Roberto w Warszawie, czyli nosil wilk razy kilka

Temat przeniesiony do archwium.
...poniesli i wilka.
http://wyborcza.pl/1,75478,7184963,Ciezki_los_Wlocha.html
To jest właśnie obraz naszego państwa.
....ale związku z przysłowiem nie dostrzegam.
"W ubiegłym roku złożył podanie w ministerstwie. Pracy nie dostał. - Jest pan Włochem. Żeby dostać pracę w służbie cywilnej, trzeba mieć polskie obywatelstwo - wyjaśnili mu urzędnicy."
oj ponieśli, ponieśli choć raz
no to teraz juz wszystko jasne... i dlatego trwam przy zdaniu ,ze nazwa dla Polakow "Italiani di Nord "jest sluszna,nawet bardzo sluszna... heheheheheeeeeeeeee
niezwykle trafne porownanie Linn Linn .... nosil wilk razy kilka..dodalabym...poniesli i wilka..Jak Bog Kubie tak Kuba Bogu.../..heheehee..boscy Wlosi? wrrrrr.../Ale sami Wlosi zaczeli/konstruujac megabzdurne przepisy,majac za nic zalecenia UE.. w ciagu dalszym zreszta ....buuuuuu!/ Roberto..hai capito adesso?..heheheee..jestesmy 'Italiani di Nord'..bardziej niz...wegierskimi bratankami ..hehehehee :D
Kompletnie nie rozumiem, o czym wy piszecie.
a ja marudze na Wlochy... pracuje w administracji publicznej we Wloszech i zajmuje sie funfuszami EU i nigdy, przenigdy mi nie powiedziano, ze nie moge bo jestem Polka. teraz sie zapisalam na konkurs i wymagane bylo obywatelstwo UE i zostalam dopuszczona do konkursu bez problemu. inna sprawa zdac ;-)
właśnie, ale przecież jemu chodziło o to, żeby tylko mieć szansę wystartować w konkursie i nic więcej! Ja też jako Włoch mieszkający tu od lat ciągle czuję się dyskryminowany. Nie raz w urzędzie zaczynałem załatwiać sprawę i było wszystko dobrze aż, któraś z Pani mowiła "ale zaraz zaraz, Pan jest Włochem", no i wtedy się okazało, że albo nie można było załatwić, albo było cały szereg utrudnień. Ja też miałem problemy z załatwieniem kredytu i zapewniam tylko ze względu na obywatelstwo, gdyż miałem wysoki wkład własny, dobre zarobki i stałą pracę.
Ale to co mnie najbardziej rani jest czuć się dyskryminowany w kraju, który mimo wszystko kocham. Chciałbym się czuć jak jego część a przez to traktowanie ciągle czuję się "obcy".
Przeczytałam sobie artykuł...i cóź dodać...Witamy w Polsce

ps. choć nie jestem pewna czy TYLKO my mamy takie utrudnienia...
Możliwość podejmowania pracy przez obywateli UE w administracji publicznej
Praca w instytucjach włoskiej administracji publicznej generalnie jest zarezerwowana dla obywateli Włoch. Warto jednak zaznaczyć, że obywatele krajów należących do Unii Europejskiej mogą podejmować zatrudnienie w niektórych państwowych urzędach i instytucjach.
Traktat o Unii Europejskiej przewiduje swobodę w podejmowaniu zatrudnienia na obszarze UE dla wszystkich pracowników wspólnoty, nakłada jednak ograniczenia związane z podejmowaniem zatrudnienia w instytucjach administracji publicznej przez obywateli nie będących obywatelami danego kraju.
Europejski Trybunał Sprawiedliwości w 1980 r. interweniował w sprawie ww. klauzuli i zniósł część ograniczeń. Zgodnie z orzeczeniem Trybunału obywatele UE, nie będący obywatelami kraju, w którym mieszkają, nie mogą sprawować urzędów administracji publicznej, których zadaniem jest ochrona interesów państwa i społeczeństwa. Funkcje te mogą zatem sprawować wyłącznie obywatele danego kraju.
Włoskie prawo, począwszy od zapisu w konstytucji aż po ustawę n. 165 z 2001 r., dotyczącej administracji publicznej przewiduje możliwość zatrudnienia obywateli UE, nie będących obywatelami Włoch przez instytucje i urzędy, które nie sprawują bezpośredniej władzy nad interesami i bezpieczeństwem państwa. Ponadto włoski rząd wydał specjalny dekret (D.P.C.M. 174/1994), w którym określił jakie funkcje w urzędach administracji publicznej mogą sprawować wyłącznie obywatele Włoch, w konsekwencji określił też w jakich urzędach i na jakich stanowiska mogą być zatrudniani obywatele UE nie posiadający włoskiego obywatelstwa. Dla obywateli Włoch są zarezerwowane, m.in. stanowiska kierownicze w urzędach administracji publicznej, wysokie stanowiska urzędnicze w strukturach administracyjnych bezpośrednio podporządkowanych państwu, a także miejsca pracy w urzędach miasta, w prowincjach i w regionach, w Banca d.Italia. Ponadto obywatelstwo włoskie jest niezbędne w przypadku urzędników sądowych, żołnierzy zawodowych, adwokatów i prokuratorów państwowych oraz policjantów.
Obywatele UE nie będący obywatelami Włoch mogą zatem obejmować stanowiska, dla których nie jest wymagane posiadanie włoskiego obywatelstwa. Warto jednak zaznaczyć, że osoby ubiegające się o pracę w urzędach administracji publicznej muszą posiadać niezbędne kompetencje wymagane dla danego stanowiska oraz biegłą znajomość języka włoskiego. Zatrudnienie we włoskich strukturach administracji publicznej zdobywa się zazwyczaj w drodze konkursu.
czyli w Polsce dzialaja dokladnie tak samo jak we Wloszech. Przepisy sie zmieniaja, nalezaloby je wprowadzic, nikt nie wie jak, kto i kiedy ma to zrobic, w zwiazku z czym cierpia obywatele danego panstwa, obcokrajowcy, unijni, czy tez nie. Wszedzie panuje ten sam biurokratyczny burdel.
jemu przynajmniej czynia wstrety w kwestii zatrudnienia w administracji publicznej, czyli jakakolwiek inna prace moze spiewajaco podjac, we Wloszech stwarzaja problemy ludziom, ktorzy przebywaja tam legalnie od wielu lat, nie chcac wydac attestazione di soggiorno permanente, dopoki wnioskujacy nie wykaze 5000 dochodu rocznie.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Solo italiano