Residenza a Polski dowód i paszport

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć

Załatwiłem sobie "la residenza" ponieważ potrzebna mi była aby uzyskać kartę zdrowia we Włoszech.
Czy w tym przypadku powinienem zmienić wszystkie polskie dokumenty w których znajduje się mój polski adres stałego zamieszkania?
Wyjezdzajac za granice na ponad 3 miesiace lub na stale powinno sie dokonac wymeldowania. Sa watki na ten temat.
Jezeli masz obywatelstwo polskie, nie wymieniasz dokumentow polskich ani nie dokonujesz w nich zadnych zmian. Po zameldowaniu we Wloszech wyrabiasz sobie wloski dowod osobisty z adresem we Wloszech (jest to potwierdzeniem, ze jestes tylko rezydentem tego kraju- masz taka adnotacje w dowodzie)). Mozesz sie nim poslugiwac tylko na terenie Wloch.Wyjezdzajac z Wloch za granice musisz miec dokumenty polskie.
Wydaje mi się że w momencie wymeldowania z kraju (Polska) adres który znajduje się na dowodzie przestaje mieć znaczenie. Wynika z tego że Polskie dokumenty nie są już aktualne gdyż straciłem polski adres.

ps. Czy Residenza we Włoszech to to samo co Zameldowanie w Polsce?
ps.2 Czym grozi nie wymeldowanie się z Polski a posiadanie Risdenza we Włoszech?
Mimo ze procedury mowia ze trzeba sie wymeldowac z Polski, praktycznie to wszystko wyglada zupelnie inaczej...
mimo ze ma sie dowod wloski, mozna poinformowac gmine w polsce ze czasowo przebywa sie gdzie indziej, nie powoduje to zadnych zmin w dowodach,zapisow itp...
tymbardziej ze dowod osobisty wloski, nie jest wazny jesli nie posidasz obywatelstwa wloskiego za granica, naszym waznym dokumentem jest Polski Dowod
Ja mieszkam juz 13 lat we Wloszech, nie mam obywatelstwa wloskiego i nie chce go posiadac, mam dowod polski z zameldowaniem w mojej gminie w Polsce
W chwili obecnej wyrabiam dowod polski dla mojego dziecka, tata Wloch.
Wszystko wedlug procedur obowiazujacych w Polsce
nie ma zadnych problemow
Basia
z tylu wloskiego dowodu osb. pisze: NON VALIDA PER L'ESPATRIO co zonacza zedowd nie jest wazny pozagranicami Itali..traci waznosc poza granicami Itali..espatriare tzn wywedrowac..Jesli dowod wywedrowal..to jest tam niewazny gdzie go poniesli..:D
Temat przeniesiony do archwium.

»

Solo italiano