Szkoła we Włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 55
poprzednia |
Witam wszystkich.
Mam mały problem i mam nadzieję, że osoby mieszkające we Włoszech może mi pomogą..
Więc, chodzę do pierwszej liceum i chcę się przenieść od następnej klasy do szkoły we Włoszech. I właśnie wiąże się z tym pytanie, czy idąc tam do szkoły będę musiała zaczynać edukację od pierwszej klasy, będę mogła kontynuować naukę normalnie od następnej klasy(2). Z góry dziękuję za pomoc. :)
jeżeli znasz język to bez problemu do 2 klasy,liceum jest 5 letnie,więc i tak tracisz 2 lata
i tak nie ma pracy..moze sytuacja sie unormuje przez czas twej nauki..wiec nie zaluj, ze szkola potrwa dluzej:D
Je ...u 7 wypadaj z tymi swoimi chorymi wypowiedziami!!!Rozumiem "asiaaa94" ze zaliczylas pierwszy rok liceum ...o profilu?Tu musisz dostarczyc wszystkie dokumety(przetlumaczone przez tlumacza przysieglego),ukonczenie podstawowki i gimnazjum oraz rok liceum.Dokumety te przetlumaczone, musisz wiedziec gdzie zlozyc.Czyli musisz wybrac liceum (liceum czyli - szkola superiore)wybierasz profil.Trwa to 5 lat fakt ,ale jesli nie znasz jezyka ,a nawet jesli jestes osoba przecietna i tak dasz sobie rade.O prace sie nie martw,wiele dyplomow wloskich jest uznawanych w calej europie ,nie tak jak polskie.
Teraz chodzę do klasy o profilu bio-chem. Z tego co wiem, to powinnam się chyba zapisać do liceo scientifico.. Prawda?
Wiem, że trwa 5 lat i nie obchodzi mnie to, ponieważ baardzo chcę tam wyjechać. Zależy mi na tym żeby się tam uczyć, ponieważ chcę także studiować we Włoszech.
"basik2811" dziękuję bardzo mi ta odpowiedź pomogła.. :) bałam się, że musiałabym zaczynać od początku. Szkołę już wybrałam.
Jeszcze jedno pytanie. Czy nie wiecie ile zajęłoby przetłumaczenie tego wszystkiego? Czeka się na to długo?
edytowany przez asiaaa94: 25 sie 2011
45 proc mlodych do 24 roku zycia nie ma we Wloszech pracy sa likwidowane stanowskia do konca roku ,wlasnie powstal program o likwidacji 60 tys miejsc pracy w samych bankach wloskich, takie sa dane niestety... Wlochy sa na 3 miejscu pod wzgledem zadluzenia kredytowego.. po USA i Japoni, takie sa realia niestety.Jest kryzys i nie ma co sie oszukiwac .. warto rzucic okiem : http://www.wprost.pl/ar/221178/Wlochy-zamozni-mieszkaja-w-Trydencie-ubodzy-w-Neapolu/
"Jeszcze jedno pytanie. Czy nie wiecie ile zajęłoby przetłumaczenie tego wszystkiego? Czeka się na to długo?" ato juz alezy od tlumcza jakiego wybierzesz,mozliwe zeu jednego szybciej au drugiego dluzej bo ma terminy...przejdz sie po kilku..podzwon i spytaj jego..'.u zródła.'..i wybierz tego ,ktory zaoferuje ci satysfakcjonujacy cie termin....tak napewno postąpi twa mama.:D
sorry za literowki
sette kryzys jest nie tylko we wloszech, a co bedzie jak ona szkoly skonczy to niewiadomo wiec jej znowu tak zle nie wroz, bo nie rozumiem czemu sama siedzisz we wloszech skoro za chwile wszystko pier****ie... jesli ma mozliwosc to wydaje mi sie,ze to nawet dobry pomysl, pozna nowe jezyki i duzo sie nauczy, ja tez przyjechalam i mimo kryzysu zostalam, pracowalam a teraz zaczynam nowa b. dobrze platna prace
Piszcie na temat... Przetłumaczenie dokumentów np. mnie na studia we Włoszech zajęło 2-3 dni w normalnym tempie, tak więc po prostu podzwoń po tłumaczach (którzy złożyli podpis w ambasadzie) i wszystkiego się dowiesz. W jakim rejonie Polski mieszkasz? To może mogłabym Ci kogoś podpowiedzieć... ;) Pozdrawiam!
Ja bardzo chcę tam wyjechać. Moja mama jest tam już 7 lat i jakoś nie narzeka.
Ja jestem z Radomia i baardzo zależy mi na czasie, bo chcę jeszcze w tym roku tam się przenieść.
Dowiedziałam się, że rok szkolny w szkole, którą sobie wybrałam zaczyna się 12 września.. I boję się, że nie zdążę..
RADOM
Agnieszka SZYDŁO
ul.Czachowskiego 14/60
cell. [tel]

