Tessera dochodzi tam gdzie ma sie residenza anagrafica - ja jak wyarabialam podawalam adres uniwerku bo bylam w trakcie poszukiwania jakiegos lokum, a tessera mi przychodzi zawsze tam gdzie mam staly pobyt ;) (w miedzy czasie zmieniony trzy razy;)).
Co do watku i pytania Cate - bylam w podobnej sytuacji w 2006 roku, tylko ze ja studiowalam (bez permesso - i go nie wyrobilam bo wczesniej zostawilam ten kurs), a moj maz byl kawalerem. Jak zdecydowalismy sie na wspolne zamieszkanie nie mielismy razem zamwldowania, on mial u swoich rodzicow (ale kontrakt wynajmu mieszkania gdzie zylismy byl na niego) ja po zostawieniu studiow bez, tylko z domicilio. Potem zaszlam w ciaze i dalej tak zostalo, zeby wyrobic permesso (teraz w comune pozwolenie na pobyt sie wyrabia, ale nie wiem czy jeszcze konieczne jest jego wyrobienie na ciaze) potrzebny byl tylko swist (teraz nie pamietam jak sie nazywal) ze u niego mieszkam i on musial podpisac. Z kwitem poszlismy do usl wyrobic libretto sanitario - i tyle. Potem tylko musialam odebrac permesso, wazne bylo chyba do 6 miesiaca po DPP i tak samo libretto sanitario.
Co do pomocy ze strony panstwa. Zalezy jaka ma prace twoja druga polowka, jakie ISEE macie (zwlaszcza ze skomplikowana historia twojego partnera). Z tego co wiem powinno ci przyslugiwac Assegno di maternità od Comune, ale tylko to widzac ze nie masz kontraktu o prace. Potem mozecie isc tez do CAF dowiedziec sie czy cos innego wam sie nalezy, ale powiem ci ze jezeli twoj partner ma swoja dzialanosc nic wam nie dadza.... wiem cos na ten temat, bo moj maz ma wlasna dzialanosc. W tym roku (tu zalezy od regionu czy nawet comune - niektore daja) nie ma bonus bebe, mozna tylko wziac kredyt na nowonarodzone dziecko w wysokosci max. 5tys €.
Pozdrawiam i jak cos to wal smialo :D