Samotne matki i wyjazd z dzieckiem

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 47
poprzednia |
witam. w ostatnim czasie zapoznalam sie z polska ustawa dotyczaca matek ktore samotnie wychowuja dzieci, ktore chca wyjechac z dzieckiem nawet na wczasy. mimo ze dziecko bedzie posiadac paszport wyjazd z kraju nie jest mozliwy nawet na okres wakacji. chyba ze papierkowy tatus jak w moim przypadku wyda zgode.

cytuje uchwale:

"Wyjazd dziecka za granicę w celu spędzenia tam wakacji, jako należący do istotnych spraw dziecka wymaga zgody obojga rodziców, wykonujących władzę rodzicielską, a w braku takiej zgody orzeczenia sądu opiekuńczego" (sygn: III CRN 19/85).

NASZE POLSKIE PRAWO JEST CHORE ! ZEBY Z DZIECKIEM NIE MOZNA BYLO NA TYDZIEN WYJECHAC !!!
no , ja myślałam , ze skoro ojciec zgodził sie na paszport dla dziecka to i na wyjazdy , dla mnie to logiczne , bo po co paszport jak jechac nie wolno, masz racje paranoja jakaś
nie wiem po co paszport,przeciez wedlug tej ustawy nic nie znaczy.
wiele matek nie wie o tej ustawie,wiec moga poniesc konsekwencje jak pojada z dziecmi na wakacje bez zgody papierowego tatusia.
KTO WYMYSLIL TAK CHORA USTAWE.
zreszta w polsce wiele ustaw jest chorych !
od zasze bylo wiele chorych ustaw..trzeba je umiejenie omijac przez np zycie zojcem dziecka w przyjani a nie na udry..Mozna tez ograniczyc mu wladze rodzicielska jesli udowodni ze jest zlosliwy i odmawia wyjazdu za granice..po prostu trzeba miec zaprzyjaznionego adwokata/jak w filmach amerykanskich/..albo wyjscdrugi raz za maz za.. prawnika..:D Ps ..dlatego nie warto miec dzieci z debilami..'szklanka wody zamiast'..I po klopocie:D
...od zawsze bylo wiele chorych ustaw..trzeba je umiejetnie omijac przez
>np zycie z ojcem dziecka w przyjazni, a nie na udry....
:D Nigdy nie wychodź za tych facetów. To koszmar...Zobacz, z jakimi mężczyznami nie warto się wiązać.
Istnieje co najmniej 8 typów osobowości mężczyzn, za których kobiety nie powinny wychodzić za mąż. Na pierwszym miejscu czarnej listy znajduje się "synek mamusi". Na drugim - skąpiec...panie nie powinny także wiązać się z "facetem bez przyjaciół" oraz "źle traktującym kelnerów"...Kobiety nie zaznają także szczęścia z mężczyznami nie potrafiącymi się śmiać z siebie, niechętnymi autorytetom oraz tymi, którzy "nie potrafią się przeciwstawić kobiecie". http://www.sfora.pl/Nigdy-nie-wychodz-za-tych-facetow-To-koszmar-a19751
matka (rodzic) ma prawo podróżować z dzieckiem, jeśli tylko ma dokument stwierdzający tożsamość i obywatelstwo dziecka
Matka na wyjazd z dzieckiem nie potrzebuje zgody od drugiego rodzica bo uzyskała ją w momencie złożenia wniosku o paszport
Logiczne ,ze konieczne jest, aby rodzice wspólnie zgodzili się na wyjazd dziecka. Dotyczy to zarówno wyjazdu NA STALE ( np. z jednym z rodziców, który wyjeżdża w celach zarobkowych), jak i wyrobienia paszportu, czy też jednorazowego wyjazdu (np. na wycieczkę).
Podstawą prawną jest w tym przypadku art. 97 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który mówi, iż: § 1. Jeżeli władza rodzicielska przysługuje obojgu rodzicom, każde z nich jest obowiązane i uprawnione do jej wykonywania.
§ 2. Jednakże o istotnych sprawach dziecka rodzice rozstrzygają wspólnie; w braku porozumienia między nimi rozstrzyga sąd opiekuńczy.

Zgoda nie musi być wyrażona w jakiejś szczególnej formie, choć dla celów dowodowych, warto, aby była wyrażona np. w zwykłej formie pisemnej lub w formie aktu notarialnego. Zgoda na wyrobienie dziecku paszportu wymaga podpisów obojga rodziców w urzędzie paszportowym, ewentualnie dokumentu notarialnego, zaświadczającego o zgodzie rodzica na paszport dla dziecka. Wiele zależy także od kraju, do jakiego udaje się rodzic z dzieckiem- jeśli do kraju tego potrzebna jest wisa, wówczas urząd konsularny kraju docelowego będzie żądać, aby oboje rodzice wyrazili zgodę na wydanie wizy.

Istotne jest, aby rodzic wyjeżdżający z dzieckiem za granicę posiadał dowód na wyrażenie zgody przez drugiego rodzica, tak jak wspomniano, najlepiej w formie aktu notarialnego. W razie konfliktu między rodzicami lub braku zgody na wyjazd dziecka, drugi rodzic może bowiem złożyć zawiadomienie o przestępstwie uprowadzenia dziecka za granicę. Wiele oczywiście zależy też o konkretnego przypadku- czy i w jaki sposób jest uregulowana sprawa tego, które z rodziców sprawuje opiekę nad dzieckiem.

Należy także podkreślić, że sam fakt wyrażenia zgody przez jednego z rodziców na wyrobienie paszportu dziecku nie oznacza, że rodzic ten wyraża domniemaną zgodę na wyjazd dziecka na stałe za granicę. Paszport służyć może bowiem tylko wyjazdom wakacyjnym, a więc krótkoterminowym.

W sytuacji, gdy rodzice nie mogą dojść do porozumienia w każdej istotnej sprawie dotyczącej dziecka, w tym wyjazdu za granicę czy wyrobienia paszportu, każde z nich może zwrócić się do sądu rodzinnego o rozstrzygnięcie. Sąd orzeka mając na uwadze dobro dziecka. Sądem właściwym jest sąd rejonowy miejsca zamieszkania lub pobytu dziecka, wydział rodzinny.
jeszcze jedno:...od lutego tego roku dokument dla dziecka poniżej 5 roku życia będzie ważny tylko przez rok, a nie jak dotychczas przez 5 lat, nie ważne czy będzie to dokument biometryczny (z odciskami palców) czy paszport tymczasowy (w przypadku zwykłego paszportu dziecko musi nam towarzyszyć przy skladaniu wniosku).http://www.hotmoney.pl/artykul/hotporady-paszport-dla-malucha-za-darmo-13150
a powiedzcie mi moje drogie co byscie myslaly w mojej sytuacji mam sie bac? moj byly maz wyjechal zagranice 4 lata temu ,poczatkowo sama o tym nie wiedzialam no nie wazne ,,teraz ja jestem zagranica a on wie o tym od osob trzecich czy moglby stwarzac problemy ze wywiozlam dziecko skoro go nie ma w polsce ? (jest na swieta w Pl i przy okazji spotyka sie z dzieckiem ) BYlby durniem gdyby mnie do sadu podal ale nic nigdy nie wiadomo z wariatami
Reni,jesli by nagle mial przyplyw uczuc ojcowskich to mysle,ze mòglby ci cos namieszac,ale nie martw sie na zapas.zaczniesz sie martwic wòwczas,kiedy bedziesz musiala stawic temu czola.pozdr
masz racje wiele matek nie wie o tym w tym i ja, bo ja wychowywalam dzieci tez sama moj byly od 14 lat mieszka we WLoszech , ale jak sie dowiedział, ze ja chcę tam pojechać bo mam kogoś to powiedzial ,ze zaden makaron mu synow nie bedzie wychowywal, tak jakby on to robil , nie byl nawet na komuniach u dzieci o swietach czy urodzinach nie wspomnę , odczekalam , ąz dzieci skonczą swoje lata i teraz mają prawo wyboru,a latalam zawsze i nikt mnie nie zapytal czy mam jakąs zgode na to, teraz tez lece z moim maleństwem do Włoch i mam tylko jego paszport:)

