Witam wszystkich ;).
Jestem we Włoszech już od jakiś pięciu miesięcy, chodzę na kursy językowe 3 razy w tygodniu (prawdę mówiąc, dają one tyle co nic..) no i jakoś to leci,no ale mam kilka pytań, na które moja mama nie zna odpowiedzi.
1. patentino - co to jest ? Wiem,tyle,że można z tym jeździć na skuterze,ale czy czymś jeszcze ? Gdzie to wyrobić i w jakiej cenie ?(czy obsługuje to też auta?)
2. Praca.. Mam 16 lat i mam dość siedzenia większość tygodnia w domu, mieszkam za przeproszeniem na "zadupiu", gdzie wszędzie mam daleko, w tej wiosce nie ma dosłownie nic, szukam czegoś by się wyrwać z domu. Co do pracy, chodzi mi o co kol wiek! W grę wchodzą również ulotki itp. Tylko,gdzie się o takie coś mogę dowiedzieć i jaka jest miesięczna płaca ?(chodzi mi o jaką kol wiek pracę, mieszkam w okolicach sesto calendre/somma lombardo)
3. Z góry mówię,że nie palę - to tylko czysta ciekawość. Jak jest tutaj z 'zielskiem' ? Ponoć młodzi włosi od alkoholu wolą właśnie zioło, ale zastanawia mnie skąd oni je biorą ? Dilerka, czy może są jakieś coffeshopy? Jak tutaj jest z prawem narkotykowym ? Chciałbym wiedzieć co kol wiek na ten temat :).
4. Chińskie restauracje/bary w pobliżu sesto/somma. Odkąd wyjechałem z polski niesamowicie brakuje mi chińskich dań! Wiecie może, gdzie znajdują się jakieś bary/restauracje chińskie ?
5. Ostre jedzenie, czy tutaj coś takiego w ogóle istnieje ? Do pizzy ostry dodatek to pikantne salami, które nawet nie jest ostre, czasem dają też oliwę z jakimiś papryczkami, która również nie jest ostra...
6. Dokument tożsamości - włoski ,od którego roku życia można jakiś dokument wyrobić i co to za dokument, jedyny jaki mam przy sobie, to paszport,a boje się z nim ciągle chodzić, bo mogę go zgubić czy coś..
7. Zima - Z tego co wiem, rok temu zima tutaj była niesamowicie mroźna i śnieżna, co włosi robią w zimę?
8. Komunikatory włoskie, jak w Polsce gg, jak jest we włoszech ?
9. Anteny satelitarne - orientuje się ktoś, ile kosztuje montaż anteny + nastrojenie? (mam polski dekoder, ale nie mam anteny i nie mogę go podłączyć.)
To chyba tyle..
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź!
Pozdrawiam ;)