Deelaylah-prosze o pomoc i wskazowki

Temat przeniesiony do archwium.
31-38 z 38
| następna
Nawet 50 euro piechota nie chodzi :) wiec uwazam, ze warto o tym porozmawiac.
W mojej sytuacji roznica w kwocie ustalonej a otrzymywanej zaczela sie pojawiac gdzies po roku pracy i wynosila ok. 100 euro i ja nawet poczekalam ze 2 miesiace zanim zapytalam o przyczyny, bo myslalam, ze to "chwilowa" obnizka byla ;) Rozmawialam bezposrednio z biurem kadr (firma zewnetrzna) i uswiadomiono mi wlasnie, ze to ze wzgledu na wzrost jakiegos tam podatku i poradzono mi wlasnie rozmowe z przelozonym. Tak tez zrobilam i wlasnie wtedy sie okazalo, ze szef nie mial o tym zielonego pojecia a jak sie dowiedzial, to polecil to skorygowac.
Ej, no prawie jak u mnie, z tym ze u mnie obnizka wynosi 55-59 euro w zaleznosci od miesiaca i zaczela sie w tym roku od pierwszej peansji za styczen, teraz dostalam za luty i to samo,wiec poszlam do biura rachunkowosci mojej firmy i tez mi babka powiedziala,ze to w zwiazku ze wzrostem jakiegos podatku i zaczeli to dodatkowo odciagac,eh wiec sa szanse jakies:)))
Dobrze wiedziec!
Pytanie zasadnicze Trishya - czy dostalas zwrot potraconych kwot?Tak aby bylo zgodnie czy dopiero od nowego miesiaca placicli zgodnie z umowa?
Nie, Banshee, nic mi nie zwracano (ale sie tez i nie dopominalam, wiec nie wiem czy jest taka mozliwosc).
Widzę,że Dee jesteś doskonale zorientowana w gąszczu biurokracji włoskiej,a możesz mi napisać czy compenso pattuito-tj kwota brutto?bo ja mam bardzo dziwne busty.Kwotę o którą pytam mam na kontrakcie,a na buscie zawsze inną jest to Retribuzione minima contrattuale-nie rozumię dlaczego?
Widzę,że Dee jesteś doskonale zorientowana w gąszczu biurokracji włoskiej,a możesz mi napisać czy compenso pattuito-tj kwota brutto?bo ja mam bardzo dziwne busty.Kwotę o którą pytam mam na kontrakcie,a na buscie zawsze inną jest to Retribuzione minima contrattuale-nie rozumię dlaczego?
Cytat: eska57
a możesz mi napisać czy compenso pattuito-tj kwota brutto?

Compenso pattuito = uzgodniona pensja, czyli kwota, którą zgodnie z umowa pracodawca zobowiązuje Ci się wypłacać.

Cytat: eska57
bo ja mam bardzo dziwne busty.Kwotę o którą pytam mam na kontrakcie,a na buscie zawsze inną jest to Retribuzione minima contrattuale-nie rozumię dlaczego?

Odcinek płacy (busta paga) to nie jest dokument łatwy do odczytania, bo zawiera on sformułowania i kwoty przewidziane przez kontrakt grupowy i prawo pracy. Moja osobista rada jest taka, żeby się samemu nad nią nie głowić, a jeśli koniecznie chcesz mieć wyjaśnione, co jest co, to najlepiej zwróć się do księgowego lub zwiazkow.
dziękuję za pomoc,ale jestem z tych ciekawskich i dociekliwych dlatego będę szukała dalej
Temat przeniesiony do archwium.
31-38 z 38
| następna

« 

Życie, praca, nauka

»

Nauka języka