowieka ... ,ale z drugiej strony wielu z nich stara sie bardzo intensywnie o te opinie ,ja strasznie nie lubie uogolnien , nie lubie wrzucac wszystkich do jednego gara ,ale odkad jestem w rzymie patrze na nich z innej strony ...
i niestety ogolnie rzecz biorac nie moge powiedziec nic dobrego (...)
Przeciez w Italii jest tez mnostwo innch nacji ,na przyklad tu , hindusi , latynosi ,o nich nie slysze nigdy nic zlego ,to nie przed nimi ludzie uciekaja ....
moj przyjaciel ,rzymianin ,powiedzial mi ,ze jeszcze kilka lat temu Rzym byl wzglednie spokojnym miastem ,ale odkad tu przyjechali stal sie "bagnem" ...
nie wiem czy przesadza czy nie ,ale fakt jest taki ,ze tu prawie kazdy sie ich boi ...
ktos szuka jeszcze pracy w Rzymie? http://www.wlochy.edu.pl/Wlochy,Praca-we-Wloszech--Rzym,304.html
JAk znasz dobrze język, to poszukaj w necie o Mobility Manager. Takie oasoby teraz będą potrzebne w wielu duzych firmach. Jest to pośrednio narzucone odgórnie przez UE.
Pozdro
Wlosi czesto myla rumeni z rom, maja ich wszystko za jedno i to samo i z tego jest problem dla rumenek.
no widzisz sama?//amoglas napisac ladniej i bardziej 'po polskiemu'..bo tak to brzmi jak po chinsku ..'Wlosi czesto myla Rumunów z Cyganami, maja ich za tą sama nacje i to jest powodem problemów dla Rumunek'....teraz brzmi lepiej...
litewrowka..jia xin../akurat ci wierze, ze to twoje imie!/ty pisz lepiej po wlosku niz po 'polskiemu'..bo piszesz podejrzanie znajomo... jak Inf
nie jestesmy na forum wloskim czasem? heh, jeszcze tego brakuje, ze mam cos komus udowadniac.
Wlosi nie sadze, zeby mylili rumenow z romami, robia to swiadomie jak juz... W Rumunii jest wielu Cyganow i dla Rumuna(ktory cyganem nie jest) nazwanie go romem to najwieksza obelga.
Ja tez staram sie nie uogolniac...znam osobiscie kilka Rumenek i Rumunow, ktorzy sa spoko, ale wiekszosc niestety to margines. Zreszta oni sami twierdza, ze margines przyjezdza do Wloch, bo tutaj za wszelkie wykroczenia sa lagodnie karani albo wrecz niekarani. Italia luz blues. Taka jest prawda.
A co do niebezpiecznosci Rzymu to sie nie zgodze...codzienne kradzieze i wszelkie gwalty mienia sa na porzadku dziennym tak samo jak w wielu innych miastach Europy. Ja po prostu jestem czujna, w metrze, autobusach...na kilometr widac kto moze byc niebezpieczny, wiec unikam ryzykownych sytuacji...
Jedyny przykry incydent, ktory pozostanie w mej pamieci to napasc na moja osobe, w bialy dzien ze strony....Polki! Zostalam wytargana za wlosy przez jakas psychopastke w autobusie za to, ze jestem Polka i, ze wg niej przyjechalam sie tutaj kur...wic, no coz...
W mojej obronie staneli Wlosi, kierowca autobusu zatrzymal sie i zapytal czy chce zlozyc skarge na policje bo oni ta pania znaja...
To bylo wiele lat temu...i byl to jedyny niebezpieczny incydent jaki przytrafil mi sie w tym miescie.
>>>i byl to jedyny niebezpieczny incydent jaki przytrafil mi sie w tym miescie.
chyba bardziej przykry niz niebezpieczny, duzo jest wszedzie ludzi znerwicowanych, potrzebujacych wyladowac sie na kims, kogo uwazaja za slabszego. W polsce robia ta samo.
czyli zrobilam z igly widly:D???
pewnie, moglo byc gorzej...brrrr non ci voglio pensare
mnie w Rzymie w obrzydliwy sposób oszukał taksówkarz :-( miał świadomość, że muszę skorzystać z jego usług (miałam zwichniętą nogę i groziło mi spóżnienie na samolot). A taki sympatyczny się wydawał, starszy dystyngowany pan, który mógłby być w wieku mojego ojca..
:-) tak czytam o Rzymie i przypomniała mi się moja pierwsza podróż za granicę i właśnie do Rzymu ze znajomymi (same dziewczyny). Pragnienie zobaczenia wiecznego miasta. Było ciekawie, bo po włosku umiałyśmy powedzieć tylko ciao i pizza:-) Raz jak wracałyśmy do hotelu i nie wiedziałyśmy na jakim przystanku wysiąść to z kierowcą jeszcze pół autobusu nam tłumaczyło. A jak zrobiłyśmy zakupy w sklepie, gdzie pracowała polka :-O i z wrażenia zapomniałyśmy zakupów, to jeden włoch biegł za nami z siatką zakupów. Fajnie było, poza jednym zbokiem w autbusie:-/
CZESC WSZYSTKIM.JESTEM DO SZALENSTWA ZAKOCHANA W RZYMIE!I CHCIALA BYM TAM WYJECHAC,SZUKAM OSOBY TRA MA TEZ TEN SAM ZAMIAR CO JA.POWIEM TYLK ZE BYLAM PRZEZ 7 LAT W NEAPOLU ZNAMDOBZE JEZYK.W RZYMIE EZNAM NIKOGO.JEZELI KTOS MA ZAMIAR WYJECHAC TO PROSZE O KONTAKT.W DWUCH ZAWSZE [email] CZEKAM NA ODPOWIEC!!!!
Lepiej nie przyjeżdżaj... Nie wiem czy czytałaś inne posty...
np. ten:
"... Jedyny przykry incydent, ktory pozostanie w mej pamieci to napasc na moja osobe, w bialy dzien ze strony....Polki! Zostalam wytargana za wlosy przez jakas psychopastke w autobusie za to, ze jestem Polka i, ze wg niej przyjechalam sie tutaj kur...wic, ..."

To co się uśmiałem ;DD
ROMANESSKA JAK MOZESZ TO ODEZWIJ SIE JA MAM ZAMIAR JECHAC DO RZYMU I TAM ZAMIESZKAC MOZEMY RAZEM ZNALESC JAKIES MIESZKANIE I NAPEWNO SIE DOGADAMY.MUJ E-MAIL [email]
Napewno sie dogadamy bo muwimy tym samym jenzykiem. muj i tfuj jest indentyczny. Pszyjerzdzaj bo mam jusz dla ciebie hate.
hate..?..to z angielskiego, o ile sie nie myle :D
Nie kumam- nie znam angielskiego ale po polsku muwie bardzo dobże. Poprostu muwilam o lokóm.
..'kuma kum jest nas tutaj caly tlum'...he he pamietam to z przedszkola... he he
romanesca dai mi do ciebie jakies namiary.ty nie jestes polka prawda
182-22
romaneska a co to jest za numer?masz e-maila
Temat przeniesiony do archwium.
31-55 z 55
| następna

« 

Życie, praca, nauka

»

Brak wkładu własnego