Samochód polski w Italii

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktos z Was korzysta w Italii z samochodu kupionego w Polsce? jakie są procedury związane z jego przerejestrowaniem w Italii ( tablice itp.), kwestia ubezpieczenia.....
bede wdzieczna za wszelkie info na ten temat...
ja jezdze moim polskim autem na polskich rejestracjach, nie zmienialam rejestracji na wloskie...
ubezpieczenie mam polskie,
tylko na przegladow nie mozna robic we Wloszech...
Kiedys sie dowiadywalam ale juz szczegolow nie pamietam. Wiem tylko, ze trzeba bylo wydac sporo kasy i zgromadzic wiele dokumentow. Koniec koncow jezdze na polskich nr. Co prawda, jesli masz rezydencje w Italii powinienes samochod przerejestrowac.Zastanow sie jednak czy Ci sie to oplaci.

Tu podaje Ci adres Automobil Club d'Italia http://www.aci.it/ wejdz w contatti i wyszukaj agencji w Twoim rejonie.Tam Ci udziela szczegolowej informacji.

Jesli chodzi o ubezpieczenie, mozesz przeniesc znizki z Polski.Musisz w tym celu wystapic do ubezpieczyciela (obecnego) o tzw przebieg ubezpieczenia.

Jak przerejestrujesz samochod, podziel sie informacjami na forum. Przyda sie innym.
pzdr.
w przypadku stalego zamieszkania we Wloszech mozna uniknac przerejestrowania auta jesli posiada ono 2 wlascicieli (z ktorych jeden mieszka w PL), ja tak wlasnie zrobilam.
Dziekuje za informacje :)
bylismy w oddziale regionalnym Automobile Club Italiano i powiedziano nam ze oni takimi kwestiami sie nie zajmuja...odesłali nas do agenzia prattice auto...
Ja niestety nie mam prawo jazdy a samochód dopiero chcemy kupic w Polsce i sprowadzic go tu ...
takze zastanawiamy sie co do ubezpieczenia - czu tu w Italii, czy w Polsce...
Powiem Ci, ze jestem zdziwiona taka odpowiedia Automobilklubu bo w moim miescie wlasnie to ta firma tym sie zajmuje. Moze sa posrednikiem, nie wiem ale bylam tam i rozmawialam. Podali mi szczegolowe informacje, co i gdzie zalatwic, jakie dokumenty. Jak juz pisalam to bylo jakis czas temu i umnkely mi z pamieci szczegoly.Dlatego tam Cie odeslalam.Nie chcialam Cie wprowazic w blad.
jesli chcecie kupic samochod w Pl to najlepiej ubezpieczyc go w Pl i jezdzic na pl rejestracji...
Koniec konców kupilismy samochód w Italii - dziekuje za wskazówki i porady :)
ja tez jezdze na polskich tablicach a zarejstrowalam go na mnie i mojego tate. juz wiele razy zatrzymali mnie carabinieri i nic nie mowili.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Kultura i obyczaje

Zostaw uwagę