Tlumacz przysiegly, ktory zlozyl podpis w amasadzie, jedyny w radomiu...
zadzwon jak najszybciej i dowiedz sie o terminy, mi np dokumenty na studia pani tlumacz zrobila na drugi dzien, wiec to naprawde zalezy :)
dam tez link do calej listy tlumaczy: http://www.ambvarsavia.esteri.it/NR/rdonlyres/31D7AA64-6C6B-4A6F-A3DD-C7CC2F32BFDA/0/ELENCOTRADUTTORI02agosto2011.pdf

z tym, ze podejrzewam, ze bedziesz musiala z tymi tlumaczeniami do MSZ jechac rowniez po apostille, a wczesniej (przez tlumaczeniem) swiadectwa ukonczenia szkoly nalezy zalegalizowac w kuratorium w twoim miescie... tak mi sie wydaje.. samych tlumaczen raczej nigdzie nie przyjmuja... radze ci skontaktowac sie ze szkola, tam podadza ci dokladnie info co i jak :)
a jeszcze, gdzie do wloch sie przeprowadzasz? :)
Dziękuję bardzo. :)
Trochę trzeba się nachodzić... :p Dzisiaj będę wszystko wiedziała co i jak, ponieważ mama idzie do tej szkoły. :)
Do Valenzano, koło Bari. :)
:) nie ma za co ;)
i zycze Ci powodzeniaa!!! :)
Ja w tamtym roku tłumaczyłam dokumenty. Tłumaczowi zajęło to dwa dni, a później musiałam pojechać do Warszawy do MSZ po pieczątki na tłumaczeniu i świadectwie. Musiałam też odwiedzić ambasadę, ale to po dichiarazione di valore in loco - potrzebne na studia jesli matura byla zdawana w polsce.

Co do wątku nt pracy i tego czy jest czy nie ma - moim zdaniem ludzie się troszkę rozpędzili z tym lamentowaniem. Owszem, pracy jest mniej niż wcześniej. Ale na portale z ofertami pracy codziennie wpływają dziesiątki ogłoszeń, wystarczy usiąść na tyłku i poszukać zamiast wychodzić z założenia że pracy i tak nie ma. :)
Kuurde.. ale z tym cackania... mam nadzieję, że się wyrobię do jakiegoś 8-9 września...
Martwię się...
Asiaaa wrobisz sie. Ty do ministerstwa po pieczatki nie potrzebujesz jezdzic.Potrzebne ci swiedectwo ukonczenia gimnazjum,ostatnie swiadectwo z liceum ,karta szczepien,akt urodzenia .To wszystko przetlumacz u przysleglego 2-3 dni i gotowe.Nic wiecej nie potrzebujesz ,a jesli bedzie szkola wymagala czegos wiecej, to juz w trakcie roku szkolnego dostarczysz.
zuzka nie werozylam jej zle..na koncu byl usmiech!..co wy macie zapokrecone mysli..wskazywalam istotny szczegol..poztywny..skoro principessa sie obudzila pod koniec wakacji i teraz jej sie spieszy....z tlumaczeniami.....wyrobi sie wyrobi....Ja ci Zuzka powiem jedno zycie w Itali kosztuje mnie taniej wtym malym 120 tys miescie niz w stolicy 2 milionowej i jak jeszcze ktos sie bedzie dziwil czemu ja 'siedze' we Wloszech to tu kuzwa macie wszyscy odpowiedz..wkoncu ty tez zamierzasz sie tu 'zasiedziec'!! Zycie tu kosztuje mnie taniej!!!!!!..wystarczy prosta matematyka..prosta jak drut..a me siedzenie ma nic wspolnego..ze strachem czy nie trachem ze wszytko walnie bo tak walnie..od lat to mowie ze UE sie rozleci,bo biurokraci guzik robia dla nas a tylko dla swych kieszeni i nikt normalny tego nie wytrzyma,nawet ekonomia..kryzsy zaczal sie od tych bankow ,ktore tworzyly piramidy finansowe.I mlodzi doskonale wiedza ze nie maja prespektyw,takich jakie mieli ich rodzice....mam prawo do wlssnej opini i nikt mi tego prawa nie moze odmowic,takze mam prawo wpisu na forum..warto to zapamietac i nie 'sadzic sie'
sorry...wrozylam...
Bari to nie najlepsza strefa...to strefa mafii.....chyba was prawda w oczy nie kole?
to strefa Santa Corona Unita...mafia apulijska http://it.wikipedia.org/wiki/Sacra_corona_unita
literowka :D Sacra Coron Unita... nie Santa...Sacra :D trzeba wiedziec gdzie sie jedzie mieszkac.. :D
Wszyscy wiedza ,ze tam jest mafia , nie musisz ciagle o tym informowac.Po za tym jesli ktos bedzie chcial cos wiedzic na temat mafii poszuka w wyszukiwarce :)Z drugiej strony tam mieszka,zyje grom polakow- nie maja problemow z mafia. Pracuja,ucza sie ,zakladaja wlasne firmy i ZYJA!!!!! Wszystko podpinasz pod jedna "pinezke" Masz troche zaciesniony mozdzek :)
tak tak lepiej zamknac oczy i udawac ze wszystko jest w porzadku..dziwny typ jestes taki zafalszowany wiesz?i nie muszisz mi mowic o czym moge informowac a oczym nie i ty to wiesz a dalej postepujesz glupio.To jest forum i mam prawo do wlasnej opini i prawo wypowiedzi na forum.gwarantuje mi to regulamin /a ty wbrew regulaminowi jak widzimy chcesz wszczac klotnie internetowa bo jestes w stosunku do mnie bezprawnie arogancka/ani nie zamierzam pisac pod czyjes dyktando ,nie zamierzam pisac. czy ci sie to bedzie podobalo czy nie.....zamierzam byc zawsze soba..jak ci nie pasi to nie czytaj i pamietaj, ze jestem niezalezna osoba ,wiec sie zachowuj przyzwoicie
zapomnialas dopisac.....jestem niezalezna,smieszna,nudna i zalosna.Tez mi wolno pisac co mysle.A slowa "zachowuj sie przyzwoicie"powinnas skierowac do siebie.

..."tak tak lepiej zamknac oczy i udawac ,ze wszystko w porzadku..."To znaczy co...?Mam zaczac wojne z mafia?To jakis kretynizm,mam o niej trabic na prawo i lewo przy kazdym temacie o poludniu Wloch?TO NUDNE!!!!
Wiem, że tam jest mafia. I nie obchodzi mnie to...
Gdybym miała się przejmować wszystkim co się dzieje na około, to w ogóle nie wychodziłabym z domu..
ok
basik nie przypisuj mi swoich cech .wlasnie to ty jestes dla mnie taka... i faryzeuszka Nie wywoływuj wbrew regulaminowi klotni internetowej..jestes doskonalym egzemplarzem typu: Polak Polakowi wilkiem
assia aty siepatrz i ucz takich wikow to tu spotaksz na peszki ..nikt ci tyle nie dokopie co radacy zagranica..pamietaj...juz lepiej trzymac z Wlochami niz rodakami..Przyjedziesz, zobaczysz i przyznasz mi racje. PS bardzo ladnie piszesz,podoba mi sie, wrecz zachwycilo mnie:D
..assia a ty sie patrz i ucz...dalo sie rozczytac? ahahah
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 55
poprzednia |

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę