ile przeznaczyc na wyżywienie w miasteczku?

Temat przeniesiony do archwium.
czesc:) wybieram sie na caly lipiec do Castelraimondo w Toskani :) region Marche... orientuje się ktoś może ile musze mniej więcej mieć euro żeby spokojnie zjadać codziennie jakies posiłki ( moge tez sama cos przygotowac choc niekoniecznie) plus gelato oczywiscie i inne zachcianki np owoce??
jakei są w ogole ceny a takich małych miasteczkach??
ja zawsze liczyłam i doradzam, ze kwota ta sama co w Polsce, tylko że w €...
a tak by the way to castelraimondo bedac w marche w prowincji Macerata zdecydowanie nie moze byc w Toskanii...;-)
racja :) zagalopowalam sie:) czyli ok 300 e starczy??
My tez mieszkamy w Marche. Średnio miesięcznie wychodzi nam 250 e ( plus minus 20 e) na 2 osoby. Myslę, że to niedużo, ale trzeba się troche nakombinować, kupowac w ofercie. Większosc posiłków przygotowuję sama, więc rzadko kupujemy "gotowe".
mysle,ze powinnas dac rade z 200 euro...
ale chyba nie w tych drozszych sklepach, tylko discountach lub jak sa promocje..wloskie sklepy spozywcze czesto robia promocje, z reguly od wtorku czy srody/do soboty/ sa w sklepach spozywczych..sa tez specjalne kaciki w ktorych sa produkty z o polowe tansze bo zbliza sie data terminu przydatnosci
beh to zalezy jakie kto ma priorytety,ja jezdze na zakupy do kilku sklepòw(supermercato) bo w kazdym z nich kupuje inne artykuly.jestesmy we dwoje i 300 euro na wyzywienie nam spokojnie wystarcza ale duzo zalezy tez od umiejètnosci zarzàdzania w kuchni a muszè przyznac,ze w tym jestem dosc mocna :-)
wiec mysle ze nei bedzie zle i tez jakos sobie poradze :) ugotuje cos z nowymi znajomymi a jak nei to chyba w jakis miejskich pizzeriach czy czyms takim tez jakos nei jest za drogo....
taniej ci wyjdzie GORACE jedzenie wdomu niz zimnie na miescie..ekonomiczniej po pprostu zamiast palcic po 6eu za1 pizze to te te 6 eu w klepie masz 2 kawlaki miesa porcjowane na steropianowej tacce/np bracciole/ zrobisz na patelni grillowej/ dokup ziemniaki i warzywa /mozesz tez na grillowej zrobic warzywa na cieplo np. cukinie papryke i baklazana/..za 6 eu 2 osoby najedza sie po pachy :D
Jako dodatek do mięs polecam gotowe risotta ( milanese albo con funghi) - jeśli ktoś lubi. Są niedrogie ( w ofercie niekiedy nawet 0,70e) na dwie porcje wystarcza. Do tego podsmażam pierś z kurczaka na oliwie i mam pyszne danie. Sałatek raczej nie robie, bo nie lubimy, jesli juz to pomidor pokrojony w oliwie.Dzisiaj robię spaghetti (gdyby policzyc całkowity koszt - wyszłoby ok. 3 e - makaron - 0,79e, sos gotowy 1,29e, salsicia ja daję 2-3, co wychodzi ok 1 e). Zamiast mielonego do pasty daje przewaznie salsicie, bo ma swój specyficzny smak i z makaronem smakuje idealnie :). Mój mąż w każdym razie zachwycony :). Kombinując i kupując w ofertach mozna naprawdę zrobić tani i dobry obiad :).
ok a jesli bede mieszkała w nazwijmy to akademiku?? znaczy takim mieszkaniu studenckim z kuchnia i lazienka to ciezko bedzie mi gotowac bo mamy 4 godz jezyka dziennie +jakies wycieczki lub wieczorki ze szkola.. to jak wtedy z kwestia cen?? ile potrzebuje zeby nei przymierac glodem a jednak cos jesc :)
No to wtedy "suche" jedzenie Ci pozostaje, chyba, że będziesz jadać obiady w jakiejś restauracji - pizzerii. U nas najtanszy obiad kosztuje 13 e. Co do cen w sklepach to różnie, np. bagietka kosztuje 0,59 e, masło 0,89e, kg pomidorów 1.80 e, mleko 0,89e, sok ok.1.50 e, wędlina ( tacchino - ok. 13 e za kg, szynka droższa, pierś z kurczaka ok. 4-5 e za kg, mozzarella - ok. 0,80 e, ricotta podobnie (mała), jajka - ok.1 e, kawa - w zalezności od rodzaju od ok. 3 e i więcej, kg bananów ok. 1,20 e, jogurt mały najtańszy 0,23 e, cornety nadziewane ok.1.30 za 6 sztuk. Podaje tu ceny ze sklepu, w którym kupuję, a wiadomo, że moga sie rożnic. http://www.lebefane.it/lebefane.asp?ID=100 wejdż sobie tutaj jeśli chcesz i pobierz gazetkę promocyjną dla orientacji.
lei 83 mieszkasz w Rimini?
a ja zamiast salsicci do sosu dodaje mièso mielone,tacka za 2-3 euro.zrobie makaron z sosem w jeden dzien a na drugi robie lasagne z pozostalym sosem :)
Nie, nie mieszkam w Rimini, ale dość często tam bywam, głównie własnie na zakupy :). Ja nie lubie lasagne,więc nie robię. Mielone raczej wolę w tradycyjnej polskiej postaci :). Oj smaka sobie narobiłam :) Muszę zrobić w przyszłym tygodniu:).
lei83 dziekuje za linka :) i za bardzo wyczerpujaca odppowiedz :)
aga podaj GG moge ci podac pare przepisow na cieple jedzenie ktore zrobisz w 20 min..zapewne i inni ci podrzuca cos ze swoich kuchennych wariacji przepisy na proste smaczne wloskie dania..jednogarnkowe..czy 'dwu talerzowe' :D
1232312:)
By zrozumiec filozofie sposbu na oszczedne wyzywienie w sensie nie rozwalania piniedzy na jedzenie na miescie to spojrz na to włoskich restauracjach otrzymamy pełne menu i dania przyrządzone przez profesjonalnych kucharzy, serwowane przez kelnerów/biora tez oplate za 'obrusik'.tu wydasz ok 15 eu minimum za1 talerz i cos do picia We wloskiej Trattorii, w mniej formalnej atmosferze, w mniejszym miasteczku lub na wsi, serwuje się lokalne dania i wina..tu zapalcisz toroche mniej niz w restuaracji Termin :Osteria oznacza winiarnię, często serwującą proste dania w porze obiadowej, sredni wydatek to ok 10 eu plus woda do picia..do 15 eu Pizzeria oryginalnie oferowała dotad pizzę pieczoną w opalanym drewnem piecu. Dzisiaj często w pizzerii podaje się inne potrawy, zwykle po niższych cenach niż w restauracjach..pizze sa od 4,50 eu najprostsza czyli Margherita do srednio 19 euz wieloma dodatkami wielka niczym mlynskie kolo /zalezy od wielkosci..na wynos jest taniej!!!/
podeslalam ci przepisy na ragout bianco/rosso ,fussili z brokulami, spaghetti bianco i spaghetti oglio aglio e peperoncino:D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia