Pogoda na liparyjskich

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Mam ogromną prośbę o informację jaka panuje pogoda na Wyspach Liparyjskich w okresie zimowym. Wybieram tam się na parę miesięcy na początku przyszłego roku i z tego co się zdąrzyłam zorientować wszystkie oferty mieszkań do wynajęcia są bez ogrzewania. Czy jest tam rzeczywiście aż tak ciepło?
jakbys samodzielnie weszla w google i wpisala slowa kluczowe:' Wyspy Liparyjskie klimat wikipedia' to otrzymalabys to /samodzielenie!/. Na wyspach panuje klimat śródziemnomorski, przy czym średnie temperatury najchłodniejszych miesięcy zimowych rzadko spadają poniżej + 15°C. http://pl.wikipedia.org/wiki/Wyspy_Liparyjskie PS... fajnie jest byc dziecięm neo?
dodatkowo po samodzielnym wpisaniu w google slow kluczowych: 'Wyspy liparyjskie klimat pogoda temperatura'..otrzymalabys i to:http://www.odyssei.com/pl/travel-article/15348.html i to http://www.zagle.pogodynka.pl/index.php/poradnik-meteo/pogoda-na-akwenach-swiata/sycylia i to tez dobrze napisane co do pogody:http://www.odyssei.com/pl/travel-article/17980.html
Temperature w stopniach jaka tam panuje znam bo sledze tamtejsze strony www ale 15 stopni w naszym klimacie jest ok a te same 15 na wyspach przy wiekszej wilgotnosci juz niekoniecznie. Liczylam na uprzejme info od kogos kto tam mieszka. Konkretnie czy bardzo dokuczliwe bedzie mieszkanie bez ogrzewania. Nie szkoda Ci czasu na wyzlosliwianie sie?
dlaczego internauci widza jakies zlosliwosci gdzie ich nie ma..nie ladnie gdzies wchodzic i od razu sie najezac..i oczekiwac zlosliwosci...ja zawsze wszystkim polecam ..wyszukiwarki...juz tam mam..to takie dawanie wedki a nie ryby..masz na mysli od lutego do czerwca? mozna doglebniej poszukac..a poza tym ostatnimi czasy te pogody tak szaleja, ze nie mozna co roku oczekiwac toczka w toczke takiej samej :D nawet z relacji osoby ktora tam korzenie zapuscila,no nie?sorry, ze sie napatoczylam :D..milego 'liparowania':D
http://www.odyssei.com/pl/travel-article/17980.html tu chyba od 6 strony cie zainteresuje..na 8 str. facet polar wieczorem zaklada ..jak to facet nic o ciuchach sie nie rozpisuje..za to opis krajobrazu sam cymes :D
Hmmm.... moze mam inne pojęcie uprzejmosci:))) Ale tez przyznaje, ze moje pytanie bylo tak sformulowane, ze moglo sugerowac pewne "lenistwo" intelektualne. Poszukiwania teoretyczne w sieci mam za soba, zycie na wyspach sledze od lat bo od lat pragnelam tam wyjechac. Teraz trafia mi sie okazja aby to zrealizowac. Mam swiadomosc, ze pogoda zmienna jest i zdarzaja sie odstepstwa od tego co "zazwyczaj". Interesuja mnie miesiace styczen luty marzec i opinia kogos kto tam przebywa lub przebywal:))
Dziekuje, zamierzam milo liparowc:)))
Dziękuje:)))
Caterina, wez pod uwage wilgotnosc powietrza, nawet przy 15 stopniach moze byc chlodno, miejscowych napewno zastaniesz w puchowych kurtkach. Ciezko tam tez spotkac kaloryfer w domu, wiec ogolnie zima- jest zimno. Zycze milego pobytu i tego, zeby sie przeciagnal az do lata :)
No wlasnie tego sie obawialam, ze jednak bedzie chlodno. zwlaszcza, ze ja zmazrluch jestem. Musze jeszcze raz przejrzec oferty bo przy ktorejs chyba widzialam kominek:))
Bardzo bym cjciala zostac do lata ale obawiam sie, ze moje fundusze wczesniej sie skoncza. Chyba, ze jakims cudem prace dorywcza znajde:))
Dziekuje za odpowiedz:)))
wez mala dmuchawe z soba..czy cos podobnego do niej.. heheh albo na miejscu popatrz do 30 eu cos kupisz..tylko szukaj o mocy 2000 wat/nie nizszej/ i chowaj jak bedziesz z domu wychodzic by sie wlasciciel nie rozplakal zalu ze sie dogrzewasz..pij czerwone wino wieczorami ..sprawia ze krew krazy szybciej i stopy sa cieplejsze/Osobiscie bym dmuchawe/farelke wziela..okropny zmarzlak jestem..plus koc polarowy,serio..Zagladaj tu moze ktos z okolic ci jeszcze jakas ciekawostke dopisze.
To jeste dopbry pomysl z ta farela:) z winem tez:)) I koc polarowy wezme mocno pod uwage. Dzieki wielkie:)))
na liparyjskich temperatura bedzie zblizona do calej wyspy sycylii, jedynie moze byc wieksza wilgotnosc, ale np przy 15 stopniach, ja wcale nie odczuwam potrzeby ogrzewania domu np w katanii, ale mama mojego chlopaka ze wzgledu na swoj wiek juz przy 17 stopniach na zewnatrz zaczyna wlaczac kaloryfery, mysle, ze jezeli nie bedziesz siedziec w domu 24 godziny na dobe tylko bedziesz tam wieczorami i noca to porzadnie ubrana w dresik dasz rade bez ogrzewania, jednak warto miec jakikolwiek maly grzejniczek, choc by stara farelke, bo roznie to moze byc, jak sa duze wiatry, to temperatura odczuwalna jest zimniejsza od tej realnej
jesli bedziesz w jakims porzadnym hotelu, to czesto pocieszeniem jest klimatyzacja ktora ma ogrzewanie. Ogrzeje i wysuszy ladnie powietrze ;) Milego pobytu
Mowa byla o mieszkaniu do wynajecia, wiec jaki hotel?
no tak :)
Linn, zastap sobie slowo "hotel" slowem "mieszkanie do wynajecia".
Diddina Ty jestes w Catanii? To czy ja bede mogla Cie jeszcze pomolestowac paroma pytaniami w sparwie polaczenia Catania Milazzo? Do Katani przylece samolotem i potem musze sie dostac do Milazzo zeby zlapac prom na Lipari. Sprobuje sama najpierw poszukac (zeby nie bylo, ze taka leniwa jestemP)))))))))) ale jakbym miala klopoty to odezwe sie do Ciebie, dobrze?
To nie to samo. Jesli wybanjmnie mieszkanie z klimatyzacja, bedzie musial placic wysokie rachunki za prad / ogrzewajac mieszkanie /. Hotel ma cene stala.
hej dopiero dzis odczytalam...musisz nam napisac w jakich godzinach przylecisz to napewno ci znajdziemy jakies rozklady pks-ow czy innych z dworca w catanii do milazzo, a potem przeprawe na wyspy:-)
Dziekuje bardzo:) Co prawda znalazlam oferte transferu z aeroporto w Catanii do Milazzo ale wychodzi mi ze mogę nie zdazyc na to polaczenie bo samolot laduje o 16.20 a odjazd sprzed lotniska jest 10 min pozniej.
Wiem, ze do stycznia jest jeszcze sporo czasu ale ja lubie miec wczesniej wszystko poukladane i zaplanowane. Wiec gdybys mi podrzucila link z rozkladem jazdy bede wdzieczna.
hej no to sobie wybij od razu z glowy, ze zdazysz w te 10 minut odebrac bagaz i wskoczyc do tego autobusu, po pierwsze mozliwe, ze bedzie opozniony przylot, zalezy jakie linie lotnicze, po drugie nawet jezeli bedzie czasowo, to oczekiwanie, az zrzuca wszystkie bagaze na tasme jest przewyzsza nueraz najsmielsze oczekiwania, choc moze sie zdarzyc i tak, ze przylecicie wczesniej i bagaze tez rzuca od razu, wezmiesz swoj i wybiegniesz jak blyskawica :-) ale watpie, dlatego tez lepiej ustalic sobei wczesniej takze inne mozliwosci, jezeli nie ma tego transportu w pozniejszych godzinach typu 17, 18 to dojedz autobusem do centrum katanii, do dworca i stamtad szukaj albo pociagu albo autobusu do milazzo a stamtad znow transportu na lipari :-) www.bookingitalia.it/Transfer-Catania.htm ale chyba nie jezdza w styczniu, lub www.giuntabus.com od nich jezdzily ale od kwietnia do wrzesnia, dalej Autolinea Alibus AMT Aeroporto - Centro - Stazione ferroviaria co 20 min odjezdzaja autobusy na stacje kolejowa a stamtad ewentualnie mozesz wziac autobus czy pociag do milazzo, a potem transport wodny na lipari...z milazzo na lipari masz stateczek a info jakie firmy obsluguja podroz masz tutaj: http://www.lipari.biz/come_arrivare_eolie.asp i gotowe ale lepiej niech ktos sie jeszcze wypowie, kto mieszka tam na stale i bardziej sie orientuje w tych transportach bo moze sprawdzic na swiezo, ktore firmy akurat w tych miesiacach beda obslugiwaly te kierunek :-)
Dziekuje bardzo!:)))
Przylatuje jednak dopiero o 19.00 i musze zanocowac w Catanii. Tak, ze na drugi dzien spokojnie moge sobie dojechac z hotelu do dworca i szukac polaczen z Milazzo. Moze nawet zdaze poogladac troche sama Catanie:)
Dziekuje za linki, bede sparwdzac i dla pewnosci zapytam mailowo czy dane kursy sa aktualne.
Pozdrawiam cieplo:))
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia