Zycie w Triesto

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Poszukuje osob, ktore pracuja i mieszkaja w Triesto. Mam kilka pytan zwiazanych z tym miastem, poniewaz tam wlasnie zamierzamy sie przeprowadzic :) Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam :)))
w Triescie Triescie..miasto Triest ,a ludzie mieszkaja/ zyja wTriescie
Gosia, lubię Cię wiesz o tym ale chyba zacznę wytykać Twoje błędy. Niefajne jest to co robisz ! Każdy ma prawo do błędów i jeśli sami nie jesteśmy od nich wolni to nie poprawiajmy innych, dobrze?

żebym nie była gołosłowna wklejam coś co nie jest tylko literówką a zwykłym BYKIEM który Ty byś zapewne wytknęła !

Cytat: SettediNove
Caterinas..to proste..nie mozna wejsc 2 x do tej samej rzeki..masz piekne wspomnienia..zprzed kilku lat ..ale to juz tylko piekne wspomnienia niezwyklych chwil obecna rzeczywistosc Itali jest inna..kryzysowa..PS twoj maz..ojciec synka jedzie z Toba?...chyba nie, bo piszesz o matce z 5 latkiem..a co z problemem syna, ze nie bedzie ojca widywalbedzie tesknil i cierpial ..muszisz miec zgode na wywiezienie dziecka z kraju,co z wasza miloscia???popieram to co mowi Julie Bella

wytłuściłam Twojego byczka , a pisze się poprawnie SPRZED !

tak więc nie mądruj się słoneczko za bardzo bo nie jesteś alfą i omegą
edytowany przez Margo49: 18 cze 2011
wiem wiem..zauwazylam,katem oka jak pisalam..... ale dzis umarla moja bacia i placze
kiedy macie zamiar sie przeprowadzic?
macie juz prace a moze studia?mojej koleżanki znajomi tam mieszkają i zyja sobie napradwe dobrze-kupili po roku wlasne m, pracuja i stac ich na ferie zagraniczne 2 razy w roku-to tak z opowiesci
myszata, bajek to nie opowiadaj bo nie uwierzę że po roku pracy można kupić własne m. No chyba że z kasą na to m się już przyjechało. Dobra pensja na północy to ok 1500 euro, w fabryce robotnik zarobi 1200 więc powidz mi jakim cudem chciałabys z tego kupić mieszkanie?
Bardziej prawdopodobne jest to że Ci znajomi koleżanki to jacyś mitomani liczący na to że ktoś łyknie te ich opowieści.
Comprare casa a Trieste non è spesa da poco. Secondo i dati resi noti oggi dall’ Ufficio Studi di Immobiliare.it, il sito leader delle vendite immobiliari italiane, il costo medio al metro quadro di un appartamento nella città è di 2.200€.

pracując oboje i mając średnie pensje które w całości odkładaliby po roku mogliby kupić sobieok 10 metrów kwadratowych mieszkania. No ale przez ten rok musieliby coś wynajmować, jeść i na te wyjazdy zagraniczne odkładać. Oj nieźli bajkopisarze Ci Twoi znajomi.
O ile nie dziwi mnie że ktoś tak głupio kłamie o tyle dziwi mnie że ktokolwiek w takie głupoty wierzy.
nie wiem, moze i jestem łatwowierna:/ kurcze ale naprawde kupili mieszkanie-NA KREDYT-oczywiscie, i jezdza na wakcje 2 razy....prcuja ja zwykli ludzie -wyjechali w 2000r ....moze jest im cholernie ciezko ale sie nie przyznają....kto wie to znajomi znajomych wiec wiesz jakto jest-moze i mi kity wciskają:(
Cytat: myszata24
nie wiem, moze i jestem łatwowierna:/ kurcze ale naprawde kupili mieszkanie-NA KREDYT-oczywiscie, i jezdza na wakcje 2 razy....prcuja ja zwykli ludzie -wyjechali w 2000r ....moze jest im cholernie ciezko ale sie nie przyznają....kto wie to znajomi znajomych wiec wiesz jakto jest-moze i mi kity wciskają:(

Zastanawiam sie co w tym dziwnego .Maja stala prace ...mieszkanie na raty normalna rzecz.1500 dla faceta to zadna wieklka rewelacja.Do tego 13 i 14 pensja wiec powiedzmy ok 3000 dodatkowo rocznie .Kredyt ok 700 euro,zarobki kobiety powiedzmy rzedu 1000 i do tego tez 13 i 14. Ustalmy 2500 miesiecznie minus 700 rata ,minus jedzenie i oplaty powiedzmy 1000 zostaje 800 na szkole i jakies buca jaja.13 i 14 na wakacje i ciuchy i cos tam jeszcze wiec mozna to zakwalifikowac do opowiesci prawdziwych ;).
no oczywiście że inaczej to wygląda gdy Myszata dodała więcej szczegółów. Przyznasz jednak że wcześniej wyglądało to troszkę nierealnie. Dwie pensje i normalne życie ze spłacaniem kredytu to nic nierealnego. Normalka :))))
Cytat: Margo49
no oczywiście że inaczej to wygląda gdy Myszata dodała więcej szczegółów. Przyznasz jednak że wcześniej wyglądało to troszkę nierealnie. Dwie pensje i normalne życie ze spłacaniem kredytu to nic nierealnego. Normalka :))))

Z jednej pensji to i kredyt jest rzecza nierealna :)).ale jak tak czytam o tych zarobkach rzedu 12oo i ludziach ktorzy sie decyduja tu przyjechac i wynajmowac mieszkanie to ,ze tak powiem jestem pelen podziwu .Nigdy tu nie napisze ile zarabiam ,bo pewnie lincz nieuchronnie by mnie spotkal
pozdrowienia oczywiscie ;)
edytowany przez mastrolindo: 19 cze 2011
nawet zwykłe badante mają zagwarantowane wcale niezłe zarobki...tylko która jest w stanie , i ma odwagę to egzekwować?

ale ja w Italy tylko na chwilę...sytuacja zmusiła i przyjechałam ...tylko że ja mam tę siłę pzrebicia aby egzekwować wszystko co mi się należy. Do ostatniego centusia.
Ale gdybym miała zarobić 1200 i żyć tu z rodziną to nie miałabym odwagi. No ale ja stara jestem to i tchórzliwa....hahahaha...
oczywiście też pozdrawiam
Dziękuje dziewczyny za jakąkolwiek odpowiedz :)

Planujemy się tam przeprowadzić na jesień. Interesują mnie informacje na temat wynajmu mieszkań, czy macie jakieś dobre strony gdzie można je znaleźć , jak jest z przedszkolami , od jakiego wieku i czy znacie jakieś szkoły dla obcokrajowców do nauki włoskiego na poziomie średnim :)

... Co do wytykania moich błędów pisowni , to wole się nic nie wypowiadać , szkoda mojego czasu, ale pewne osoby zawsze maja gotowe odpowiedzi na wszystko byle by tylko coś napisać .. :/
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Solo italiano