konto bankowe

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 39
poprzednia |
Witam!
Wiem że tematów o zakładaniu kont bankowych było wiele. Natomiast ostatnio pisałam w niejednym poście, że jestem tutaj tylko do końca lipca 2012r. Okazało się, iż od września br. weszła ustawa iż wszystkie wynagrodzenia mają być wypłacane na konto, nie do ręki. Co było dla mnie wielkim ułatwieniem. No i zaistniał problem bo nie mam zameldowania ( jak już pisałam ). Dodatkowo ogranicza mnie czas jeszcze 9 miesięcy we Włoszech. Wiem że na poczcie jest pewny rodzaj konta, przy którym nie wymagane jest zameldowanie ale mam obawy czy takie konto mogę zlikwidować w krótszym czasie niż rok od założenia. Oczywiście mam walutowe konto w Polsce ale księgowa broni się rękami i nogami przed wysyłaniem należności. Moi drodzy Pomocy bo zostanę bez pieniędzy. Zawsze mogłam na Was liczyć więc i tym razem także. Pozdrawiam
Calella, ja bym obstawała przy koncie polskim. Księgowa nie ma wiele do gadania w tej sprawie. Pracujesz legalnie, masz konto w PL i to żadna fatyga ani różnica gdzie Ci przelewa pobory. Ja cały czas, przez wiele lat miałam wypłacaną pensję na polskie konto. Mało tego , to było konto męża. Włoskie założyłam dopiero gdy przeszłam na zasiłek dla bezrobotnych. Gdy miałam do wyboru jeździć co miesiąc po czek lub założyć konto włoskie to takowe założyłam.

pzdr
M
sorry ze nie na temat ,margo potrzebuje twojej pomocy .Wciaz mam problem z zaplata mi ,witto e aloggio za 13 dni urlopu Ja z pewnych zrodel obliczylam ze mi sie nalezy 130 euro ,moja pracodawczyni twierdzi ze 60 eur .Ja juz nie wiem kto ma racje .Akontrakt mam na 24 godz tyg ,co jest absurdem bo POWINNO byc na 54 godz tyg .Ale o kontrakcie to innym razem ,teraz chodzi mi o wysokosc mojego witto e aloggio .pozdrawiam
Z tego co ja wiem, to nie zgodne z prawem wloskim przelewac wyplate na konto zagraniczne.
Marysia ale dlaczego skoro to moje konto. Kurcze nie wiem co mam robić. Konto mam w Polsce owszem ale tu mogę wypłacać z bankomatów nie płacąc za to nic ... na litość moi drodzy co radzicie??
wez konto w Che Banca..polskiego kmonta jak cos wyplacasz za granica od kazdego ruchu karta w bankomacie pobieraja ok 2 eu tyle samo za ruchy karta wloska w polskim bankomacie..czy placenie karta w sklepie na terenie PL..
Cytat: marysia2
Z tego co ja wiem, to nie zgodne z prawem wloskim przelewac wyplate na konto zagraniczne.

kurcze ...jak niezgodne z prawem skoro przez tyle lat szło na moje polskie konto? i nigdy nie było z tym problemów. Czyżby więc pracodawca robił mi przysługę? NIc nigdy nie wspominał że nie może tego robić. Przelewał i tyle ....

Gatino, vitto e allogio obliczasz według stawki dziennej, tzn 5.02 euro dziennie za każdy dzień urlopu. Pamiętaj że doliczasz też do 13 i TFR.
130 euro to wychodzi za cały urlop.

pzdr
M
o ile twe konto bylo wspolne z mezem to odbywalo sie to legalnie.. jesli tylko on byl wlascielem konta to Urzad Skarbowy upomi sie o podatek... od darowizny zza granicy...ale byl kiedys taki /prasa pisala! /to bylo glosne ze Jarek.K swa pensje polecal prze kilka lat wplacac na konto mamy...i zaczeli pisac ze matka pani K.powinna zaplacic spory podatek bo taki wplywa kasy na jej konto to darowizna..i Jarek.K szybko ustanowil sie wspolwlascicielem do konta mamy...i jakos nie nic pisali pozniej zeby pani K.zaplacila podatek od darowizny...ale zwykly obywatek predzej pozniej zostaje postawiony przed faktem,ze musi zapalcic
od przelewu zagranicznego banki polskie pobieraja 5 eu. od kazdego przelewu jaki dokonuje w PeKaO SA i PKO BP..nie oplaca sie tracic 20 zl skoro mozna miec konto w Itali za1 mies,np Che Banca..Do podjecia decyzji potrzebna jest znajomosc matematyki..wystarczy 'policzyc dobrze' swe pieniadze : 5eu/20 zl x 12 mies, plus kazdy ruch karta polska w bankomacie wloskim po 2 eu
Margo49: albo pracodawca robil Ci przysluge albo nie wiedzial, ze nie mozna ...albo ja sie myle i mozna. Juz w drugiej firmie robie buste paga dla wloskich pracownikow i przelewy na ich konta i mialam juz kilka rozmow z prawnikami na ten temat. ...tylko, ze ciagle jestesmy we Wloszech czyli interpretacja przepisow jest dowolna ;-)

Jak pracowalam w poprzedniej firmie, robilismy tranfer pracownika z Hiszpanii do Wloch i facet nie mial konta we Wloszech i nie mial kompletnie czasu go zrobic, bo z dnia na dzien zaczynal prace we Wloszech ...i absolutnie nie dostal wyplaty ....bo prawnik nasz powiedzial, ze nie mozna.... Znaczy dostal, ale pozniej.

Od przelewu nie wszystkie banki polskie pobieraja oplate, trzeba sie spytac w konkretnym banku. Na 100% sa banki, ktore nie pobieraja. Ja nic na polskie konto nie przelewam, ale znam sporo osob, ktore pod tym wzgledem wybieraly konto w Polsce. (Z Irlandii z zadnego banku, o ktorym slyszalam, nie placi sie nic za przelew do Polski, wiec i przelewy sa bardzo powszechne a brak tej oplaty jest podstawowym kryterium wybierania banku w Polsce).

Jezeli chodzi o konta wloskie, to tez jest roznie ...i moga kosztowac miesiecznie, wiecej niz te ewentualne 5 euro. Bankomat tez moze, ale nie musi byc gratis. ....ja mysle, ze mam gratis ...tak mi powiedziano ...ale jeszcze nie sprawdzilam ;-)

...a tak apropos bankow ...slyszeliscie o poruszeniu w piatek ...ze decyzja 'byla w powietrzu' ...zeby rzad pobral 3% z wszystkich wloskich kont bankowych, bez zapowiedzi, w sobote. ...w sumie nawet nie wiem jaki byl tego wynik ...ale co za pomysl!!!! Nie chcialam w to uwierzyc, ze bez zapowiedzi moga zabrac 3% z kont... Kolezanka w pracy mnie przekonywala, ze to bardzo mozliwe. Wlochy chyba nigdy nie przestana mnie zadziwiac, ...bo 3% ...to duzo... 3% z 35000 np ...to ponad 1000€.

...a we wrzesniu weszla taka ustawa? ...kurcze jeszcze nie slyszalam ...nareszcie ...koniec z czekami ;-)
..cytuje Marysie2: Od przelewu nie wszystkie banki polskie pobieraja oplate, trzeba sie spytac w konkretnym banku. Na 100% sa banki, ktore nie pobieraja.: ww moim przypadku te banki ktore wymienilam wkraju pobieraly oplate i pobieraja....Mysle ze nie zalezy to od banku..ale od systemu przelewu jakiego sie dokonoje..nie jestem wtym dobra widze Marysiu ze wiesz wiecej odemnie..Wracajac do systemu przelewu sa 2 sposobyna przelew ja zawsze dokonywlam i dokonuje w systemie SWIFT.W przypadku przelewów SWIFTowych z udziałem banków pośredniczących koszty zawsze występują, i bank wkraju potraca owe 5 eu..potraca wiecej od wyzszych kwot.Te % eu nie bylo dla mnie problemem jak dotad..ale istnieje tez drugi system wysylania przelewow ..przelew SEPA, wtedy musi przyjść pełna kwota płatności,z tego co wiem korzystaja z /ogólnoeuropejskiego System Polecenia Przelewu SEPA/ niego glownie przedsiebiorcy oraz osoby handlujace elektronicznie jak sklepy internetowe aukcje internetowe.Osobiscie nie uzywalam tego systemu.Przelew SWIFTowy jest latwy zas w przypadku SEPA moze sie zdarzyc ze front office nie wie jak to sie je i wysle z wysokimi obciazeniam w systemie SHA klauzulę kosztową SHA co oznacza, że koszty przelewu podzielone zostaną między zleceniodawcę i odbiorcę-beneficjenta - zleceniodawca pokrywa koszty banku zleceniodawcy, beneficjent - banku beneficjenta. Przelew SEPA musi zawierać rach. bankowy zleceniodawcy i beneficjenta w strukturze IBAN oraz kod identyfik. banku zleceniodawcy i banku beneficjenta - BIC /SWIFT/ Wyjasniam to wszystko specjalnie dla forowiczki Calella :D
literowka..Te 5 eu nie bylo dla mnie problemem...
ABC wloskich bankow http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/196431
Moze nie wiem wiecej ...bo nie znam roznych sposobow robienia przelewow. Wiem natomiast na 100%, ze banki w Irlandii w wiekszosci (jak nie wszystkie) nie pobieraja oplaty za przelewy zagraniczne, wiec przelewanie na konta w Polsce jest popularne.
I wiele osob szuka odpowiednich bankow w Polsce, ktore oplaty nie pobieraja. Jestem tego pewna.

