Margo49: albo pracodawca robil Ci przysluge albo nie wiedzial, ze nie mozna ...albo ja sie myle i mozna. Juz w drugiej firmie robie buste paga dla wloskich pracownikow i przelewy na ich konta i mialam juz kilka rozmow z prawnikami na ten temat. ...tylko, ze ciagle jestesmy we Wloszech czyli interpretacja przepisow jest dowolna ;-)
Jak pracowalam w poprzedniej firmie, robilismy tranfer pracownika z Hiszpanii do Wloch i facet nie mial konta we Wloszech i nie mial kompletnie czasu go zrobic, bo z dnia na dzien zaczynal prace we Wloszech ...i absolutnie nie dostal wyplaty ....bo prawnik nasz powiedzial, ze nie mozna.... Znaczy dostal, ale pozniej.
Od przelewu nie wszystkie banki polskie pobieraja oplate, trzeba sie spytac w konkretnym banku. Na 100% sa banki, ktore nie pobieraja. Ja nic na polskie konto nie przelewam, ale znam sporo osob, ktore pod tym wzgledem wybieraly konto w Polsce. (Z Irlandii z zadnego banku, o ktorym slyszalam, nie placi sie nic za przelew do Polski, wiec i przelewy sa bardzo powszechne a brak tej oplaty jest podstawowym kryterium wybierania banku w Polsce).
Jezeli chodzi o konta wloskie, to tez jest roznie ...i moga kosztowac miesiecznie, wiecej niz te ewentualne 5 euro. Bankomat tez moze, ale nie musi byc gratis. ....ja mysle, ze mam gratis ...tak mi powiedziano ...ale jeszcze nie sprawdzilam ;-)
...a tak apropos bankow ...slyszeliscie o poruszeniu w piatek ...ze decyzja 'byla w powietrzu' ...zeby rzad pobral 3% z wszystkich wloskich kont bankowych, bez zapowiedzi, w sobote. ...w sumie nawet nie wiem jaki byl tego wynik ...ale co za pomysl!!!! Nie chcialam w to uwierzyc, ze bez zapowiedzi moga zabrac 3% z kont... Kolezanka w pracy mnie przekonywala, ze to bardzo mozliwe. Wlochy chyba nigdy nie przestana mnie zadziwiac, ...bo 3% ...to duzo... 3% z 35000 np ...to ponad 1000€.
...a we wrzesniu weszla taka ustawa? ...kurcze jeszcze nie slyszalam ...nareszcie ...koniec z czekami ;-)