no jeśli faktycznie nie pozwala na Twoj wyjazd no to idź do sądu tam na pewno zgodę uzyskasz, przecież to tylko wakacje , dziecko ma prawo do wypoczynku
Wczoraj rozmawialam z ojcem mojej corki, niestety nie wyraza zgody aby dziecko pojechalo zagranice,to bardzo msciwy czlowiek, kosztem dziecka zrobi wszystko aby zniszczyc mi zycie, abym nie ulozyla sobie na nowo zycia. dziecko ma przez te wszystkie spory problemy psychologiczne, bo widzi i slyszy jak jej ojciec zwraca sie do mnie.chcialam ja wyrwac od tego wszystkiego na tydzien aby pojechac.
Na paszport wyrazil zgode, ale jakby dowiedzial sie ze zabralam dziecko to by zglosil i napewno bylabym ukarana.
takich papierkowych tatusiow, wariatow nie brakuje na tym swiecie.
marzena..nagraj go pare razy jak sie do ciebie odnosci..kurcze zawsze go nagrywaj..i bezjego lachy uzyskasz sadowe pozwolenie na wyjazd zcorka na te wczasy..jako dowod przedstaw nagrania zrozmow jak sie traktuje co swiadczy o jego perfidi i zlym wplywie na dziecko i postaraj sie mu ograniczyc wladze rodzicielska/muszisz miecf duzo tych nagran/Wez jakiegos kumpla zyczliwego co bedzie przytobie niech poudaje twego partnera..wybierz takiego wiekszego wzrostem i masa od twego ex..Zobaczysz ze spokornieje i nie bedzie ci kozaczyl Plan jest taki1 nagrania z rozmow 2.przedstawienie tych nagran podczas rozprwy o zezwolenie na wyjazd zdzieckiem/to nic nie kosztuje przed sadem dla nieletnich,nie boj sie kosztow../Sluchaj jak go raz wrzucisz w mlyny sprawiedliwosci,to on juz bedzie na tapecie..pamietaj muszisz mowic wszystkim ze sie go BOISZ..mozesz wezwac policje np jak on podniesie glos..powiesz ze przyszedl na wizyte z dzieckiem a na tobie sie wyzywa..i to bedzie dowod do ogran.wladzy rodz..jak go raz wrzucisz w mlyny sprawiedliwosci,to on juz bedzie na tapecie chocby taki sad dla nieletnich,tez dobry.. to on ucichnie,polozy uszy po sobie,,potem ograniczenie wladyz rodz...Zrob to a zobaczysz zedziala,prawo jest po twej stronie
moja siostra jezdzila z dzieckiem sama i pies z kulawa noga sie nie zapytal o zgode ojca, samo posiadanie paszportu jest wyrazeniem obupolnej zgody na wyjazd dziecka. Ja na twoim miejscu bym smialo jechala, powiedz dziadowi ( swoja droga szczeniak), ze jedziecie gdzies w Polske i jedz, nikt cie nie zatrzyma.
jedz Marzena,jedz ...i o nic sie nie pytaj i nie martw
wlasnie,a jemu powiedz,ze nad Baltykiem odpoczywasz i juz

pozdrawiam
Witam.Sam jestem ojcem mój syn jest dorosły ale dopiero od 15 dni.Podróżowałem z synem do Włoch jak jeszcze były granice (żona tu pracowała)miałem inną sytuację bo nie ma między nami konfliktu do czego zmierzam otóż nikt nigdy nie zapytał mnie czy mam zgodę żony na wyjazd z Polski.Jednak ta sytuacja jest inna skoro powiedzialaś mężowi że chcesz wyjechać za granicę a on się nie zgodził to moim zdaniem będzie ci robił problemy bo prawo jest po jego stronie.popieram tych co tu pisali że musisz znaleść jakiegoś "haka" na niego,może nie płaci alimentów,może przy dziecku cię obraża.Mają rację ci którzy radzą wzywać policję to wszystko jest rejestrowane i wrazie sprawy sądowej masz co przedstawić.Na słowo nikt ci nie uwierzy.
Pozdrawiam i życzę powodzenia bo dla mnie dobro dziecka jest najważniejsze
z nieplascerniem alimentow to jestak zejesli nie placi przez ostatnie 3 miesiace to mozesz wnosic do komornika o sciaganie alimentow komornicze..Ale zawsze bedziesz musiala komornikowi troche dopmoc..wskazac jego adtres zamieszkania i nieruchomosci i ruchomosci..jak konto w banku ..marka i teblice rejstr samochodu..jak ex bedzie mial sporo gotowki w kieszeni to mkomornik wezwszy ma prawo mu kieszenie 'wyczyscić',zlota bizuterie z goscia zasekwestrowac.I jedna wazna sprawa jak juz porpszisz komornika o zajmowanie sie sciagalnoscia alim..nigdy ale to nigdy nie wycofuj akt sprqwy ..niech tam sobie leza do 18 roku zycia corki..bo w razie jakiejs zaleglosci..to tylko 3 lata do tylu sciagaja zalegle alim.Nawet zeby ci do reki dawal wmiedzy czasie ty sobie ten haczyk na niego zachowaj..niech w aktach komornika ,ze on nic nie placi..Jesli nie palci ci przez 3 mies to mozna skarzyc go o trwale.../ i uporczywe / uchylanie sie od placenia alimentow/ przestepstwo z art 209 & 1 k.k. prowadzi ja SAD KARNY/ przesłanką "trwałości" uchylania się jest niepłacenie zasądzonych rat alimentacyjnych albo płacenie ich w wysokości znacznie niższej od należnej przez okres co najmniej 3 miesięcy. Przez "uporczywość" rozumie się zachowanie długotrwałe, powtarzalne, nacechowane złą wolą i nieustępliwością .Podczas tej rozprwy bedziesz mogla byc caly czas na sali oile w momencie rozpoczynaia spawy zaraz po odczytaniu obecnosci strona/czyli nazwisk strony pozywajacej i pozwanego/zgloszi wniosek o chec reprezentowania praw swego maloletniego dziecka..czyli bedziesz sama pelnic jak by funkcje prokuratora..mozesz zadzac jak najwyzszej kary..czyli pozbawienia wolnosci..tu sier nie lituj..zapewniam cie, ze chlopu szczeka opadnie i nabierze do ciebie respektu na ..Czy ty masz rozwod?..bo mi ucieklo? Zobacz: Art. 209. § 1. Kto uporczywie uchyla się od wykonania ciążącego na nim z mocy ustawy lub orzeczenia sądowego obowiązku opieki przez niełożenie na utrzymanie osoby najbliższej lub innej osoby i przez to naraża ją na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu opieki społecznej lub właściwej instytucji.
§ 3. Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano świadczenie z funduszu alimentacyjnego, ściganie odbywa się z urzędu. Mozesz zadac najwyzsza kare przewidziane 2 lata pozbawienia wolnosci..albo jak chcesz 6 mies pozbaw wolnosci zzawieszeniem na 1 rok ..albo bezwzglednej kary pozbawienia wolnosci na 1 rok..masz tu duzo ruchow...zawiasy albo bez zawiasow..Ale nii lituj sie bo nie warto,to bedzie jak tupniecia sliczna nozka rozgniewanej pani :D Rozumiesz juz?
sorry za literowki :D
a propos wczasow zagranicznych :D pozwolcie:D ...Magawyprzedaże wczasów zagranicznych. Tego jeszcze nie było! .....Tydzień na Krecie od 12 maja przeceniono z 1869 zł na 799 zł. Jeszcze lepsza jest oferta
na Korfu, hotel z trzema gwiazdkami, wyżywienie i przecena z 1888 zł na 819 zł.http://www.hotmoney.pl/artykul/turystyka-nieziemskie-wyprzedaze-wczasow-zagranicznych-13345
SETTE DI NOVE- bardzo dziekuje ci za cenne rady i ustawy jakie napisalas.
ja jestem panna, moja corka ma 6 lat.
jej ojciec ogranicza mi zycie, mysle ze to jakis rodzaj zemsty a rozgrywka jest dziecko.
on sam jest , nie ma zadnej kobiety.
na dziecko placi mi 250 zl i uwaza ze to duzo.ona go malo zna, nie ma miedzy nimi zadnej emocjonalnej wiezi, on nigdy sie nia nie zajmowal, nie poszedl na spacer.
ja napewno pojade z oliwka na wczasy ze zgoda lub bez zgody sadu,
czasy niewolnictwa sie skonczyly, jestesmy w unii.ON nie moze ograniczac mi ani dziecku zycia.
ej jakas wiez jest..ta niewidzialna pomiedzy ojcem acorka..napeno wjego niedojrzalym umysle jest jego mal ksiezniczka..boi musi byc..!:D..bylby idiota gdyby jej nie kochal!..kompleks Elektry hmmm..slyszalas o tym..to jej tatus jedyny..innego nie ma :D Smialo pros o 400 zl..zakladaj sprwe o podwyzke..radzilabym ci ukryc wiadomosc, ze jedziesz za granice bo on moze sadzie wyskoczyc jak Filip z konopi, ze ty masz kase na wyjazdy zagraniczne to napewno na utrzymnaie corki ci wystarcza.O podwyzke to zrob tak ..oblicz sam ile wydajesz na utrzymanie..na oplaty gaz swiatlo tel..zsumuj podziel na polowe ..teraz liczymykoszty utrzymania corci: zywnosc ksiazki buty odziez.bilety komunikacji..tym bardziej ze mala idzie do 1 klasy to ci sie zaczne skladki i oplaty dodatkowe..zsumuj to razem z ta piersza polowa kosztow utrzymania domu..wyszegolnij w podpunktach ..zrob to w egzmpl..i zalaczysz do sadu..pozew o podwyzszenie alim. tez w 2 egzempl.Sad zasadzil wczesniej 250 zl czyli unzal zety dokladasz drugie 250 zl i ze wasze dziecko mozna utrzymac za 500 zl mies..moze odczekasz do wrzesnia i w miedzy czasie cos nagrasz z jego rozmow i uzasadniajac ta podwyzke rozpoczeciem szkoly podst.poproszisz o podwyzke..tylko trzymaj sie kosztow jesli ci wyjdzie, ze sama wydajesz na mala 400 zl mies to masz prawo prosic o taka kwote i ze strony ojca..przeklakuluj sobie sama../matka plowe i ojciec polowe/zbieraj rachunki sklepowe..zawsze, caly rok do odrebnej koperty by okazac jako dowody ponoszenia wydatkow na corke/bylebys nie prosila za duzo..gora 50 zl ..i motywuja ze nie utrzymuje kontaktow,nie daje prezentow. nie kupuje lodw,zero spacerow..wiec jako rekompensate ze on nie ponosi extra wydatkow i nie podtrzymuje wiezi..mozna czasem uzyskac od sadu ciut wyzsze alimenty,ponad koszty rzeczywiste utrzymania dziecka..Zrozumialas mnie ?..jak cos pokretnie opislam to wyjasnie w kazdej chwili :D
bardzo dobre rady , co to jest 250 zł? mój eks to przynajmniej od płacenia się nie migał , bo na 2 dzieci płaci ponad 2 tyś
Witaj Marzena,odezwij sie na numer [gg] .Pozdrawiam
WLOSZKA1 witaj po tak dlugim czasie. wklepalam sobie twoje gg i odezwe sie napewno.

CURCUMA masz bardzo wysokie alimenty na dzieci, twoj byly maz musi miec duzy zarobek.

Ja to mam taka nature, ze nie umie walczyc,
wcale nie trzeba walczyc..wystarczy miec troche sprytu,tzw bozej ikry..troche wiedzy i czynic wszystko w imieniu dziecka jako jego opiekunka i prawna przedstawicielka :D
Dziecko może przekroczyć granice krajów Unii Europejskiej, posiadając swój dowód osobisty (można wyrobić go już niemowlakowi). W podróży poza kraje UE maluch potrzebuje własnego paszportu. Dzieciom do 5. roku życia przysługuje tzw. paszport tymczasowy, który ważny jest przez 12 miesięcy. http://www.rodzice.pl/praca-i-finanse/prawo/paszport-dla-dziecka.html
ja pojade na te wczasy, moje dziecko ma paszport. najwyzej ojciec bedzie jej szukal, niech nawet policji zglosi. zrobi to tylko po to by zemscic sie na mojej osobie.
A do czech nie mozesz pojechac?. Tosz to tez zagramanica.Ty sem ne boj :)
przeciez nie ma granic..Europa bez granic jest...:D
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 47
poprzednia |

« 

Matura

»

Pomoc językowa - tłumaczenia