Slyszalam, ze Unicredit jest bankiem, gdzie nie ma oplat, jak sa wplywy conajmniej €500 miesiecznie.
Konto pocztowe jest o tyle dobre, ze jest otwarte sobote rano a dla kogos kto pracuje w godzinach urzedowych od pon do piatku, to bardzo duze ulatwienie...

Ja mam konto w BNL ...i spytalam sie otwierajac, czy mozna go zamknac z biegu i mi potwierdzili, ze tak. ...jednak jak juz wiele razy wspominalam ...ja tu nie wierze zadnemu urzednikowi ...i jeszcze troche a kazda informacje bede prosila na pismie ;-)
edytowany przez marysia2: 25 paź 2011
Cytat:
jesli tylko on byl wlascielem konta to Urzad Skarbowy upomi sie o podatek...

nie ma mowy o podatku od darowizny kiedy jest wspólnota majątkowa.
Inaczej rzecz się ma we wspomnianym przykładzie gdzie to syn przelewa pieniądze na konto matki. Wtedy od podatku od darowizny jest zwolniona pewna część kwoty, od pozostałej trzeba , rzecz jasna, zapłacić podatek.

od przelewu zagranicznego PKO BP pobiera 5 zł, nie euro. Bynajmniej tak mnie kasowano. Mój pracodawca płacił 0.50 euro za przelew wykonany.

pzdr
M
margo bardzo ci dziekuje ,milego dnia
moj wloski bank nie pobiera nic za przelew..za to w Polsce wdwoch moich bankach pobieraj 4,95 eu,czyli 20 zl..pobieraja w eu robiac przelicznik po kursie dna na zloty
Sette BARDZO Ci dziękuje. Ale mi już nie chodzi o te przlewy czy koszty, moje konto walutowe jest w ING bank śląski. Mam podstawowe pytania:
1. Czy to konto na poczcie włoskiej dla osób bez zameldowania ma ograniczenia czasowe (tzn. czy mogę zrezygnować wcześniej z tego konta przed upływem roku.)?
Sette a co do kalkulacji ja tutaj zostaje jeszcze niespełna 9 miesięcy i pod sam koniec robią problemy z wypłatą. Nie mam do tego głowy, normalnie trzeba z tond wiać, bo jednak nie rozumiem tutaj ani ludzi ani urzędów. Zupełnie nie mój świat. Pozdrawiam moje drogie.
Calella dlaczego nie pojdziesz na poczte i nie zapytasz o warunki.Po za tym wydaje mi sie ze konto mozesz zmaknac zawsze z ewentualnym uprzedeniem .Wystarczy isc na poczte i sie dowiedziec.Ja mam konto w unicredid dostalam od nich karte bancomat i credit .Zarowno jedna jak i druga moge uzywac w Polsce.Nie ma nigdzie darmowych wyplat ,a jesli sa ,to utrzymanie konta jest drozsze.
Cytat: calella
(...)ani urzędów.

I ja pod tym podpisalabym sie dwoma rekami... ;-)

Mimo wszystko lepiej isc sie spytac osobiscie ...bo i zasady prowadzenia kont, oferty moga sie szysbko zmieniac.
W Cassa dei Risparmi di Forlì e della Romagna jest taka opcja jak carta prepagata Superflash, do ktorej wlasnie nie jest wymagane zameldowanie a karta posiada IBAN i mozna dostawac na nia pensje (sama korzystalam z tej opcji przed zameldowaniem we Wloszech). Nie wiem skad jestes, ale moze warto spytac sie w bankach lokalnych :) czy cos takiego maja. Oczywiscie mozna uzywac Superflash w bankomatach, zakupach w sieci i przez bankowosc online (dziala jak normalne konto).
edytowany przez Olusia_FC: 26 paź 2011
calella trzymaj sie z dala od poczty wloskiej..wystarczy byc na biezaco z prasa wloska by zrozumiec..cholerne kolejki..wszystko idzie jak krew z nosa..notoryczne zawieszenia komputerow,wsieklosc petentow,skargi..awantury..strata czasu i nerowow..daj sobie spokoj z poczta wloska..Bank to bank!
UnicrediT!!!!!..od slowa crediTo!
calella a moze po tych 9 mies ..'urodzi' ci sie nowy pomysl..i zostaniesz na jeszcze troche?..wszystko jest mozliwe:D
z tego co zauwazylam to za likwidacje jakiegos konta w IT trzeba ponosic jakas oplate..warto to wiedziec ,doinformowac sie ..a nie lepiej konto internetowe..koszt mies 1 eu?..i klopot z glowy? ..9 mies to 9 eu
...sekretarka sie uspokoi jak sie dowie ze masz konto w IT ..zrobic ci przelew a ty sama sobie zrobisz darmowy przelew do PL co mies lub pod koniec 9 mies....tu bedziesz miec 'na kupce..ahahahah
Sette decyzja zapadła, wracam do kraju. Tego nie zmienię, konto internetowe ok. Ale jak? A co do poczty wiem że to jest istna pomyłka, ale tylko tam mogę założyć jakiekolwiek konto bez zameldowania. W innych bankach nie mam szans. Wiec Jak nie poczta to nie widzę innej alternatywy a bez kasy zostać nie mogę. A możesz napisać coś więcej na temat konta internetowego? Pozdrawiam
wejdz na strone che banca: http://www.chebanca.it/ wejdz w:conto corrente ..wymagają tylko imie nazwisko mail i nr telefonu..zarejestruj sie ..wymagana bedzie mimimum jedna wizyta w banku Che banca ,poszukaj w googlach czy jest w twoim miescie wpisz: che banca plus nazwe miasta...Udasz sie z dokumentem polskim...adres pobytu podasz ustnie...uzyj w banku sformulowania, ze to twe domicilio..w przenosni..zrozumieja;D Moim zdaniem masz dobry zawod ,ktory ma przyszlosc w Itali, fizjoterapistki sa poszukiwane..warto pomyslec o tym i nie poddawac sie chyba, ze bardzo tesknisz za rodzina :D Ps odpusc poczte..nooo chyba ,ze bedziesz na musiku ..to decyzja nalezy tylko do Ciebie
No i po pomyśle z pocztą... Okazało się że to już nie jest takie proste bo od września zmieniły się przepisy i żeby założyć co kolwiek na poczcie należy mieć już nowe "plastikowe" Codice fiscale, które otrzymuje się teraz, mając kartę ubezpieczeniową. Ja takowej nie posiadam bo nie mogę jej zdobyć gdy nie jestem zameldowana. No i kiszka. Pozdrawiam.
Ja bym Ci polecała założyc konto w IWBANK mi założyli jeszcze bez zameldowania włoskiego, na zameldowanie polskie, chcieli polski paszport,wloskie codice postale,i polski NIP.Założyli bez problemów,tylko musisz pilnować żeby wszystko tzn. karte bankomatową itp wysłali ci na dres wloski domicilio albo odbierz wszystko w banku. Niewiem skad jesteś ale spróbuj zadzwonić albo idż do najbliższej filii banku i zapytaj. Ja nie małam większych problemów, masz wszystkie wypłaty za 0euro.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 39
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie