Obywatelstwo-jak dlugo czekaliscie?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |
Kochani! Zlozylam w prefekturze dokumenty o obywatelstwo. Italia ma na cala procedure 2 lata - czy rzeczywiscie czekaja do ostatniego momentu i calosc tak dlugo trwa? No i jak wyglada giuramento al comune? Dziekuje Wam serdecznie!
Moja żona (polka) miała po pół tora rok małzenstwa (dlatego że dziedzko był, procedura była szibka).
Giuramento in comune był prosta formalność, 10 minuty.
Deelayah nie wiesz moze..w tym samym temacie..nie wiecie czy w nowym paccheto di sicurezza obowiazujcy od 21 maja br przeszla ta propozycja by podwyzszyc czas oczekiwania na obywatelstwo po zawarciu zwiazku malzenskiego z obyw.wloskim do 2 lat? mieli taka propozycje w koncu maja..czy to przeszlo?..rzad chcial miec kontrole nad fikcyjnymi malzenstwami
Ja bym podwyzszyla nawet do 5. Bylam ostatnio w prefekturze i zasiegal informacji w tej dziedzinie pewien Wloch, ktory dopiero ma sie ozenic z Brazylijka. Tak sie spieszyl, ze przez telefon zrozumieli, ze jest juz po slubie i kazali sie zglosic. Moim zdaniem obywatelstwo to powazna sprawa: najpierw nauka jezyka, poznanie prawa itp., a dopiero potem podanie o obywatelstwo. Ja z kolei popadlam w przesade i czekam az mi dadza honorowe. :)))
jasne ja bym jeszcze kazala hymn wloski zaspiewac...obowiazkowo:D bo czasem pozal sie Boze...sam prezydent przekreca hymn...
Z tego, co mi wiadomo, ustawa o bezpieczeństwie nie zawiera żadnych odniesień do obywatelstwa włoskiego. W każdym razie ja również nie miałabym nic przeciwko zwiększeniu limitu czasowego.
ja zlozylam dokumenty w pazdzierniku 2006 .Mily, mlody urzednik poinformowal mnie,ze czas oczekiwania 2 lata teoretycznie ale moze sie przeciagnac bo zalezy to od ilosci podan,Rzymu itp.Dlatego zaskoczylo mnie,ze dostalam powiadomienie na poczatku kwietnia tego roku...Musialam wstawic sie osobiscie do prefetkury. Dostalam dokument dla urzedu miasta o nadaniu mi obywatelstwa przez burmistrza (w urzedzie byli szybcy ale zadecydowc mozesz Ty jasne,ze zalezy od burmistrza (masz czas 6 miesiecy na uroczyste przyznanie obywatelstwa).Ceremonia trwa ok.10 min. kilka formalnosci,przysiegasz na konstytucje republiki wloskiej,wreczaja Ci ksiazeczke konstytucji i flage wloska i na tym sie konczy ... na zmiane dowodu trzeba poczekac 24 godz.No a przede wszystkim wszystkie te papierzyska i bieganie po odnowe dokumentòw masz za soba....Mysle ze dla nas obywateli UE czas oczekiwania jest kròtszy (slowa urzednika) ale zalezy tez od zmian politycznych no a przede wszystkim od checi i woli urzednikòw panstwowych....
POWODZENIA !!!!!!!!
A czy mozecie powiedziec z czym nalezy sie zglosic na Prefekture skladajac wniosek o obywatelstwo? Mam formularz scaigniety z netu; czy wystarczy atto di nascita modello plurilingue?
Wszystko jest wyjasnione:
http://www.prefettura.lucca.it/dettaglio_servizio.php?IdServizio=46
http://www.interno.it/mininterno/export/sites/default/it/temi/cittadinanza/
formularze sa do sciagniecia

ja skladalam dokumenty w kwietniu ... pelny akt urodzenia, zaswiadczenie o niekaralnosci (moze byc tez autocertyfikat ale nie kazdy to uznaje) + dowod polski i wloski - kopie i oryginaly do wgladu, permesso di soggiorno oryginal i kopia + stato di famiglia jw, dokument o zameldowaniu z comune jw. - to ode mnie wolano w mojej prefekturze

