Koszty utrzymania we Włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |
Witam,

Bardzo proszę o podanie kosztów utrzymania we Włoszech. Najbardziej interesuje mnie cena gazu ziemnego, ogrzewania.

Pozdrawiam
ogrzewanie ..zalezy czym:D http://www.centroconsumatori.it/40v26395d28081.html i zalezy ile zuzyjesz.To samo gaz ,zalezy od dostawcy u mnie jest 2 dostawcow..jak wezmiesz umowe od jednego to na 10 pierszych mies aduze sconto..maja rozne oferty warto sie zapoznac z ofertami dostawcow jak juz bedziesz na miejscu na razie ci pozostaje poczytac w sieci..moglas sama odszukac to co ja ci wkleilam http://www.enel.it/enelenergia/it-IT/casa/offerte/gas_tuttocompreso/?WT.mc_id=2646 Wpisz;prezzo gas w google i czytaj

srednie zarobki to ok 850 EUR. /ok .3.300 zł./
we Włoszech nie jest okreslone wynagrodzenie minimalne ale dla obcokrajowców ,ale oscyluje ono pomiędzy 800- 1.200 euro...i od 15 lat ta srednia sie nie zmienia..a koszty utrzymania stale rosna...a rzad nic nie robi..Prawie tak samo jak u nas...

Szczerze mowiac nie wyobrazam sobie utrzymac sie za 850 euro w Rzymie. Jezeli jest to rodzina z 850 euro * 2 to moze jeszcze jakos ...ale osobie, ktora mieszka sama, wg mnie jest to niemozliwe.
We Wloszech jest okreslone wynagrodzenie minimalne. Zalezy od wiekszej ilosci czynnikow i zalezy od CCNL, od qualifica, od przepracowanych lat w tej samej firmie.
Dziękuję, bardzo mi pomogły te informacje.
La maggior parte delle aziende italiane, per pagare meno imposte, assumono lavoratori con contratti a progetto. Tra le società di servizi si è formato un tacito "cartello dei salari". Ai lavoratori viene richiesto di lavorare, di agire e pensare da lavoratori subordinati, rispettando orari e turni di lavoro massacranti, a salari da fame. Un clima di omertà e di corruzione pubblico-privato ha permesso il sorgere di una nuova generazione di precari senza futuro, ovvero i poveri del futuro[2]. Per effetto di tale situazione, sulla rete è nata una "Comunità di pratica"[3] che si propone di sensibilizzare il Parlamento a varare una legge che avrebbe la finalità di imporre alle aziende di corrispondere ai lavoratori a progetto un salario minimo garantito mensile non inferiore a 1200 euro al mese.
In data 10 giugno 2011 è stata presentata all'Antitrust una formale denuncia contro il tacito "cartello dei salari low-cost" che le aziende di servizi hanno adottato per limitare la concorrenza del mercato del lavoro, a discapito dei lavoratori e dell'intera economia italiana. http://it.wikipedia.org/wiki/Salario_minimo
Dziękuję, ale nie znam włoskiego. Moja przyjaciółka prosi mnie o pomoc w rozliczeniu z nieuczciwym najemcą mieszkania. Obciążył ją tak wysokimi kosztami za ogrzewanie mieszkania (gaz), prąd, itp. że jest załamana. Próbuję się dowiedzieć jakie są przeciętne koszta utrzymania.
maxikoza, co Ty opowiadasz? jak najemca może obciążyć kogoś kosztami?? pomyliły Ci się chyba pojęcia. Tzn na pewno Ci się pomyliły. NAJEMCA to osoba która wynajmuje od kogoś mieszkanie, to Twoja koleżanka jest najemcą. I dlaczego sądzi ona że koszta są nieuczciwe? Jakie to koszta?
Przeciętne koszta nic Ci nie dadzą bo skąd wiesz ile zużyła prądu, wody itp
Moja przyjaciółka wynajmowała mieszkanie i potrafiła miesięcznie płacić po 300 euro za sam gaz.
Zimno jej było to grzała. A potem było jej gorąco jak rachunki płaciła.
ogrzewanie i gaz sa tu drogie..za 3 mies.ogrzewania gazem/ciepla woda do kapieli i zmywania// rachunek wyniosl 408 eu ,ostat. cena gazu wzrosla o 30 proc
Byc moze te oplaty to spese condominali? Niech Twoja kolezanka sie troche douczy :)
...a Margo49 ...jak zwykle krzyczy...
a jak się zorientowałaś że krzyczę? i to jak zwykle?
czyli dla Ciebie jak ktoś słodzi to jest ok, a jak coś konkretnego powie to krzyczy? Ciekawa interpretacja wypowiedzi, ciekawa.
Poproszę o wyjaśnienie dlaczego sądzisz że krzyczę?

poza tym temat brzmi .... Koszty utrzymania we Włoszech a nie ..W JAKIM TONIE UTRZYMANE SĄ WYPOWIEDZI INNYCH UŻYTKOWNIKÓW FORUM.
Jeśli nie masz nic do powiedzenia w danym temacie to go omiń szerokim łukiem i nie analizuj wypowiedzi innych.
edytowany przez Margo49: 24 cze 2011
Pomijam wiec szerokim lukiem ...a ze to krzyk, to moja subiektywna opinia.

Dziekuje i zycze trzymania sie zawsze tematu. Nie podoba mi sie ton Twoich wypowiedzi i od pilnowania trzymania sie tematu pewnie jest tu jakis admin i z checia usunie moje wpisy.
edytowany przez marysia2: 24 cze 2011
nikt tu nie prosił Cię o wydawanie subiektywnych opini ale o poinformowanie jakie są koszty utrzymania w IT.
Mam gdzieś czy Ci się podoba ton moich wypowiedzi czy też nie.

Cytat: Margo49
nikt tu nie prosił Cię o wydawanie subiektywnych opini ale o poinformowanie Mam gdzieś czy Ci się podoba ton moich wypowiedzi czy też nie.

I tak trzymaj ...i trzymaj sie tematu ...bo to chyba nie Ty tu jestes od 'porzadkow'. Milego dnia.
marysiu, czy Ty naprawdę dobrze się czujesz? Twierdzisz że nie ja jestem od porządków, a to TY PIERWSZA przyczepiłaś się mnie jak rzep psiego ogona. Odczep się więc odemnie i udzielaj w wątkach gdzie masz cokolwiek do powiedzenia. Tzn tam gdzie orientujesz się w temacie, bo w tym wątku też próbujesz mądrości trącać.
Coś mi się zdaje że pozazdrościłaś komuś ilości napisanych postów i na siłe stukasz i stukasz w myśl zasady NIE WAŻNA JAKOŚC, WAŻNA ILOŚĆ.
Tzn tam gdzie orientujesz się w temacie, bo w tym wątku też próbujesz mądrości trącać.

ciekawe... Wiec swoje madrosci zachowam dla siebie nastepnym razem.

Ilosc postow... tak ...o to mi chodzi. Baw sie dobrze i daje Ci spokoj. Opuszczam to forum ...bo wlasnie przez Ciebie sle zle czuje...
edytowany przez marysia2: 24 cze 2011
odwal się odemnie , nie łaź po moich śladach i nie śledź moich wpisów. Nie masz nic do powiedzenia to daj spokój innym. Jak się tak źle czujesz przezemnie to po kiego grzyba komentujesz to co ja piszę. Gdy mi ktoś nieodpowiada to mijam go z daleka a nie łażę za nim jak masochistka. Znajdź sobie zajęcie, idź na spacer, wypij szklankę zimnej wody i nie podniecaj się cudzymi wpisami.
Na pozegnanie powiem Ci, ze 'ode mnie' pisze sie osobno ...wiem, ze przywiazujesz duza wage do ortografii i poprawnej polszczyzny.

Zegnam.
o rany, co tu takie poważne rozmowy... Spokojnie, Drogie Panie...
Margo jestem z Toba, nie przejmuj sie... :) Ostatnio paru forumowiczom cos do glowy strzelilo, hmm...
'przeze mnie' tez zreszta pisze sie osobno i 'nie odpowiada' takze...

i bede sie podniecac ...czym tylko chce.
ojjjjjjjjjjjjj...widzę że już jesteś podniecona maksymalnie. Szczytujesz normalnie. Jeszcze sekunda a orgazm Cię z nóg zwali...hahahhah .....
jestem ciekawa ile razy jeszcze się PRZEZEMNIE będziesz żegnać z forum bo Ci moja osoba NIEODPOWIADA

aleś mi humor poprawiła marycha

gosiaBG zauważyłam że jak ktoś nie ma NIC do powiedzenia to się przypierdziela aby tylko pościk skrobnąć i wściubia nochal w nie swoje sprawy....tylko po cholerę ?
wlasnie juz mnie orgazm zwalil z nog...

Co Ty chcesz od tych postow? Czy ja sie tu wypowiadam nie wiadomo jak duzo? ...chyba cie ponioslo...
słoneczko kochane, podjedź sobie do góry i uzmysłów sobie kto zaczął i ciągnie tę przepychankę słowną

mnie poniosło? hmmmm

żegnałaś się już 2 razy i dalej piszesz ...chyba wypada w takim razie się przywitać...

żegnałaś się już 2 razy i dalej piszesz ...chyba wypada w takim razie się przywitać...

Na pewno nie od Ciebie bede sie uczyla dobrych manier...
oczywiście że nie. Przecież od wielu godzin siedzisz mi na plecach i próbujesz pouczać.
No i z mierniutkim skutkiem bo jedyne co osiągnęłaś to to że poprawiłaś mi humor na cały wieczór.
A nie o to Ci chodziło, prawda?

a jak już tak przypięłaś się do mnie i siedzisz mi na plecach to podrap mnie pod lewą łopatką, swędzi mnie tam okropnie. Przynajmniej będzie jakaś korzyść z tego Twojego łażenia za mną
a jak już tak przypięłaś się do mnie i siedzisz mi na plecach to podrap mnie pod lewą łopatką, swędzi mnie tam okropnie. Przynajmniej będzie jakaś korzyść z tego Twojego łażenia za mną

Umyj sie moze.
oj Ty pieszczoszko ....skoro sądzisz że jestem brudna to chyba Ci mój smród nie przeszkadza skoro uparcie łazisz za mną.
A może Ty zakochałaś się we mnie?
To pewnie i uczesać mi się każesz?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa