taxi w Rzymie

Temat przeniesiony do archwium.
Hej :)
Mam następujący problem: jak dostać się na Ciampino na lot o 6.30 rano? Miejski transport publiczny odpada, zostają taksówki jak mnie mam. I tu pytanie do kogoś bardziej obeznanego: na jaki koszt się nastawić? Do lotniska mam jakieś 13km, ale ile wynosi stawa nocna? I wyczytałam, że za zamówienie taxi na godzinę też są jakieś opłaty naliczane :/ Z góry będę bardzo wdzięczna za pomoc :)
o, ja tez bede frunac tym o 6.30.
Oo :) I jaki masz sposób na dotarcie?
Cytat: bianka009
zostają taksówki jak mnie mam.

:DDDDDDDDDD
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać.:)
samochod oczywiscie.
Jakis czas temu moi znajomi wzieli taksowke o 1 w nocy z Ciampino, aby dostac sie w okolice San Giovanni. Zaplacili 50 euro. O ile sie dobrze orientuje, to oprocz samej taryfy za przejazd jest tez dodatkowa oplata za walizke....brzmi to smiesznie, ale wiele razy o tym slyszalam..
O_O
Ladriiiii
Chyba w Warszawie brali nauki.
w taksowkach sa doplaty za: torby podrozne, bagaze niestandardowe (wozek np.), taryfe nocna, druga strefe, podstawienie na telefon, taryfe swiateczna (dni wolne od pracy niedziela np.). Ale rowniez istnieja taryfy forfait i mozna sie umowic na zaplate z taksometrem lub bez. ogolnie z taksometrem oplaca sie bardziej.
Zgadza sie, zostaja taksowki jak siebie mam;)
quasifaladifferenza - mam tego mniemania pełną świadomość, ale zdaje się nie można tu postów edytować (albo jeszcze nie dotarłam do tej opcji) a nie zauważyłam błędu przed publikacją. Jakie to czepialskie no ;)
bo on jest purysta, takie zboczenie, nie wiem, czy zawodowe.
:)
zdaje się nie można tu postów edytować

Racja, opcja edycji tekstu jest niedostępna a czasami przydałaby się bardzo, szczególnie że to jest forum językowe i dużo wpisów jest odpowiedzią na prośby o poprawę, czy tłumaczenie.
Ktoś, kto pomaga, jeżeli się pomyli, musi dodawać wpis korygujący.
Quasifaladifferenza... nie bardzo rozumiem twoja uwage: ... "Chyba w Warszawie brali nauki" ..
Akurat w Warszawie zdazyo mi sie kilka razy brac taksowke i to z bagazem i nigdy nie mialam dodatkowej oplaty z tego tytulu..
Mam na myśli SŁAWNĄ NA CAŁĄ POLSKĘ (podkreślenie moje) tak zwaną "mafię taksówkową.
mnie warszawianke naciela mafia taksowkowa w Krakowie stojaca pod Dworcem Glownym....:D
Cytat: quasifaladifferenza
zdaje się nie można tu postów edytować

Racja, opcja edycji tekstu jest niedostępna a czasami przydałaby się bardzo, szczególnie że to jest forum językowe

można, trzeba kliknąć na ołówek w prostokątnej ramce z narzędziami :)
Racja, dziękuję.
Chociaż...
"Edycja wpisu przez autora możliwa jest do 10 minut po dodaniu wpisu."
aha, tego nie wiedziałam! super, to już wszystko jasne :)
Jest stala taryfa na trasie Rzym-Ciampino - 35 euro (Rzym-Fiumicino to 45 euro).
Nooooo nareszcie konkret jakiś - dziękuję! :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Życie, praca, nauka