dichiarazione di valore in loco potwierdza ze twoj dyplom uczelni wyzszej jest uznany przez PRAWO POLSKIE i potwierdza ze przeszlas wczesniej ilos letni system ksztalcenia i ile lat studiowalas, w sensie czy sa to studia licencjackie, magisterskie czy studia uzupelniajace i potwierdza ze np. mozesz po tych studiac robic studia podyplomowe czy doktorskie.
natomiast nostryfikacje ma na celu 'riconoscere la laurea' ktora zrobilas w polsce. walutuja ci przedmioty, co moga (i chca) to ci zalicza, roznice programowe masz do zdania i do napisania od nowa prace magisterska / licencjacka i daja ci DYPLOM WLOSKIEJ uczelni.
wiem ze do konkursow panstwowych jesli jest tylko wpisane 'laurea' albo 'jej uznany odpowiednik' to mozna startowac w takich konkursach tylko dla kazdego poszczegolnego konkursu trzeba ja rozpoznac w ministerstwie.
co do szukania PRACY to pracodawca laurea z polski moze ci uznac widzac dichiarazione albo ci moze zawolac nostryfikacje a wtedy lipa.
moj pracodawca moja laurea uznal mi na slowo, nawet nie chcial widzie dokumentow, ale jak chodzilam na inne rozmowy w sprawie pracy to padalo tylko pytanie 'laurea italiana' czy 'straniera' jak 'nie italiana' to spadaj.
nie ukrywajmy osetek wlochow po studiach jest jednym z najmniejszych w europie, jazdy obcokrajowec po studiach to dla nich konkurencja - prawie zawsze lepiej wyksztalcona, doswiadczona i znajaca jezyki. gdyby wlosi uznawali zagraniczne dyplomy 'od reki' to 80% dobrych stanowisk okupowali by 'stranieri' a to by byl wiecej niz bol, ale moze i mobilizacja zeby sie wziac lepiej do nauki.