konkubinat

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 56
poprzednia |
Witajcie,
Czy we Wloszech mozna zalegalizowac konkubinat (Polka + Wloch) i na jego podstawie otrzymac dokumenty potwierdzajace staly pobyt w tym kraju?No i moze cos wiecej o prawach konkubiny we wloszech bo naprawde jestem w tym zielona.Z gory diekuje za jakies odpowiedzi i porady
We Wloszech tzw. convivenza nie jest chroniona prawem.
http://www.intrage.it/rubriche/famiglia/nuove/dirittinegati/index.shtml
Dziekuje CI bardzo jest tylko jeden problem nie bardzo rozumiem co tam pisze (moj wloski jest sredni moze nawet poczatkowy).Wiec chcialam Cie prosic -jesli masz chwilke to moze pomozesz mi to zrozumiec BEDE BARDZO WDZIECZNA ZA POMOC.POZDRAWIAM
Pewne prawa sa: przemoc w konkubinacie rowna sie przemocy w rodzinie, ma sie prawo do odwiedzania konkubenta w wiezieniu, ma sie prawo do umowy najmu po smierci onkubenta. Nie sadze, aby o to Ci chodzilo. Nie ma sie prawa do legalizacji pobytu.
Info z dzisiejszego programu Forum: jedyna mozliwosc ochrony daje tzw. scrittura privata, czyli umowa na pismie miedzy konkubentami. Okresla sie kto za co placi / np. kto za prad, gaz itp., kto za samochod, jedzenie, utrzymanie domu /, kto co dostaje po ustaniu zwiazku, komu przypadnie opieka nad dzieckiem, kto zosatnie w mieszkaniu itp. itd.
Dzieki lin-lin ale powiedz mi gzie taka umowe miedzy soba trzeba spisac -pewnie u adwkata czy wystarczy tak samemu.Wiesz najbardziej to rozchodzi mi sie o mieszkanie ,gdyz moj convivente ma paernego brata i bjescze gorsza bratowa,a jak wiemy wszyscy zycie ywa przewrotne i nie chce zostac z reka w nocniku gdyby cos..... POZDRAWIAM
konkubinat nie ma nic wspolnego z zameldowaniem . Twoj partner moze natomias dac ci rezydencje jesli stale przbywasz pod danym adresem i na tej podstawie bedziesz mogla uzyskac dokumenty Wloskie
Jesli wlascicielem mieszkania jest twoj partnedr to gdzie widzisz problem. Jesli zalezy ci na udziale w nieruchomosci to nalezy udac sie do notariusza (jesli ponioslas koszty remotow , poczynilas jakas inwestycje). Jesli partner nie jest wlascicielem ( bo zazwyczaj rodziny wloskie zapisuja skladniki calego mienia dopiero w testamencie)to nic nie mozesz zrobic bo to chyba logiczne.
Tzn po smerci matki mieszkanie jest zapisane na niego no ale wiesz jesli cos z nim by sie stalo(Nie daj Boze ),to czy braciszek i bratowa mnie niego nie wywala
Tak napisalam tylko bo zupelnie nie wiem czy to wlsanie mieszkanie bedzie zapisane na niego (musisz spytac) pozatym zgodnie z prawem jezeli zmarly nie mial ani dzieci ani zony dziedzicza rodzice i rodzenstwo a jesli zyje tylko rodzenstwo dziedziczy rodzenstwo w czesciach rownych
Powiem tak a uznaje DAROWIZNY ZA ZYCIA BO TYLKO TAKIE DAJA PEWNOS a co do testamentu mozna go zmienic szybko piszac nowy z nowa data wiec tak czy siak gdy brat Twojego Partnera jest bardzo inteligentny moze zawsze cos wykombinowac. Zdaje sobie sprawe ze we Wloszech rodziny maja dziwne podejscie do spraw majatkowych mimo to powiem tak lepiej zeby mial to mieszkanie zapisane na siebie a ty jesli to wartosciowy zwiazek zostala zona tylko to da ci pewnosc w jakims procencie bo z tymi Wlochami roznie bywa
Powiem tak ja uznaje DAROWIZNY ZA ZYCIA BO TYLKO TAKIE DAJA PEWNOS a co do testamentu mozna go zmienic szybko piszac nowy z nowa data wiec tak czy siak gdy brat Twojego Partnera jest bardzo inteligentny moze zawsze cos wykombinowac. Zdaje sobie sprawe ze we Wloszech rodziny maja dziwne podejscie do spraw majatkowych mimo to powiem tak lepiej zeby mial to mieszkanie zapisane na siebie a ty jesli to wartosciowy zwiazek zostala zona tylko to da ci pewnosc w jakims procencie bo z tymi Wlochami roznie bywa
Co znaczy jest zapisane na niego? Matka zyje? Jesli nie, to mieszkanie albo jest jego, albo nie jest / np. toczy sie sprawa spadkowa /.
Musialabys wyjsc za niego za maz i musialby Ciebie uczynic spadkobierca poprzez testament. Bez slubu, rodzenstwo ma prawo do tzw. zachowku. Tzn. mozesz odziedziczyc czesc, ale i rodzenstwo ma swoje prawa. Oczywiscie zyczymy mu dlugiego zycia. :)
O takie sprawy najlepiej pytac notariusza albo adwokata. Ta scrittura privata, o ktorej pisalam, ne jest testamentem. To sa 2 rozne sprawy.
zapisane znaczy darowane za zycia czyli X stal sie wlsccicielem za zycia daryczncy, zapisane w testamencie mortis causa ( na wypadek smierci) spadkobierca X zosdtaje wlsacicielem po smietci np. testament ( w przypadku braku testamentu nastepuje dziedziczenie ustawowe (dziedziczenie ustawowe występuje wtedy, gdy spadkodawca nie zostawił testamentu, albo gdy testament nie reguluje losów całości majątku spadkodawcy (wtedy dziedziczenie ustawowe dotyczy tej właśnie części). Osoby uprawnione do majątku z mocy ustawy określa się w zależności od tego, jakie występują w danej sytuacji osoby bliskie tj. malzonek dzieci,gdy malzonek zmarl dzieci w czesciach rownych, albo malzonek rodzice rodzenstwo dgy nie ma dzieci, gdy zmarl malzonek nie ma dzieci rodzice rodzenstwo, dgy rodzice nie zyja rodzenstwo w czesciach rownych ). Odnoscie zachowku

Zachowek jest to uprawnienie polegające na możliwości żądania określonego świadczenia pieniężnego od spadkobiercy lub spadkobierców, a jego celem jest ochrona interesów najbliższej rodziny spadkodawcy, w sytuacji gdy spadkodawca pominął ich w testamencie i powołał do spadku inną osobę. Do zachowku uprawnieni są wyłącznie zstępni (dzieci, wnuki, prawnuki), małżonek oraz rodzice spadkodawcy, pod warunkiem że byliby powołani do spadku na podstawie ustawy, czyli gdyby spadkodawca nie sporządził testamentu . Do zachowku nie jest natomiast uprawnione rodzeństwo spadkodawcy i zstępni tego rodzeństwa oraz dalsi krewni.

Aby zablokowac prawo do zachowku mozna uprawnionego wydziedziczyc w testamencie
uwazam tak jak Linn Linn,ze by byc spokojna powinnas wyjsc za niego za maz..zdopingowac go do slubu..wyjsnij mu ,ze takie mamy zwyczaje w Polsce..ze nie chcesz zyc w grzechu..itp itd..ze sytuacja jest uwlaczjaca twej godnosci kobiety, ze nie godzisz sie na nia i zadasz szacunku dla siebie tym by cie potraktowal odpowiednio, ocalil twoj honor kobiety i poslubil cie..powiedz, ze tylko status mezatki zatrze niemile wrazenie jakie pozostwiala na twej polskiej rodzinie informacja, ze zyjesz w konkubinacie,ze tylko wowczas ci wybacza wstyd i upokorzenie :D/Przycisnij go do muru!
sette przyznam ze wyjsc za maz to moment w urzedzie, trzeba byc pewnym decyzji i Wlocha przede wszystkim bo rozwodow tu nie brakuje niestety...malzenstwo nie zmienia przyznam niczego .....najwazniejsze byc rozwaznym bo to nie droga do ro
wydziedziczyc w testamencie..mozna o ile sie wykaze i udowodni przed sadem jego razaca niewdziecznosc..inaczej wydziedziczenie mozna obalic.rzaca niewdziecznosc to bycie np narkomanem menelem pijakiem ..osoba ktoaa uzywala niewlasciwych obrazajcych slow/popelnienie przestepstwa/ w stosunku to osoby pozostawiajacej 'majatek'..odmowienie jej pomocy w chorobie ,ublizanie,wyludzanie pieniedzy,podkradanie rzeczy z domu..cos tych rzeczy ,prawnik ci to lepiej wyjasni
nie sadze zeby nsz forowiczka byla niedojrzala,widac ze jest dorosla.doradzam po slubie zniesienie współwłasności i ustanowienie rozdzielczości majątkowej. Twój mąż powinien wtedy cały swój majątek który mu przypadł przepisać na Ciebie i po ptokach, sprawa załatwiona.On wie zenie ma nic..mowi bratu i ty masz spokoj..osobiscie znam Polke na ktora maz zapisal 5 mieszkan i dwa mercy by uchronic majatek dla niej /roznica wieku ok 20 lat/przed 3 dzieci z pierwszego malzenstwa..dzieci doroslych i ustawionych..by nie bylo poteme niesnaskow Widocznie facet wiedzial kim sa jego dzieci..to Wlosi ..a zona to Polka.. drobna i delikatna..wloska robota...a jaka delikatna, wszyscy wiedza i musza sie oblizywac przez lata..lata..:D
dobra bajka ... mezczyzna z Twojej opowiesci przepisal zeby nie dawac dziecia lub perwnie placic male alimenty a chyba do ciezko znalezc osobe ktora w normalnej sytuacji zapisze wszystko na malzonka. Ty bys tez tak zrobila zapisala wszystko na meza ?
dobra bajka ... mezczyzna z Twojej opowiesci przepisal zeby nie dac dziecia lub pewnie placic male alimenty a chyba ciezko znalezc osobe ktora w normalnej sytuacji zapisze wszystko na malzonka (heroizm :). Ty bys tez tak zrobila zapisala wszystko na meza ?
Testament mozna zrobic, a prawo do zachowku zostaje. Oczywiscie trzeba wystapic na droge sadowa.
No zeby nie bylo, ze namawiam do malzenstwa. Wprost przeciwnie: nie ogladac sie na to co kto ma, ale zapewnic sobie samodzielnosc finansowa. Co se dostanie, to sie dostanie, a co sie ma to jest najlepsze.
nie zefacet nie dal dzieciom..zeniac sie dzieci byly doroslymi ludzmi ,parcujacymi zeniacymi sie lub juz wtrakcie malzenstwa..Wloch tym samamym zaakcentowal, ze wszystko jest dla jego nowej zony..bylo nie bylo 20 lat ronicypomiedzy nimi,zakochal sie, wpadl po uszy..czy jakos tam..a znajac wloskie zwyczje Wloch pewnie przewidzial synowie z zonami i corka z mezem chcieliby rozdrapac wszystko.Dzieci dostaly po mieszkaniu w prezencie slubnym,wyksztalcil wszystkich ,utrzymywal gdy studiowali.Wiec pozwolmy wlascicielom majatkow robic co chca ze swymi majtkami..w imie prawa do poszanowania prywatnych decyzji.Przynajmniej jeden Wloch zachowal sie jak nalezy,klaniam mu sie za to w pas.Prywatnie to bardzo mily czlowiek,obecnie jest chory i zniedoleznialy ,zona zrezygnowala z pracy by moc sie nim zajmowac../stosownie do wysokosci dziedziczonego majtku..hehe ..zart.hehe/..PS.Na firmach budowalanych ludzie zbijali kokosy i beda zbijac.:D
wszystko ok z tym slubem on bardzo chce ,chce rowniez miec dziecko ze mna(jamam dwoje z pierwszego zwiazku 19 i 14 lat ktore n utrzymuje) tylko ze ja sie jeszcze nie rozwiodlam z bylym mezem pijakiem-wiem moja wina.Nie myslalam nigdy ze bede zakladala nowa rodzine.Co mi poradzice bo w pewnych sprawach lepiej na zimne dmuchac POZDRAWIAM
fantastycznie...bardzo sie ciesze,druga wspaniala nowina dzis!Posluchaj Bea dzieci musza miec rodzine,bedziecie szczesliwi ,drugi zwiazek jest zawsze bardziej udany..bo sie nie popelnia tych samych bledow ..co w pierwszym zwiazku/nieistotne w tej chwili jak sie zakonczyl/ Gratuluje..pierscionek zareczynowy juz masz? :D
...wyjsc za maz to moment w urzedzie?..wg mnie nie !..w urzedzie to tylko podpis..a malzenstwo to PRACA ,praca ciagla praca nad zwiazkiem dwojga osob :D
Masz racje tylko !!!!!!!!!!! tylko ze ja narazie nie moge wzasc slubu(to troche pogmatwane)dlatego pytalam co moge jako konkubina i co ewentualnie mi sie nalezy
Sorry, ze sie wcinam. Wyslalm Ci moj nr gg na poczte. Sprawdz czy doszlo.
nie nie doszedl wiec podaje Ci moj 17885153
Jako konkubinie nic sie nie nalezy. Konkubinat nie jest we Wloszech chroniony prawem.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 56
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia