rejestracja u lekarza a bezrobocie

Temat przeniesiony do archwium.
Kilka dni temu wygasla mi umowa o prace (contratto di somministrazione).
Czy MUSZE ponownie zapisywac sie w Centro per l'Impiego? Zapisalam sie tam rok temu gdy bylam bez pracy...
Mam legitym.ubezpiecz. (wazna do 2016r.), chcialabym skorzystac z opieki lekarskiej, zrobic sobie jakies podstawowe badania, juz kiedys w ASL wybralam swojego lekarza rodzinnego ale... do tej pory nie zawitalam do niego wiec i tez nie zarejestrowalam sie u tego lekarza...

Czy w zwiazku z tym ze jestem teraz bezrobotna, przysluguja mi jakies ulgi jesli chodzi o opieke lekarska, badanie, itd.? Czy podczas rejestracji u lekarza beda ode mnie zadac zaswiadczenia z centro per l'impiego?
czesc :) wydaje mi sie ze powinnas sie zarejestrowac ponownie w urzedzie pracy jako bezrobotna i mozliwe ze cos ci beda placic przez jakis okres, a co do opieki lekarskiej wydaje mi sie ze jestes nadal ubezpieczona ale mozesz sie dowiedziec wszystkiego w centro per I'mpiego nie zaszkodzi sie zapytac.
Cytat: Saami142
czesc :) wydaje mi sie ze powinnas sie zarejestrowac ponownie w urzedzie pracy jako bezrobotna i mozliwe ze cos ci beda placic przez jakis okres, a co do opieki lekarskiej wydaje mi sie ze jestes nadal ubezpieczona ale mozesz sie dowiedziec wszystkiego w centro per I'mpiego nie zaszkodzi sie zapytac.

Zasilek normalny mi sie nie nalezy, bo za krotko pracowalam. mgoe ubiegac sie tylko o zasilek z requisiti ridotti :( Zreszta to INPS placi zasilki, a nie centro per l'impiego... wg mnie nie ma jednak sensu zapisywac sie znow wcentro per l'impiego, no chyba ze INPS bedzie wolal zaswiadczenia zeby zaplacic mi zasilek...