jak mnie wzywala policja - sprawdzaja czy zeczywiscie sie mieszka - to musialam przywiezc umowe o prace, namiary na prace mojego meza i jego dane osobowe + umowe najmu mieszkaniaw przypadku wynajmu i wykazac sie srodkami na utrzymanie .... mieszkanie jest nasze kupione wiec nie musialam nic donosic.
We włoszech jeszcze nie jest z tym tak zle ;) Natomiast w San Marino dali niezly popisy w tej dziedzinie ;)) Tam obywatelstwo dostajesz zaledwie po 30 latach malzenstwa ;] :D
nooooooo wlasnie przyslali mi pismo ze przyznano mi wloskie obywatelstwo. czekalam niecale 15 miesiecy. musze jechac tylko po odbior dekretu i zlozyc przysiege w comune.
A co to wstyd juz byc Polka,Polakiem???
no przeciez Polsce nie przysiegala!a tu se podrepta do byle jakiej comune i se przysiegnie z rozkoszą...OOOO... przyjedz mamo na przysiege zobacz swoja krew!!oooooooo....
Polska kurde od 2001 jest w UE..po cholere wam wloskie obywatelstwo???????????Pamietam jak niektore panny trzesly sie do innych obywatelst Europy..niejednokrotnie patrzylam na to z politowaniem..jak sobie liczyly ile to musza byc zamezne bu otrzymac obywatelstwo..no ewentualnie po rozwodzie to ona przyjedzie do Polski i bedzie zyla jak krolowa z alimentow na dziecko bla bla bla...Kurcze skrecalo mnie jak to wysluchiwalam..zaczasu wszystko planowaly dopinaly na ost.guzik i czekaly, czekaly az minie termin do uzyskania obywatelstwa.Noooo... skoro wyszla za maz i urodzila obcemu narodowi dziecko!Lady!..to teraz bierze mandziur i zawija sie do domciu..do Polski..i te panny..hmmm raczej Jasnie Panie..wracaly do Polski dumne ,ze uzyskaly obce obywatelstwo..tfuu... dla mnie to wszystkie te z obcym obywatelstem to volksdojczki..nic tylko golic na łyso na granicy,jak kurwy za okupacji
>Polska kurde od 2001 jest w UE..

o.. [żesz ty!] :-O
no ja akurat dzieci z wlochem nie mam i sie nie panosze .... nie jestem tez jakas tam paniusia ze wsi tylko osoba wyksztalcona. nie chodze wymalowana, na rurce ie tancze, na dorobek tutaj nie przyjechalam. czuje sie jak najbardziej POLKA !!!!!!!!!!!!! obywatelstwo wloskie wystapilam dla ulatwienia mi zycia tutaj, tzn. zeby sie nie uzerac ze starymi babami u mnie w comune, bo ciale tylko slyszlam 'ma lei non capisce', 'ma lei è straniera' itd. wiele praw i rzeczy przechodzi mi tutaj kolo nosa. nawet ostatnio nie pozwolili mi glosowac, mimo iz odpowiednio wczesnie zlozylam wniosek. skoro tu mieskzam to chcialabym miec takie same prawa jak inni, zyjemy w UE a nie w trzecim swiecie.
Polska jest od 2001 roku w UE?
hm.. to jakas nowosc! ja pamietam jak wstepowalismy w 2004 i tej wersji sie trzymam ;-)
Widać, że słowo "patriotyzm" nic dla niektórych was nie znaczy.
sette di nowe ....
a ty mieszkasz w IT czy PL ?? bo jesli w PL to odnosze wrazenie ze po prostu zazdroscisz, a jesli w IT to pewnie jzu dawno masz obywatewlswto tylko strugasz wazniaa.
szkoda pradu.
>Widać, że słowo "patriotyzm" nic dla niektórych was nie znaczy.
Co masz na mysli? A co znaczy dla Ciebie?
Kasiu ty się nie przejmuj sette vel gaio ona tak już ma -od czasu do czasu musi sobie ulżyć i tak pluje jadem ;)
[wpis usunięty]
Sette ma rację a ty inf tego nie zmienisz niestety.
Ale Kasiu a czego tu zazdroscic..? Podanie o obywatelstwo mozna zlozyc po 5latach legalnej pracy jesli komus zalezy wiec w czym problem...Zreszta ten temat juz byl wiele razy walkowany... I tak naprawde sedno sprawy tkwi w fakcie ze "straniera" pozostaje sie zawsze. Z obywatelstwem czy bez stosunek do Ciebie sie nie zmienia. Nie mowie tu o sytuacji z pkt widzenia prawa ale zwyklej codziennosci.Kolesiowi w warzywaniaku ktory pyta czy jestem Rumunka nie bede machac swistkiem przed nosem.Ani kelnerowi w rzymskiej restauracji, ktory pozdrawia mnie po rosyjsku.
Dla mnie OSOBISCIE obywatelstwo to jednak cos wiecej niz papierek.I nie przyjelabym go z wygody, zeby nie wyjasniac niczego kobietom w comune.Nie czuje sie az tak zwiazana z tym krajem zeby zaraz stawac sie jego obywatelka.Pewnie rozwazylabym to, gdybym kiedys zdecydowala sie miec dzieci.
My kobiety jakos tak mamy...Zmieniamy swoje zycie na wyscigi,1przeprowadzamy sie do wloch ("on w polsce przeciez nie znajdzie pracy"),2uczymy sie ekspresowo jezyka ("polski jest dla niego za trudny"),3przyjmujemy wloskie obywatelstwo ("po co mu obywatelstwo polskie, i tak tam nie mieszkamy" patrz pkt1)i wow i juz mamy gotowy produkt polska wloszke..:)ale oczywiscie kazdy robie jak chce i nic nikomu do tego.Pozdrawiam
no tak blednie podana data wejscia Polski do Uni sorry ale bolala mnie glowa,dopadl mnie paskudny bol/dopiero co sobie poszedl../fajnie ze ktos zauwazyl..podobalo mi sie :D..nie mam obywatelstwa wloskiego..i nie zamierzam..nawet mi do glowy nie przyjdzie zmieniac..wiem ,ze moje miejsce jest w przyszlosci w Kraju i kiedys tam wroce,w koncu to tylko... poltorej godzinki samolotem hehe.Kasia dobrze napisala dlaczego chciala zmienic obywatelstwo..podobalo mi sie ..Co do mnie to sie nie przejmuje wloskimi urzednikami..ciesze sie wrecz ,ze ci idioci to nie są 'moi rodacy'!
A ja wciaz czekam... Na honorowe... :) Uwazam, ze o wiele bardziej ulatwia zycie doskonala znajomosc jezyka wloskiego niz obywatelstwo. Osobe mowiac bardzo dobrze po wlsoku traktuja jak swego, kogos kto zle sie wyslawia zawsze beda traktowac jak cudzoziemca. No i jesli ktos mysli, ze Wlochow biurokracja nie dotyczy to sie srogo zawiedzie.
no ja akurat na brak znaomosci wloskiego nie moge narzekac. zanim tu przyjechalam to juz znalam wloski tak wiec moze przez ta moja znajomosc (chyba az nadto) mam takie problemy w moim comune. rzadam zbyt wielu rzeczy jak mi pani powiedzialy a ja rzadam tylko respektowania moich praw. panie nie naj prawa, ustaw itd i ich to boli jak przychodi poleczka albo jakas inna strniera i im wytyka ich bledy. nie ma ludzi nieomylnych i o bledow trzeba umiec sie przyznac .... niestety te panie nie potrafia i jeszcze ci robia po zlosci bo nie to ona pracuje w comune a nie ja i ma w tym karte przetargowa.

co do patriotyzmu .... ja bede miala przynajmniej podwojne obywatelstwo.... a zobaczcie na ludzi mieszkajacych w UK ... moi wszyscy znajomi ktorzy tam wyjechali poskladali wnioski o obywatelstwo i zrzekaja sie polskiego..... i a wy mi tu piszecie o patriotyzmie...
haaaaaaa nie rozsmieszajcie mnie.
>>>>moi wszyscy znajomi ktorzy tam wyjechali poskladali wnioski o obywatelstwo i zrzekaja sie polskiego..... i a wy mi tu piszecie o patriotyzmie...
haaaaaaa nie rozsmieszajcie mnie.
Zawsze jakis urzednik bedzie niedouczony: akurat na funkcjonowanie "comune" mialas wplyw i bez obywatelstwa wloskiego jako obywatelka UE. No i co? No i nic. Tak bedzie tez teraz, ale bedzie Ci sie wydawalo, ze wplyniesz na dzialania parlamentu, senatu i rzadu. Ja akurat o patriotyzmie nie wspominalam: uwazam po prostu, ze obywatelstwo wloskie nie jest potrzebne. Istnieja bardzo rzadkie wyjatki, ale ogolnie mozna zyc i bez.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |

« 

Studia językowe

»

Solo italiano

Zostaw uwagę