Obywatelstwo-jak dlugo czekaliscie?

Temat przeniesiony do archwium.
31-37 z 37
| następna
nie ma sie co czepiac, moi drodzy ,to indywidualny wybor kazdej osoby.Ja tez uwazam, ze skoro jestesmy w Unii to wloskie obywatelstwo mi na nic bo jestem EUROPEJKA. A oprocz tego Polka i tego nic nie zmieni.Co do urzedow, to nie bylo ani jednego razu, kiedy nie musialam im czegos udowadniac,a i to na ogol nie pomagalo.Pomaga natomiast prosba o pdanie danych personalnych wraz z informacja, ze ma sie zamiar zlozyc doniesienie na opieszalosc czy nieznajomosc przepisow.
Tym ze mowia mi ze jestem Niemka, Rosjanka czy czyms podobnym dawno przestalam sie przejmowac.Pozwalam sobie zawsze na zlosliwosci jak widze ze osoby "wyksztalcone" wykazuja sie nieuctwem i udaje mi sie je zmusic do zlozenia broni.
Tak na marginesie: nie ma czegoś takiego, jak obywatel UE. Unia Europejska póki co nie ma takiego statusu prawnego, żeby być jej obywatelem (osobiście mam nadzieję, że nigdy nie będzie miała).
Równie dobrze, drogie dziewczynki, mogłybyście napisać, że jesteście obywatelkami ONZ, czy NATO, do tych organizacji Polska również należy.
Każda osoba będąca obywatelem jednego z Państw Członkowskich jest obywatelem Unii. Obywatelstwo unijne zostało ustanowione na mocy Traktatu z Maastricht w 1992 r. Kwestię tę ujęto w Części Drugiej (art.17–22) Traktatu ustanawiającego Wspólnotę Europejską. Obywatelstwo Unii Europejskiej uzupełnia, ale nie zastępuje obywatelstwa Państwa Członkowskiego. Obywatele Unii mogą korzystać z praw udzielonych im na mocy Traktatu i muszą wypełniać obowiązki przez ten Traktat nałożone.

Znaczenie obywatelstwa Unii polega na tym, że obywatele Unii mają na mocy prawa wspólnotowego rzeczywiste prawa. Podstawowe prawa przyznane obywatelom na mocy Części Drugiej Traktatu ustanawiającego Wspólnotę Europejską to:

Prawo do swobodnego poruszania się i pobytu na obszarze Państw Członkowskich,
Czynne i bierne prawo wyborcze w wyborach do Parlamentu Europejskiego i w wyborach lokalnych w państwie zamieszkania,
Prawo do opieki dyplomatycznej i konsularnej,
Prawo petycji do Parlamentu Europejskiego,
Prawo do zwrócenia się do Rzecznika Praw Obywatelskich.
Tak rozumiane obywatelstwo unijne jest jedynie słowną bzdurą. Nie ma z żadnym obywatelstwem nic wspólnego. Owszem, obywatele państw wchodzących w skład UE mają pewne wspólne prawa, ale to wszystko.
Powtarzam, dopóki nie dojdzie do ratyfikowania przez wszystkie kraje Traktaty Lizbońskiego, obywatelstwo unijne będzie jedynie pustym sloganem.
No i co z tego? Nie o to w tej dyskusji chodzi.
http://ec.europa.eu/youreurope/nav/pl/citizens/citizenship/citizenship/index.html
w razie problemu z włoskimi urzędnikami korzystajcie z SOLVIT

http://ec.europa.eu/solvit/site/submission/index_pl.htm

SOLVIT zajmuje się problemami wynikającymi z niewłaściwego stosowania prawa UE przez władze publiczne w państwach członkowskich UE
Temat przeniesiony do archwium.
31-37 z 37
| następna

« 

Studia językowe

»

Solo italiano

Zostaw uwagę