Praca u Włochów jaka dieta?

Temat przeniesiony do archwium.
Jestem zatrudniony i zameldowany we Włoszech w tej chwili pracuję około 70 km od miejsca zamieszkania. Za mieszkanie i dojazdy nie ponoszę żadnych kosztów , opłacam sobie tylko wyżywienie. Czy należy mi się dieta , a jeśli tak to ile?Czasami wyjeżdżamy do pracy na miesiąc dwa do innych krajów(Anglia Hiszpania Francja Belgia itp. i tam też mamy wszystko zapewnione oprócz jedzenia) Jaka dieta mi się należy i ile? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Zależy od umowy zbiorowej Twojego sektora - jeśli masz umowę na czas określony lub nieokreślony, te aspekty są regulowane przez kontrakt zbiorowy.
Ja mam umowę na czas określony , ale są osoby które mają umowę na czas nieokreślony, i jak to wygląda w obu przypadkach? Dzięki.
W obu przypadkach wygląda to tak samo (patrz wyżej). W jakim sektorze pracujesz? Musisz przeczytać umowę zbiorowa Twojego sektora (CCNL, Contratto Collettivo Nazionale di Lavoro) i zobaczyć, czy jest tam coś o dietach.
Pracuję w sektorze budowlanym tzn. stawiamy metalowe konstrukcje , piece w hutach , piece w elektrowniach itp. Wiem , że dieta nam się należy tylko nie wiem jakiej wysokości.Na chwilę obecną nie mam możliwości sprawdzić czy coś jest napisane odnośnie wysokości diety w kontrakcie. Dzięki.
Znalazlam cos takiego:
http://www.mc2elearning.com/html/ccnl-edilizia.html
Dzięki za linka ale niestety nie mogę się tam doszukać nic na temat wysokości diety.
najprosciej bedzie pojsc do patronatu albo ragioniere z twoim kontraktem i busta paga, wszystko ci oblicza.
W tej chwili jest to niemożliwe ponieważ jestem na urlopie . Myślałem , że dowiem się tego wcześniej przed powrotem do pracy bo lubię być przygotowany do rozmowy z szefem. Ale jak nie wiecie to trudno (chyba że ktoś coś jeszcze napisze)będę musiał sobie poradzić sam. Dzięki!!!
Zeby udzielic bardziej konretnej informacji na twoje pytanie, niz udzielono ci powyzej, musialby sie pojawic na forum czlowiek zatrudniony w tym samym sektorze co ty, podlegajacy pod ten sam uklad zbiorowy (CCNL) i z takimi samymi warunkami umowy o prace. Co wydaje mi sie malo prawdopodobne.
Jesli chcesz byc przygotowany do rozmowy z szefem, to po powrocie z urlopu sprawdz w umowie pod jaki sektor podlegasz a nastepnie w necie znajdz uklad zbiorowy dla tego sektora i poczytaj.
najprawdopodobniej podlega pod metalmeccanico, jednakze kwoty diet nie sa tam ujete (przynajmniej ja nie znalazlam).
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Brak wkładu własnego