ciao a tutti!
wiem wiem, temat residenza robi sie nudny:) ja przewertowalam wyszukiwarke na wzystkie strony ale mam jeszcze pewne pytanie, i z gory naprawde dziekuje tym ktorzy beda mialy ochote mnie owiecic:)
A wiec od poczatku, z pewnych powodow osobistych nosze sie z zamiarem przeprowadzki do wloch( nie odrazu bo wiadomo crisi- a w polsce mam bardzo dobra prace a we wloszech wiadomo praktycznie od zera)
od jakiego czasu sledze rozne ogloszenia o prace ale trudno cos znalezc..wiadomo lepiej zukac na miejscu a nie na odleglosc( we wloszech jestem tylko 2 razy w miesiacu na weekend)bylam na kilku rozmowach ale nic szczegolnego..
ale zdziwil mnie fakt gdyz pytano mnie o residenze.. a jak wiadomo bez pracy jej nie dostane i kolo sie zamyka..
wiec w moim przypadku moze sprawdzi sie ten gwarant w wysokosci 5000 euro na utrzymanie,
ale mam pytanie, te 5000 e. musi lezec na koncie i nie moge ruszac ich? bo co jakis czas urzednicy beda sprawdzac czy mam za co zyc? :)
troszke mnie to dziwi ze to tak latwo- wykladasz pieniazki i masz residenze:)
dla mnie to i moze lepiej bo majac juz residenze przyszly pracodawca moze jakos inaczej na mnie 'spogladac':)
myslalam tez o zapisaniu sie jesli nie znajde pracy na kursy organizowane i finansowane przez regione? myslicie ze to ma sens ( tam pewnie tez beda pytac o residenze)
i jeszcze pytanie o ubezpieczenie karta euro 26 wystarczy?
wiem wiem wydaje sie byc ignorante zadajac takie banalne pytania:)
ale moze ktos mi pomoze i doradzi,
jak zaczac zycie w italii :)
pozdrawiam
e grazie 1000 z gory!
Marta